Tietoa mainostajalle ›

Blog

Juhlakuosissa – Skagenkakku

Ruokatrendejä tulee ja menee – ja sitten ovat klassikot, jotka eivät mene koskaan muodista. Kuten vaikkapa skandiklassikko toast skagen – ruokalajien musta trenssi. Se on saanut nimensä tanskalaisen satamakaupungin mukaan, vaikka syntyikin ruotsalaisen ravintoloitsijan käsissä. Sittemmin siitä on tullut suosittu kaikkialla Pohjoismaissa. Noutopöytään sen voi kattaa juhlakuosissa, kevyesti hyydytettynä kakkuna. 

skagenkakku1Hyydytettyjen kakkujen kompastuskivi on helposti liivate. Jos sitä laittaa liikaa, kakusta tulee liian tiivis. Täytteen on kuitenkin pysyttävä kasassa. Useimpien ohjeiden liivatemäärät on vedetty varman päälle, vaikka parasta olisi käyttää mahdollisimman vähän liivatetta, ettei se maistu läpi tai pilaa kakun rakennetta.

Opin jossain vaiheessa prosenttisäännön eli liivatetta tulisi olla noin 1 % täytteen nesteen painosta. Tässä kakussa nesteen määrä on vähäinen. Toisin kuin tavallisesti skagenissa kakussa on myös tuorejuustoa, joka jo osin jämäköittää täytteen. Käytännössä kakku saattaisi pysyä kasassa jopa ilman liivatetta ja pysyisi varmasti kasassa puolikkaallakin liivatelehdellä, mutta vaikka käytin kokonaisen, täyte oli edelleen pehmeää. Yhtä liivatetta enempää et tarvitse, vaikka suurentaisit annosta.

Tein kakun aika matalaksi, näillä määrillä täytettä on vain muutama sentti, jos haluat enemmän täytettä suhteessa pohjaan, tee täytettä puolitoistakertainen annos. Kakusta saisi näyttävän koristelemalla sen katkaravuilla (jos muistaa ottaa ne sulamaan) ja isoilla kapriksilla (jos muistaa ostaa niitä) kananmunan lisäksi. Tämän simppelin koristelun hyvä puoli on, että se syntyi noin minuutissa. Aikaa ei ollut hukattavaksi, kun kello viiden teen vieraat jo kärkkyivät vieressä makupaloja.

Juhlien jälkeen he ovat myös kärkkyneet reseptiä – tämä keräsi kaikista tarjoiluista melkeinpä eniten kehuja ja se tuhottiin viimeiseen muruseen. Kakkua tullaan kuulema tarjoilemaan tulevissa nimiäisissä ja serkkujen lasten syntymäpäivillä – niillä sukulaisversioilla. Tämä taitaa olla enemmän aikuiseen makuun oleva herkku.

Skagenkakku

noin 15-18 senttiseen vuokaan, kuudelle
yhtään suurempaan vuokaan, tuplaa täytteen ainekset ja tee pohja 1 1/2-kertaisena

Pohja

50 g hapankorppuja
25 g sulatettua voita

Täyte

180 g katkarapuja
100 g tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
1 rkl piparjuurta raastettuna
reilu 1 rkl kapriksia
vajaa 1 tl raastettua sitruunankuorta
1 rkl sitruunamehua
1 liivatelehti
nippu tilliä
suolaa
ripaus valkopippuria

Koristeluun

nippu ruohosipulia (tai tilliä)
2 kananmunaa
(katkarapuja, isoja kapriksia)

1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.

2. Sulata voi, aja hapankorput monitoimikoneella muruksi. Sekoita sulatettu voi hapankorppumurun joukkoon. Painele taikina napakasti vuoan pohjalle tasaiseksi, ohueksi levyksi.

3. Pilko katkaravut suurpiirteisesti. raasta piparjuuri ja silppua reilusti tilliä. Sekoita kaikki täytteen ainekset ja levitä täyte tasaisesti pohjan päälle.

4. Nosta hyytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.

5. Koristele ennen tarjoilua ruohosipulilla, kananmunalla, kapriksilla ja katkaravuilla – tai muutamalla näistä neljästä.

 

****

Toast Skagen is a scandinavian classic named after a Danish fishing port, invented by a Swedish restauranteur and enjoyed equally in all Scandinavian countries. It is conventionally a starter most commonly served on a white bread.

I was drawn to give a Scandi twist to our afternoon tea and came up with an idea to turn one of my favorite first courses to a buffet treat. This foray led to a savory shrimp cheesecake on a crisp rye bread base.

8 kommenttia “Juhlakuosissa – Skagenkakku

 1. Hallelujah! Mä söisin tollasen yhdessä illassa helposti ihan yksin 😀

  Mua aina jännittää ja askaruuttaa livaatteen käyttö. Ajatuksena liivate vähän jopa ällöttää, mutta se voi johtua siitä, että sitä on usein liikaa. Kiitos siis tästä suhdemäärä-vinkistä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 06.04.2015 at 15:59 sanoi:

   Aika helposti menisi 🙂

   Liivatteen määrä kannattaa yrittää minimoida. Ensi kerralla aion ottaa itse riskin ja kokeilla puolikkaalla.
   Tuo prosentti on oikeasti hyvä peukalosääntö ja helposti laskettavissa – kunhan muistaa laskea vain nesteen määrän. Vaikka tuorejuustoa ei ole yhtä juoksevaa eli sen määrää ei tarvitse huomioida kokonaan.

 2. Tämä kakku tulisi meillä syötyä helposti ihan kahteen pekkaan, eikä jäisi happanemaan (toisin kuin makeat kakut). Olen aiemmin tehnyt vähän vastaavanlaista lohta käyttäen, mutta seuraavaksi taidan testata tämän ohjeen. Kiva tuo piparjuuri, se raikastaa.

  Minäkin nykyään usein vähennän liivatteen määrää alkuperäisohjeeseen verrattuna, koska en kestä niitä sitkeitä liivateviritelmiä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 06.04.2015 at 16:01 sanoi:

   Meillä makeat tahtoo jäädä pyörimään, vaikka mies tekee osansa, mutta suolaisista teen kyllä selvää. Tätä ei paljon jäänyt säilöttäväksi.

   Piparjuuren poimin jossain vaiheessa mukaan skageniin. Majoneesipohjainen skagen on helposti vähän valju, piparjuuri tekee sille ihmeitä.

 3. statisti on 06.04.2015 at 17:14 sanoi:

  Oon tehnyt samantyyppistä kakkua monena eri (reseptittömänä 🙂 versiona. Itse käytän pohjaan yleensä murustettua Realia ja täytteeseen kylmäsavulohta, joskus jogurttia, raikastaa kivasti. Aina tää imuroidaan viimeistä murua myöten…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 06.04.2015 at 20:11 sanoi:

   Nämä ovat juuri sellaisia kakkuja, joita on helppo muunnella – ilman sen kummempaa reseptiä 🙂 Tähän tuli nyt merkittyä samalla itsellekin vähän määrät, mitä tarvitsee ostaa. Vaikka määrästä riippumatta taitaisi se silti upota parempiin suihin…

 4. Oi, kuulostaa ihanalta! Voisinpa tehdä tätä vaikka omiin valmistujaisiin kesällä.

  Olen samaa mieltä liivatteen käytöstä… Esimerkiksi hyydytettyihin juustokakkuihin tykkään laittaa yleensä mieluummin vähän valkosuklaata, jotta liivatetta ei tarvitse niin paljoa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 15.04.2015 at 7:47 sanoi:

   Tämä oli ainakin menekiltään ihan menestys. Kaik män.
   Onpas sinulla mahtavat juhlat tulossa. Omista on jo hiukan aikaa, mutta ne olivat kyllä superhauskat.

   En ole koskaan käyttänyt valkosuklaata juustokakussa – tajusin juuri – mutta tuota pitääkin kokeilla. Kiitos vinkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation