Tietoa mainostajalle ›

Blog

Parasta juuri nyt – Helmikuu

Muutama poiminta siitä, mikä maistuu juuri nyt. Helmikuussa vietetään karkkipäivää ja syödään vastapainoksi puuroa ja soppaa. Lista on hiukan Helsinki-keskeinen, mutta näin hiihtolomien kynnyksellä se sallittakoon. Ehkä joku suuntaa Lapin sijaan myös tänne etelään.

Pärlans

pärlans-suolaajahunajaaMahdollisesti maailman parasta toffeeta valmistetaan Tukholmassa pienessä karamellitehtaassa, josta kirjoitin jo aiemmin. Parasta se on juuri nyt sen takia, että sitä saa vihdoin myös Suomesta. Ystäväni Anna otti sitä testimyyntiin Hella & Herkku -liikkeeseensä Helsingin Museokadulle. Menkää kipinkapin ja ostakaa hyllyt tyhjäksi. Haluan, että ne pysyvät valikoimissa pidempäänkin. Lempimakuni ovat sieltä pähkinäisestä päästä: pistaasia ja merisuolaa tai vaniljaa ja mantelia, en sylje myöskään kardemummaan. Koukuttavia. Olen varoittanut.

Roobertin herkku

Kauppiaat jo kolmannessa polvessa löysivät kutsumuksensa makean maailmasta. Marja ja Martti Koskela kaivoivat mummonsa kaupan nimen naftaliinista ja avasivat Viiskulmassa tummanpuhuvan tyylikkään karkkikaupan. Roobertin Herkussa myydään kristallikruunujen alla mm. lähes 150 erilaista irtokarkkilaatua, nostalgisia tikkunekkuja ja artesaanikaramelleja.

Huudahtelimme ostosseuran kanssa tasaisesti: ”Oi näitäkin, muistatko?”. Laareihin on kerätty hyviä lapsuudenkarkkeja ja hyviä uusia karamelleja. Karkkihampaan kolotusta voi helpottaa ilahduttavan myöhään, arkisin klo 20 saakka.

Fazer Alku -puurojen kaatonokka

Juuri sellainen kuin arjen designoivallukset parhaimmillaan. Yksinkertainen, mutta nerokas. Pakkaus toimii kuin maitopurkki. Kaatonokasta on helppo kaataa hiutaleita ilman, että ne ovat pitkin pöytää. Se myös sulkeutuu napakasti, hiutaleet pysyvät pakkauksen sisällä myös kaapissa. Vielä kun ymmärtäisi aina uuden paketin kohdalla ilman useamman minuutin pohdintaa, miten nokka avattiinkaan käyttökuntoon.

Fazer Alku-puurot todistavat, että designilla voi oikeasti olla lisäarvoa. Vaikkapa Fazer Alku Kolmen kuidun puuron kilohinta on noin kaksinkertainen kilpailijoiden neljän viljan hiutaleisiin nähden, vaikka paketissa on varmasti pitkälti samaa kamaa. Tosin hyvää sellaista, pidän erityisesti lempeästä Kolmen kuidun puurosta. Pakkaussuunnittelulla lienee kuitenkin osansa premiumhinnoitteluun.

Phokeitto

Uusin ruokaihastukseni on phokeitto. En osaa arvioida, missä mahtaa olla kaupungin paras keitto. Niin monessa paikassa en ole vielä ehtinyt sitä maistaa.  Harvoin käyn syömässä samaa ruokaa montaa kertaa kuukauden sisällä – phokeitolle on kuitenkin ollut päästävä jo useaan otteeseen.

Se on täydellistä pakkaspäivän ruokaa. Rapeat kasvikset, liha ja riisinuudelit saavat ylleen lämpimän mausteisen liemen ja kourallisen tuoreita yrttejä. En tavallisesti ole tähtianiksen suurimpia ystäviä, mutta phokeitossa se tekee poikkeuksen ja vain syventää keiton makua.

Vaikeaa keiton tekeminen ei ole kotonakaan, mutta vaatii pohjaksi hyvän liemen. Pitkän kaavan mukaan olen sen jo kerran keittänyt, parhaillaan testailen hyvää arki-illan phota.

Helsingissä phokeittoa saa ilmeisesti mm. Lie Mi -ravintolasta, Codlesta ja Asian Aromasta, Boom Roomista perjantaisin ja vietnamilaispariskunnan pitämästä HKI+ -ravintolasta Torikortteleissa.

****

Once in a while I handpick food related things that delight me at that very moment. My list for February calls for sweets, but is balanced with a porridge and soup.

Sweets for your sweet tooth – hand-made Swedish toffee by Pärlans finally also available in Helsinki at Hella & Herkku complemented with an endless selection of candies to pick and mix at Roobertin Herkku in Viiskulma. There is no such craving that these two shops would not satisfy. 

 A pouring spout designed to Fazer Alku porridge cartons is an excellent example of applying design thinking to everyday things. This small yet inventive innovation prevents flakes from spilling all over when pouring them. Spot on. 

A staple of Vietnamese cuisine, a pho soup, has won me over. A steaming broth makes the soup a splendid winter warmer. The brothy meal owes its satiating power to meat and rice noodles where as green garnishes and herbs add their fresh flavor to the addictive concoction. 

10 kommenttia “Parasta juuri nyt – Helmikuu

 1. Kolmelle ensimmäiselle iso käsi:
  -P ä r l a n s <3 Heti seuraavan Helsingin reissun koittaessa menen suoraan kentältä Annan puotiin toffeeostoksille.
  -Roobertin herkku oli huikea. Se vaan harmittaa, etten hoksannut ostaa kauppiaiden suosikkeja, mangosalmiakkeja. Molemmat maut ovat minun superherkkuja (että jos käyt siellä, osta pussillinen ja laita postiin)
  -Kaatonokka on mahtava oivallus! Hyvä design tuo todella iloa arkeen.

  Phota pitänee keittää pian kotona.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 11.02.2015 at 21:56 sanoi:

   Mangosalmiakki oli jäänyt minultakin huomaamatta. Ensi kerralla tiedän – ja osaan ostaa pussin sinullekin 🙂
   Minä toivon, että kaikki ryntäävät Annan puotiin toffeeostoksille, koska silloin näitä kannattaa pitää valikoimassa.
   Ja kaatonokka ihan parasta arjen designia, miten voi kestää noin sata vuotta keksiä sellainen. Niin ilmeistä, mutta niin nerokasta.

 2. Nyt tiedänkin mitä vien tuliaiseksi kyläreissulle. Kiitos vinkistä! Vielä kun ehtisi ajoissa kauppaan ennen lomaa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.02.2015 at 19:57 sanoi:

   Mahtavaa, että vinkeistä oli iloa. Pärlansia parempaa tuliaista ei olekaan. Oletan, että viittaat niihin, etkä pakettiin puuroa 🙂

 3. En voi kyllin kehua Alkupuuroja! Entinen puuronvihaaja on kääntänyt kelkkansa täysin niiden ansiosta.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.02.2015 at 19:04 sanoi:

   Tällä oli kaikilla mittareilla elämäni suurimpia yllätyksiä. Sinä ja kaurapuuro eivät sovi samaan lauseeseen. Liian terveellistä ja tylsää 🙂 Seuraavaksi aion kokeilla myös muita makuja, toistaiseksi olen koukuttunut tuohon yhteen laatuun pahemman kerran.

 4. statisti on 14.02.2015 at 0:02 sanoi:

  Ainakin Vii Voanista oon ostanu pho-liemikuutioita, joita toki pitää vähän herätellä mausteilla, mutta arki-iltaan kelpoja! Vielä kun käyttää (possun) jauhelihaa ja lehtikaalia niin arkisoppa kasassa. Taitaa olla Nannalta pöllitty idea…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 14.02.2015 at 21:25 sanoi:

   Kiitos vinkistä, nuo liemikuutiot on poimittava mukaan. On aika työlästä keitellä liemi alusta alkaen. Tähän asti olen herätellyt vain ihan peruskanalientä mausteilla. Sekään ei ole hullumpaa. Ja hyvät ideat kannattaa aina pölliä ja laittaa kiertoon…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation