Tietoa mainostajalle ›

Blog

Voimaruokaa ojanpientareelta – Nokkospesto

Turha poimia gojimarjoja ja muita eksoottisia superruokia kaupasta, vedä sen sijaan hanskat käteen ja poimi terveyspommit ojanpientareelta. Jos olisin Kippari-Kalle, vaihtaisin pinaatin nokkoseen – se on silkkaa rautaa. 

nokkospesto suolaajahunajaa

Nokkonen, kotoinen superkasvimme sisältää enemmän kalsiumia kuin maito, kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini ja seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti. Luonnonkasveista nokkonen on ravintoarvoltaan omaa luokkaansa.

Makunsa ja monikäyttöisyytensä takia nokkonen luokitellaan puutarhassani hyötykasvien joukkoon. Muut rikkaruohot pyrin kaivamaan mahdollisimman tarkasti juurien viimeisiä palasia myöten (siinä useimmiten onnistumatta), mutta nokkoset leikkaan vain poikki ruoanvalmistukseen ja annan juurakon olla rauhassa. Kun nokkospuskaa leikkaa tasaisesti alas, se puskee tulemaan uutta hyvänmakuista kasvustoa. Se on näin alkukesästä puutarhani satoisin kasvi – ja huolettomin hoidettava. Olen ehtinyt poimia jo useamman litran lehtiä.

Nokkosenlehdet

Nokkonen on turvallista villiruokaa: Suurin osa meistä tunnistanee sen erehtymättä – viimeistään pistosta – ja sen käsittely on helppoa. Kuivaus tai ryöppäys hävittävät sen polttavuuden, ryöppäys myös mahdollisen nitraatin, jonka määrä vaihtelee kasvupaikan mukaan. Kompostien ja navetan kulmilla kasvavat nokkoset kannattaa jättää poimimatta.

Nyt on paras nokkosaika. Se on maukkaimmillaan alkukesästä, kun lehdet ovat vielä nuoria. Myöhemmin kesällä kannattaa käyttää vain nokkosen nuoria lehtiä. Osa nokkosen viehätystä onkin juuri ajoitus, se on sesongin ensimmäisiä hyötykasveja, joka tuottaa tuoretta satoa paljon ennen muita kasveja. Maultaan se on pinaattimainen ja sopii oikeastaan kaikkeen mihin pinaattikin. Paista vaikka letut tai piirakka tai pyöräytä pesto. Parasta pikaruokaa. Maku on kuin lupaus tulevasta satokaudesta.

Nokkospesto

1/2 l nokkosen lehtiä
vajaa 1/2 ruukkua basilikaa
2 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
3/4-1 dl oliiviöljyä tai kylmäpuristettua rypsi- tai auringonkukkaöljyä
1 rkl sitruunamehua
2-3 rkl parmesanjuustoa

suolaa
mustapippuria

1. Irrota nokkosen lehdet, ryöppää ne kiehuvassa vedessä. Valuta ja puristele vesi pois.

2. Paahda pinjansiemeniä pannulla niin, että niiden pinta ruskistuu kevyesti.

3. Laita kaikki ainekset astiaan ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

4. Säilytä jääkaapissa suljetussa purkissa, pesto säilyy muutaman päivän.

*****

I reckon Popeye should consider trading spinach to stinging nettle, which is loaded to excess with iron. Seven times the amount spinach contains. Plus more calcium than milk and about three times more C-vitamin than oranges.

This locally growing superfood can be used as spinach. Try pesto, bake pancakes or a pie. Conveniently around spring and early summer is the peak season for nettle, young leafs are at best around this time when all other fresh ingredients are scarce.

Drying or cooking nettle leafs in boiling water removes stinging chemicals. 

4 kommenttia “Voimaruokaa ojanpientareelta – Nokkospesto

 1. Viime viikonloppuna kitkin nokkoset ja vuohenputket takapihalta. Jälkeenpäin vasta välähti, että olisihan niistä voinut vaikka juuri pestoa tehdä eikä heittää lehtikompostiin. Rikkaruoho ajattelu istuu siis tiukassa :).

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.05.2015 at 13:14 sanoi:

   Tässä asiassa on hyvä, etten ole ollut turhan ahkera noiden rikkaruohojen suhteen – olen täysin omavarainen nokkosen suhteen 🙂

 2. Olen itsekin viime vuosina hurahtanut villiruokaan osana kevään/kesän ruokavaliota. Uusin ihastus on litulaukka, jota en ennen edes tuntenut. Lievästi valkosipuliseen makuista kasvaa ihan joka puolella. Sitä on nyt pestossa, salaatissa, liharuokien viherkastikkeissa, täytteissä, munakkaissa, ihan joka paikassa!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 31.05.2015 at 18:31 sanoi:

   Minun piti käydä oikein googlaamassa, miltä koko kasvi näyttää. Olen niin huono hortoilija, että silti en muista sitä nähneeni. Pitää terästää aistit ja katsoa jatkossa tarkemmin. Nimen perusteella voisi kuvitella, että se on samaa sukua valkosipulin ja karhunlaukan kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation