Tietoa mainostajalle ›

Blog

Piknik purkissa!

Kevään ensimmäisessä piknikmenussa kaikki on purkissa. Niin suolaiset kuin makeatkin. Rinnalle oikein hyvä leipä. Edes erillisiä astoita ei tarvita, kun kakun voi lusikoida suoraan purkista. 

piknik-purkissa

Tämä postaus on tehty yhteistyössä Crème Bonjourin kanssa. Tein heidän tuotteistaan kesäisen piknikmenun – vaikka kesä vielä hiukan antaakin odottaa itseään.  Etelässä piknikkausi alkaa perinteisesti vapusta – eikä siihen ole enää montaa viikkoa. Tulisikohan kesä nopeammin, jos sen lavastaa? Rakensin pihalle kesäisen tunnelman, ehkä se auttaa.

Kevät on koetellut tänä vuonna tavallista enemmän. Ensin lupaus tulevasta keväästä ja sitten päälle takatalvi. Mutta nyt aurinkoa, vihdoin! En välittänyt kovista varjoista kuvissa, en vähän vilakasta tuulesta. Ulos oli päästävä, kun saimme nauttia ensimmäisestä aurinkoisesta lauantaista miesmuistiin. Pihalle, pihalle. Hetkeksi omenapuun alle. Jos tarkasti katsoo, jossain jo vihertääkin, myös pihamme vallanneen sammalvuoteen ulkopuolella. Ensimmäiset sinivuokot ja krookukset kukkivat jo. Vaikka tulihan se takatalvi taas – ulkona sataa jalkarättejä juuri nyt. Rankaisuna liiasta optimismista.

Piknikin suolaiseen purkkiin ladoin hyvään oliiviöljyyn marinoitumaan kerroksittain tuorejuusto-fetapalloja ja paahdettuja kasviksia. Kesäkurpitsaa, paprikaa ja kirsikkatomaatteja. Juustopallo on pehmeän levitettävä. Se sipaistaan leivälle ja päälle nostellaan kasviksia. Melkein kuin ateria yhdestä purkista.

Crème Bonjourin tuorejuustoista valitsin juustopalloihin yhden suosikeistani, kreikkalaisen valkosipulin. Halusin palloihin tuhdisti valkosipulia, joten lisäsin vielä yhden kynnen. Puolet pallosta on maustamatonta fetaa, jolle tuore valkosipuli antaa sopivasti potkua.

marinoidut juustopallot

Useampikin purkillinen tätä herkkua on muutoin edullista valmistaa, mutta hyvään oliiviöljyyn kannattaa vähän panostaa. Mitä sitten on hyvä oliiviöljy?, kysyi kälyni. Se on juuri sellaista, mistä itse pidät. Mikä maistuu suussa hyvältä sellaisenaan, maistuu hyvältä myös tässä purkissa. Jos emmit hyllyllä, pidä ainakin huoli, että valitset neitsytoliiviöljyä. Kalleintakaan ei kannata valita – tähän ruokaa lutrataan öljyä urakalla ja aika suuri osa jää siitä purkin pohjalle.

Joka kesä meillä on joku vierasruoka, jota tarjotaan monille vieraille kesän mittaan. Viime vuonna se oli salaatti halloumista ja paahdetuista varhaisperunoista, sitä edeltävänä kesänä avokado-porkkanasalaatti ja tabbouleh. Tässä purkissa oli kaikki ainekset tämän kesän vierasvaraksi, viimeisiä juustopalloja ja kasviksia jaettiin kristillisellä tasajaolla maistiaissa.

Makea purkki on limejuustokakku purkitettuna. Purkkiversiossa on parikin etua perinteiseen kakkuun nähden. Ensinnäkin siihen ei tarvita ollenkaan liivatetta, joten rakenne säilyy varmasti ilmavana ja kuohkeana. Toiseksi sen valmistaminen ei ole samalla tavalla aikakriittistä kuin liivatteen kanssa pelatessa. Voit toki valmistaa sen hyvissä ajoin, mutta se ei ole välttämätöntä, koska kakun hyytymistä ei tarvitse odotella. Ohjeen sokerimäärä on liukuva – minusta limen happamuus on ihanaa ja siksi laitan sokeria vain puolisen desiä. Jos ruokaseurasi on makeaan taipuvainen, 3/4 desilitraa sokeria taitaa olla tarpeen.

limejuustokakku purkissa
Voit koristella purkit melkein millä tahansa kauden marjoista tai hedelmistä, valitse mansikan sijaan vaikka mustikka tai mango kanssa. Tiedän – ihan vielä ei ole mansikkasesonki, mutta espanjalaiset syvänpunaiset marjat yllättivät minut positiivisesti. Niissä oli kunnon mansikkainen maku.

Purkit kylmälaukkuun ja piknikille! Koska molemmissa purkeissa on käytetty maitotuotteita, jotka pilaantuvat herkästi, nämä piknikherkut kannattaa pakata kylmälaukkuun ja säilyttää jääkaapissa ennen pakkaamista.

Tuorejuusto-fetapallot ja paahdetut kasvikset yrttiöljyssä

3 purkillista (á 3 desilitraa), kolmelle-kuudelle riippuen kuinka paljon sinulla muuta tarjolla

100 g Crème Bonjour -tuorejuustoa, Kreikkalainen valkosipuli
100 g vahvaa fetaa
1 valkosipulin kynsi
1 oksa rosmariinia
muutama oksa timjamia
ripaus kuivattuja chilihiutaleita
mustapippuria

2 keskikokoista paprikaa
noin 10 kirsikkatomaattia
1/2 kesäkurpitsa
3 oksaa rosmariinia
nippu timjamin oksia
3 valkosipulin kynttä
yhden sitruunan kuori

vajaa pullo oliiviöljyä
3 rkl valkoviinietikkaa

lisäksi hyvää leipää

1. Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin se kuumenee.

2. Halkaise paprikat kahteen osaan, poista siemenet, valkoiset osat ja kanta. Nosta paprikat kuoripuoli ylöspäin uunipellille ja paahda kuumassa uunissa ylätasolla, kunnes kuori on mustunut ja kupruilee.

3. Nosta paprikat tiiviiseen pussiin ja sulje pussi tiukasti. Pussiin muodostuva höyry auttaa irrottamaan kuoren. Anna jäähtyä pussissa kädenlämpöiseksi.

4. Viipaloi kesäkurpitsa noin puolen sentin siivuiksi. Sivele palat molemminpuolin oliiviöljyllä ja paista kuumalla parilapannulla grilliraidat kesäkurpitsoihin. Älä kypsennä niitä, vaan jätä napakaksi. Nosta jäähtymään.

5. Silppua yksi valkosipulin kynsi mahdollisimman hienoksi silpuksi. Hienonna purkissa feta haarukalla ja sekoita se tuorejuuston kanssa tasaiseksi tahnaksi. Sekoita joukkoon yrtit ja valkosipuli. Pyöritä tahna pienehköiksi palloiksi (noin 12 juustopalloa). Nosta jääkaappiin odottamaan.

6. Poista paprikoista kuoret ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi.

7. Kokoa purkit, nostele jokaiseen purkkiin melko tiiviisti kerroksittain kasviksia ja juustopalloja. Laita kuhunkin purkkiin reilu siivu sitruunankuorta, 1 oksa rosmariinia, muutama oksa timjamia ja kevyesti rikottu valkosipulin kynsi. Sitruunan kuoresta saat hyvän siivun vaikkapa kuorimaveitsellä. Vältä leikkaamasta mukaan valkoista osaa. Rouhi kevyesti mustapippuria purkkeihin.

8. Laita jokaiseen purkkiin ruokalusikallinen valkoviinietikkaa ja täytä oliiviöljyllä. Kääntele kevyesti ja nosta jääkaappiin maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi.

9. Tarjoa hyvän leivän kanssa. Juustopallo levitetään leivän päälle ja juuston päälle nostellaan marinoituja kasviksia.

10. Purkki säilyy muutaman päivän jääkaapissa.

 

Limejuustokakku purkissa

neljä noin 2 desilitran purkillista

Pohja

50 g digestivekeksejä tai kaurakeksejä
25 g voita
lusikankärjellinen inkivääriä

Täyte

1 1/2 dl kuohukermaa
200 g Crème Bonjour maustamatonta tuorejuustoa
1 limen mehu ja kuori raastettuna
lusikankärjellinen 100 % vaniljajauhetta tai 1 1/2 tl vaniljasokeria
1/2 – 3/4 dl sokeria

lisäksi marjoja tai hedelmiä

1. Hienonna keksit pieneksi muruksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimen myllyssä. Lisää pehmeä voi ja aja tasaiseksi.

2. Painele pohjataikina purkkien pohjalle mahdollisimman ohueksi kerrokseksi ja nosta jääkaappiin odottamaan.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri. Raasta seokseen limen kuori ja purista mehu. Maista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.

4. Levitä seos varovaisesti purkkeihin ja painele se tiiviisti pohjan päälle. Pyyhi reunat puhtaaksi kevyesti kostutetulla paperilla. Nosta kylmään.

5. Koristele marjoilla tai hedelmillä, ennen kuin pakkaat purkit mukaan.

 

******

This spring has been uncommonly sneaky. First a promise of spring, a lovely sunny day and just when you start to believe that the summer is just around the corner, you get a penalty for an overoptimism – the recurring wintry weather. So on the first sunshiny and warm Saturday in (my) living memory I kind of staged the summer. Packed a picnic in jars and sat for a (little) while under our apple tree spotting signs of spring. Crocuses and hepaticas. It is coming — the summer – I am not losing my faith – quite yet. 

Two sorts of cheesy jars. One reinvention of a wheel, lime cheesecake in a jar. The other one, a salty bite, marinated roasted vegetables and soft cream cheese balls spread on an artisan bread,  got me from the first bite. The last chunks of veggies and cheese balls needed to be divided one by one, both of us wanted a share alike. 

yhteistyössä

Postaus on toteutettu yhteistyössä Crème Bonjourin kanssa.

11 kommenttia “Piknik purkissa!

 1. Hihi, kävitkö hakemassa nuo purnukat Granitista sen valokuvauskurssi/brunssipäivän jälkeen? minä kävin nimittäin ja tutulta näyttää 😀

  Ajatukset siintää jo kesässä ja piknikeissä, nyt kun vielä saa tekisi yhteistyötä… onneksi hyvä ruoka = parempi mieli, säästä riippumatta.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.04.2015 at 10:05 sanoi:

   En ihan samantien, mutta aika nopeasti sen jälkeen 🙂 Ne ovat aika kätevät, mutta vielä nätimmät ovat nuo kruunukantiset, jotka oli pakko saada.

   Aika paljon takapakkia tässä kevään edistymisessä on ollut, onnekkaasti havaitsin eilen, että pihasyreenissämme oli hiirenkorvat. Kyllä se sieltä tulee.

 2. Mä haaveilen jo Kivistön terassikauden avajaisista ja flammenküchestä, jota ollaan päätetty silloin nauttia. Ei haittaa, vaikka olis vähän viileämpikin, kunhan ilta-aurinko paistaisi. Tuorejuusto-fetapallot kuulostavat ja näyttävät todella herkullisilta 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 18.04.2015 at 9:55 sanoi:

   Flammenkuchen on just sopiva aloitus terassikaudelle. Meillä on tavoitteena tänä viikonloppuna hankkia terassikalusteet, että täälläkin päästäisiin jossain vaiheessa nauttimaan kunnolla terassielämästä.

 3. Ei voi mennä pieleen sitten millään, jos yhdistää juustoa ja Välimeren vihanneksia. Kuvissa on ihana tunnelma, tulis jo se kesä!!!!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 18.04.2015 at 9:55 sanoi:

   Ei mennyt pieleen ei, lupaan tarjota tätä sinulle. Tiedän, että tykkäisit. Me molemmat jäimme pahemman kerran koukkuun.

 4. Oih, hyvältä näyttää. Tuota limejuustokakkua purkissa aion tehdä ihan kotijuhliinkin, näyttää niin ihanalta.

  • Tai siis eihän se edes juhlia vaadi…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 18.04.2015 at 16:01 sanoi:

   Joihinkin kesäjuhliin purkissa tarjoaminen olisi aika hauska idea – tai sitten vaikka ilman niitä juhliakin 🙂
   Juhlissa ainakin meidän jääkaapissa tuppaa tulemaan ahdasta, näitä menee monta purkkia tosi pieneen tilaan.

 5. Arja Sipilä on 23.08.2015 at 22:13 sanoi:

  Hyviä tuotteita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation