Tietoa mainostajalle ›

Blog

Pottumaalla – perunasalaatti savuranskankermalla

Mahtaako kukaan enää muistaa vanhaa totuutta kesäkuun 10. päivästä? Aiemmin se oli raja, jota ennen ei kylvetty eikä istutettu. Kun nyt katsoo vaikkapa Instagramin tai Facebookin kuvavirtaa tomaatit ovat kukkineet jo monessa kodissa komeasti, eikä hentoisista taimista ole enää tietoakaan. Mitä aiemmin sen parempi tuntuu olevan ajan henki.

perunasalaatti ranskankermalla 1Kuin vaivihkaa aikaisesta sadosta on tullut se, mitä tavoitellaan. Oman maan perunoita viimeistään juhannuksena, kasvimaat täydessä kukoistuksessa heinäkuussa. Viljelystä kohkataan ja intoillaan pitkin kevättä heti sen jälkeen, kun lumet ovat sulaneet maasta, ellei vähän aikaisemminkin. Ei enää montaakaan viikkoa ja kuvavirran alkaa täyttää uusi sato.

Huomasin itsekin lapioivani kasvulavoja kuntoon kuin viimeistä päivää toukokuun alkupuolella. Aika aloittelevana viljelijänä ehdin saada jo vähän hengenahdistusta, kun ajattelin olevani ihan kaiken kanssa toivottoman myöhässä. Kasvimaa oli lähinnä suunnittelupöydällä, enkä ollut esikasvattanut yhtään mitään.

Sain mielenrauhan vähän kuin sattumalta. Taatusti vuosia sormensa multaan upottanut Hyötykasviyhdistyksen Alku & Juuri -putiikin myyjä kehotti toukokuun puolivälissä odottelemaan vielä muutaman viikon perunanistutuksen kanssa ja kertoi samalla sivulauseessa, ettei esikasvata mitään muuta kuin tomaatit. Niille Suomen kesä ei riitä kasvukaudeksi. Ei toki kaikille muillekaan lajeille, mutta useille kyllä. Tuon keskustelun jälkeen lapio upposi maahan asteen nautinnollisemmissa tunnelmissa – ja ehkä kasvatus sujuu myös pienemmin hallavaurioin.

Muutaman kesän perusteella tiedän jo, että viljely opettaa nöyräksi. Se vaatii vaivannäköä, mutta lopputulos ei ole taattu. Citypuput ovat tänäkin vuonna ehtineet pistää poskeensa kaikki metsämansikan taimeni, yhtenä vuonna menivät kaikki kaalit. Toisaalta en ole viimeiseen kolmeen vuoteen ostanut juurikaan yrttejä kaupasta kesän aikana. Viimeisiä napsitaan lumentuloon saakka, sitkeimpiä vielä sen jälkeenkin.

Eikä olennaista ei ole edes lopputulos. Muutama viikko sitten viikonloppuna peittelin pimenevässä illassa kasvatuslaatikoitani harsojen alle, ilmassa tuoksui hentoisesti kirsikankukka. Se samainen puu, joka ei viime vuonna tuottanut yhtään hedelmää, on valkoisenaan kukkia. Vähän kuin varkain on alkanut kukkia myös syreeni. Juuri siinä hetkessä pää oli tyhjä muista ajatuksista. Ei ihme, että puutarhan hoitoa suositellaan lääkkeeksi alakuloa poteville. Kun päästää irti suorittamisesta, siinä on jotain mystisen rauhoittavaa.

Istutin pari viikkoa sitten viikonloppuna istutuslavallisen perunaa. Testissä on parsaperunaa, siikliä ja ruotsalaissa ruokalehdissä paljon näkyvää Annabelleä. Kun palasin juuri reissusta, ne puskivat jo komeaa vartta tulemaan alkukesän koleudesta huolimatta. Niitä nostetaan maasta kenties joskus heinäkuun loppupuolella, varhaisten lajikkeiden kasvuaika on parisen kuukautta. Ei siis omia pottuja juhannuksena, mutta ei niiden kanssa ole kiire.

Vanhan kansan viisauksissa on osin vinha perä. Kaikista hallanarimpia kasveja ei ennen kesäkuun 10. päivää kannata laittaa ulos ja monet muutkin tarvitsevat aluksi harsot turvakseen – myös se peruna. Tuottoisin sadonkorjuuaika on elo-syyskuussa, siihen asti aion nauttia viljelystä – ja kaupan perunoista.

*****

Harri Syrjäsen kesäisestä Saaristoruokaa-kirjasta poimittuun mutkattomaan perunasalaattiin käytin ruotsalaisia varhaisperunoita. Yksinkertaisen perunasalaatin ainoa juju on savuaromi. Sitä kannattaa annostella maltillisesti, pieni häivähdys taustalla riittää. Parhaimmillaan salaatti on aika vahvan kalan kaverina. Kirjassa sen kanssa tarjotaan silliä, me savustimme lohta. Salaatti kaipaa myös kunnolla suolaa ja reilun puristuksen sitruunamehua. Suola avaa makuja ja sitruuna taittaa ranskankerman rasvaisuutta. Ohjetta on muokattu hiukan, käytän mm. huomattavasti vähemmän ranskankermaa kuin kirjan alkuperäisessä ohjeessa.

Perunasalaatti savuranskankermalla

kahdelle

8 varhaisperunaa
1 uuden sadon punasipuli tai puolikas keskikokoisesta vanhan sadon sipulista
2-3 rkl ranskankermaa
muutama tippa savuaromia (Liquid smoke)
yhteensä noin kourallinen ruohosipulia ja tilliä
sitruunamehua
suolaa
valko- tai mustapippuria

1. Keitä perunat kypsiksi, siivuta punasipuli ja sekoita ranskankerman joukkoon savuaromi.

2. Anna perunoiden jäähtyä hiukan, halkaise ne reiluksi paloiksi.

3. Sekoita kaikki ainekset, mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Maista ja lisää tarvittaessa savuaromia tai mausteita.

*****

For the whole of May a feeling of rush was sneaking into my mind. A rush to get the garden ready, plant everything.  A fear of being too late to get any crop. But in the darkening night late May when covering my vulnerable baby plants against the cold night temperatures it then struck me – the beauty of that moment. A faint cherry blossom scent in the air, a true peace of mind, pure joy of sinking my hands into the earth. 

Mainly to get to taste the the home-grown potatoes soon after lifting I decided to plant few sort of potatoes for the first time. The taste of them should be of different order than anything you can buy. But growing the new potatoes myself gives me also an access to varieties not available in shops. In about two months I should have the best of potatoes – or so I hope. Two years of gardening have taught me to be humble under the forces of nature – and of rabbits and snails. You may well saw, but you never know if you reap. 

6 kommenttia “Pottumaalla – perunasalaatti savuranskankermalla

 1. Minusta tässä on samasta ilmiöstä kyse, kuin esim. siitä, että kuka ehtii ensimmäisenä postaamaan vaikka sen parsareseptin ja hehkuttamaan parsasesongista, olkoonkin sitten perulaista parsaa tammikuussa. Ja että on pakko ehtiä keittää ne ensimmäiset uudet perunat, olkoonkin vaikka marokkalaiset perunat siinä vaiheessa kuin Suomessa maa on vielä jäässä. Tai että juhlat juhlitaan etukäteen jotta saadaan blogiin postaukset etukäteen.

  Minua alkuun some ahdisti juurikin siinä mielessä, että siinä vaiheessa kun oma palsta oli vielä jääkylmää savea, muilla oli vaikka mitä jo kasvamassa, tai huomasi että kun jotain postaa, se on auttamatta niin myöhässä, ettei ketään enää kiinnosta kun muilla se aika ”meni jo”. Mutta olen oppinut olemaan välittämättä siinä, ja osin postailen ihan tarkoituksella noita ”myöhässä” olevia kylvöksiä ja istutuksia. Vaikka asumme Ib-vyöhykkeellä, savimaa pysyy kylmänä hyvinkin pitkälle kevääseen. Tai vaikka mökki on II-vyöhykkeellä, siellä vallitsee mikroilmasto joka vastaa III-vyöhykettä, joten myöhässä ollaan sielläkin.

  Sen verran täytyy todeta, että ilmasto on minusta sen verran sekaisin, että ihan kaikkia vanhan kansan viisauksia ei voi ottaa suoraan käyttöön, etenkin kun Suomi on niin pitkä maa. Esim. tänä vuonna on ollut niin kylmää ja tuulista, etten vieläkään ole uskaltanut laittaa kaikkia kasveja ulos, vaikka ennen juhannusta on tarkoitus saada kaikki pihalle. Ja katovuosia on ollut aina, esim. viime vuoden lumisade ja halla juhannusviikolla olisi vanhaan aikaan ollut aikamoinen katastrofi, nyt se vaan pilasi oman tomaatti- ja chilisadon, mutta nälkää ei kukaan nähnyt.

  Voisinkin laittaa kuvaa minun hennoista keltaisista ohuista tomaatintaimista…

  ps. lehtikaalisesonki sentään alkoi täällä 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.06.2015 at 20:45 sanoi:

   Ehkä kyseessä on vähän tuosta ilmiöstä. Olen itse päättänyt, että some ei ohjaa elämääni, enkä ala ottaa paineita ensimmäisistä parsoista tai komeimmista tomaateista. Sinänsä itsestäänselvää, kun sen ääneen sanoo, mutta tahtoo joskus unohtua.

   Minulla on edelleen osa yrteistä laittamatta – pääosin tosin kiireen vuoksi, mutta kesäkurpitsoiden kanssa olen odotellut ihan tarkoituksella, etteivät ne turhaan palellu. Toistaiseksi kaikki, minkä olen ulos asti saanut, on pysynyt hengissä. Kasvuvauhti ei ehkä päätä huimaa, mutta juuri tänään pääsin ensimmäistä kertaa multaamaan perunat. Ja onneksi todella useimmat meistä eivät ole oman sadon varassa, vaan tämä on harrastetoimintaa ja mielenvirkistystä.

 2. En ole koskaan kokeillut tuollaista savuaromia, pitää vissiin heittää ennakkoluulot sivuun ja kokeilla.. Onko suositusta? Herkullisen näköinen salaatti 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.06.2015 at 19:56 sanoi:

   Minäkään en ole itseasiassa koskaan aiemmin käyttänyt – varmaan samojen ennakkoluulojen vallassa. Joten en osaa yhtään suositella jotain tiettyä merkkiä, mutta sen neuvon, että annostelussa kannattaa olla maltillinen.

 3. Ihan samasta aiheesta kirjoittelin tuossa taannoin! Hötkyily on ihan turhaa ja parhaat palat puutarhahommista menee hukkaan, jos yrittää kirittää. Mulle ainakin puutarha on tässä arjen menossa yksi harvoja hitaita asioita ja sellaisena sen haluan pitääkin.

  Koskaan ei olla syöty juhannuksena omaa pottua, eikä ole tarviskaan :). Perunaa saa ostettua alkukesästä kaupasta ja omia sitten myöhemmin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 18.06.2015 at 16:42 sanoi:

   Se on just noin. Elämä juoksee sellaista vauhtia arjessa, että pikkupysähtyminen tekee ihan hyvää. Ja siltä ei voi puutarhassa välttyä, eikä onneksi tarvitsekaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation