Tietoa mainostajalle ›

Blog

Sesongissa – appelsiinivohvelit ja appelsiinisalaatti

Kun suurinta osaa tuotteista saa ympäri vuoden, on helppo unohtaa halutessaan sesongit- vaikka juuri silloin maut olisivat parhaimmillaan. Poimin kaupasta pussillisen appelsiineja ja veriappelsiineja ja tein niistä sitruskauden vohveleita.  

appelsiinivohvelit

Eilen parhaalle paikalle hedelmä- ja vihannesosastoa oli vakiokaupassani aseteltu parsaa – läjittäin. Mautonta, puumaista ja kaukaa lennätettyä. Tarjouksessa tammikuussa. Tähän aikaan vuodesta hyllyistä kannattaisi suosia kuitenkin vaikkapa sitruksia. Koska muistattehan, että pian Jaffat tulloo ja helemat paukkuu! ja juuri nyt on paras veriappelsiinisesonki.

Vain hetken myytävät tuotteet kuten kirpeänmakeat veriappelsiinit tuntuvat erityisiltä ja niiden tulemista alkaa odottaa jo ennenkuin ensimmäiset saapuvat kauppaan. Veriappelsiinien sesonki on lyhyt, niitä saa tammi-helmikuussa, jolloin lämpötilaerot ovat niiden kasvualueilla riittävän suuret. Ne vaativat punertuakseen kylmät yöt ja lämpimät päivät – siis Välimeren talven.

Appelsiinivohvelit

8-10 pientä belgialaista vohvelia

1 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
1/2 dl appelsiinimehua (voit myös käyttää osan appelsiinisalaatin nesteestä)
nokare (vajaa 10 g) tuorehiivaa
70 g voita
2 kananmunaa
1/2 tl kardemummaa
ripaus suolaa
1/2 (luomu)appelsiinin raastettu kuori
1 1/2 rkl ruokosokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja

1. Sulata voi. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Pese huolellisesti appelsiini. Käytä mieluiten luomuappelsiinia.

2. Kaada kulhoon maito, kerma ja appelsiinimehu. Sekoita joukkoon hiiva.

3. Vatkaa joukkoon kananmunan keltuaiset, mausteet, sokeri ja jauhot. Anna turvota puolisen tuntia.

4. Vatkaa valkuaiset jämäkäksi vaahdoksi ja nostele vaahto taikinan joukkoon.

5. Voitele vohveliraudan paistopinnat sulatetulla voilla, paista vohvelit kypsiksi ja kullanruskeiksi. Tarjoa appelsiinisalaatin, vaniljasokerilla maustetun valutetun jogurtin ja tomusokerin kanssa.

Appelsiinisalaatti

2 veriappelsiinia
1 appelsiini
4 rkl sokeria
3 rkl appelsiinilikööriä

1. Leikkaa molemmista appelsiineista päät pois. Kuori appelsiini terävällä veitsellä siten, että valkea osa jää kuoreen. Leikkaa kalvojen välistä terävällä veitsellä lohkot siten, ettei niihin jää valkoista kalvoa.

2. Purista kattilaan kuorista ja lohkojen leikkaamisesta ylimääräiseksi jääneestä osasta mehut kattilaan. Lisää kattilaan myös appelsiinilikööri ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä viitisen minuuttia kasaan. Kaada liemi appelsiininlohkojen päälle, anna maustua muutama tunti.

*****

Luckily there are still ingredients like blood orange that are only available for a short period of time every year. As almost everything can be bought year round and even highly perishable asparagus is transported thousand of miles by air in January just to end up to its final destination as woody and flavorless, these seasonal treats feel sort of  special and worth embracing. Blood orange will also remain seasonal, since the distinctive maroon color requires low night temperatures and warm days to be developed meaning that the Mediterranean winter is ideal for its cultivation.

*****

Seuraa suolaa & hunajaa

 

4 kommenttia “Sesongissa – appelsiinivohvelit ja appelsiinisalaatti

 1. Ihanaa, että veriappelsiinien saatavuus on parantunut viime vuosina. Ennen rahtasimme niitä aina Haaparannalta vuodenvaihteen anoppilassa käyntireissulla.
  Ympäri vuoden myytävät parsat ja mansikat ärsyttävät suunnattomasti. Kai niitä joku ostaakin, muuten kauppiaat kai tajuaisivat, ettei kaikkea tarvitse olla aina hyllyssä vaan voisi elää enemmän sesonkien mukaan.
  Ihanat voffelit, kuola valuu, varsinkin kun vietämme remontinaikaista leirielämää.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.02.2015 at 13:04 sanoi:

   Jos parsoja ei menisi, ei niitä olisi hyllyillä. Välillä mietin, tarvitaanko ihan kaikkea ympäri vuoden. Veikkaan, että siitä läjästä parsaa, aika paljon menee roskiin.

   Ja sitten siihen positiiviseen, veriappelsiineja saa onneksi nykyään ihan hyvin. Löysin ne vasta viime vuonna, mutta ovathan ne vaan hyviä ja sitäpaitsi värikin on jo sellaisenaa energisoiva.

 2. Näin talvikaudella appelsiinit tosiaan maistuvat, eikä tule mieleenkään tarttua mansikkarasiaan hedelmäosastolla. Parsoihin en vielä ole kaupassa törmännyt, tai ehkä olen vain sivuuttanut ne, kun eivät kuulu kuvioon 🙂

  Eilen aamulla katsoin pitkään vohvelirautaa ja kysyin siltä ääneen: ”Mitä sinun kanssa tehdään?” Ei vastannut. En arvannut, että vastaus tulee täältä sinun blogistasi!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.02.2015 at 19:13 sanoi:

   Tämä on tällainen apu kaikkiin vaivoihin -palsta eli kerrot nyt sille raudalle: ”Kuulepas, nyt tehdään appelsiinivohveleita, että pääset tosi toimiin”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation