Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Ennakkoluulot kumoon – kalatacot turskasta

fish-tacos-suolaajahunajaa

Kutsun näitä ennakkoluulojen voittamistacoiksi. Ajatus kalasta tacoissa ei ole kuulostanut kovin houkuttelevalta. Eikä mieskään varsinaisesti tuulettanut, kun kerroin viikonlopun ruokalistasta. Siis turskaa? Tacoissa? Kyllä, turskaa tacoissa ja myös punakaalia, joka ei meille kummallekaan ole varsinainen suosikki, jos ei varsinaisesti inhokkikaan.

Ennakkoluulot kaatuivat rytisten. Mehevä rapeaksi paistettu kala, rapeaa punakaalisalaattia, avokadoa, chipotlemajoneesia, limeä ja niin paljon korianteria kuin sielu sietää.

Chipotlemajoneesissa on potkua ihan tuhdisti. En halunnut, että hento kala hukkuu chilin alle, joten jätin punakaalisalaatin ilman chiliä. Jos kaipaat kunnolla tulisuutta, lisää chiliä punakaalisalaatin joukkoon tai pilko sitä vielä erikseen tacojen päälle.

Tässä ruoassa on kaksi polkua. Voit tehdä kaiken itse – alusta asti maissitortillat ja chipotlemajoneesin – tai oikaista ja poimia kaupasta valmismajoneesin ja sekoittaa sen joukkoon chipotlea ja ostaa paketin maissitortilloita. Ensimmäisellä tavalla puuhastelu vie jonkin verran aikaa, jälkimmäisellä tavalla ruoka syntyy suhteellisen rivakasti ja sopii jopa arkeen.

Kuulostaako kahdeksan tacoa paljolta kahdelle? Niin minustakin, mutta kaikki meni. Viimeiseen kaalinpalaseen. Huomioi, että tacot olivat pieniä masa harina -maissitacoja eli normaalikokoisia riittää pienempi määrä.

Kalatacot

kahdelle

250 g tuoretta kuhaa, turskaa (MSC-merkittyä) tai muuta valkolihaista kalaa fileoituna
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl jeeraa
vajaa 1 tl chilijauhetta
2 tl savustettua paprikaa
ripaus valkopippuria
1 1/2 tl suolaa
1 kananmuna
1-2 dl pankojauhoa tai kuivasta leivästä tehtyä korppujauhoa
öljyä paistamiseen

Punakaalisalaatti

reilu 2 dl punakaalia
1 pienehkö porkkana
1/2 pienestä punasipulista tai muutama varsi kevätsipulia
1 rkl limemehua
1 rkl omenaviinietikkaa

1 rkl öljyä
1 tl ruokosokeria (tai loraus hunajaa)
ripaus suolaa
(tuoretta vihreää chiliä)
kourallinen tuoretta korianteria

lisäksi

1 lime
1 avokado
tuoretta korianteria
8 pientä masa harina maissitortillaa (ks. ohje tai osta kaupasta)
chipotlemajoneesia (ks.ohje)
tuoretta chiliä renkaiksi leikattuna

1. Valmista ensin chipotlemajoneesi tai oikaise soseuttamalla chipotlea valmismajoneesin sekaan.

2. Jos teet itse maissitortillat, valmista ne.

3. Tee kaalisalaatti. Siivuta kaali ja sipuli mahdollisimman ohuiksi siivuiksi, leikkaa porkkana ohuiksi tikuiksi. Jos käytät chiliä, leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sekoita limemehu, öljy, sokeri ja suola kastikkeeksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja nosta jääkaappiin maustumaan.

4. Poista kalafileistä ruodot tarkasti. Leikkaa ne noin kahdeksaksi kalapalaksi. Ota kolme lautasta. Sekoita yhdellä lautasella vehnäjauhoihin jeera, paprika, chilijauhe, suola ja valkopippuri. Riko lasiin kananmuna, vatkaa sen rakenne rikki ja kaada se lautaselle. Laita kolmannelle lautaselle korppujauhot.

5. Kuutioi avokado, lohko limet, revi tarjolle tuoretta korianteria.

5. Pyörittele kalapalat ensin vehnäjauho-mausteseoksessa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja paistat kalapalat molemmin puolin kullanruskeaksi.

6. Lämmitä tortillat ennen tarjoilua noin viiden kappaleen erissä mikroaaltouunissa pakastepussissa noin 30 sekuntin sykäyksissä, uunissa folioon käärittyinä tai kuivalla valurautapannulla yksittäin.

7. Nostele tortillan päälle punakaalisalaattia, kuutoitua avokadoa, kalaa, chipotlemajoneesia. Purista päälle limen mehua, revi reilusti tuoretta korianteria ja ripottele muutama rengas tuoretta chiliä.

******

I have sort of been beating around bush with fish tacos. Putting white fish inside a taco just did not sound that appetizing. But how wrong I was prejudging them. Breadcrumb-crusted cod, crunchy red cabbage slaw, creamy avocado, smoky chipotle mayonnaise, a squeeze of lime juice and a generous sprinkle of fresh cilantro on a corn tortilla. With the first bite I swallowed  my prejudices, too – I am a convert. 

15 kommenttia “Ennakkoluulot kumoon – kalatacot turskasta

  1. Onpa herkulliset kalatacot, Jonna! olen reissuilla maistellut kalatacoja ja tykkään kyllä tosi paljon, etenkin tuolla punakaalilla varustettuna. En vaan ole jostain syystä tehnyt kalatacoja kotona! täytyypä korjata asia 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.01.2015 at 21:22 sanoi:

      Kannattaa korjata ehdottomasti! Nämä olivat kyllä kaikessa simppeliydessään herkullisia. Luulen, että meillä tehdään vielä montaa variaatiota, koska kaikki ideat eivät mahtuneet yksiin tacoihin 🙂

  2. Olisi syytä minunkin kellistää kalatacoepäilys, ja ihastua punakaaliin…

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.01.2015 at 21:25 sanoi:

      Punakaali ei varsinaisesti ole koskaan ollut erityisen läheinen minulle, mutta näissä sen tietty hapokkuus toimi hyvin.
      Isoin asia oli, että sain mielettömän hyvää kalaa ja laitakokki paistoi siihen ihan täydellisen kypsyyden. Se oli pehmeää ja mehukasta. Sitä olisi voinut tarjoilla vaikka pahvin kanssa ja silti olisi toiminut.

  3. Kalatacot on ihan mun lemppareita! Nää näyttää superhyviltä.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 22.01.2015 at 20:13 sanoi:

      Minustakin tuli kerralla kalatacojen ystävä. Kala toimii mahtavasti rapean kaalin kanssa.

  4. Mä tutustuin ekan kerran kalatacoihin noin 2 vuotta sitten Jonas Crambyn kirjan kautta ja olin kerralla myyty. Paneroitu kala, kaali ja avokado tai mangosalsa tortilla letun päällä ovat hämmentävän hyvä yhdistelmä.
    Nykyään kalatacot kuuluvat meillä joka kesän vakiosafkoihin 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 22.01.2015 at 20:22 sanoi:

      Jonas Crambyn kirjasta minäkin olen hakenut lukuisat kerrat inspiraatiota. Siihen mangosalsaan suhtaudun edelleen asteen epäluuloisesti kalan kaverina, ehkä sillekin on annettava mahdollisuus.

  5. Ei paha. Minäkin olen vastikään päässyt vasta kalatacojen makuun, mutta hyvää kannatti odottaa!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 22.01.2015 at 20:25 sanoi:

      Todellakin. Ja kaali ihan loistavaa tacoissa. Yläasteen kotitalousopettajani oli vuonna miekka ja kirves edelläkävijä, koska leivoimme tacoja, ennenkuin kuoria edes sai Suomesta ja niihin tuli väliin nimenomaan kaalia eikä salaattia kuten vuosia Suomessa syötiin tortilloita. Kaali on paljon maukkaampi vaihtoehto.

  6. Tuikku on 24.01.2015 at 8:07 sanoi:

    Ohje oli herkullisen näköinen ja näitä tein eilen. Ihan mielettömän hyvä resepti. Tulen tekemään toistekin. Kiitos ohjeesta 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 24.01.2015 at 18:26 sanoi:

      Kiitos Tuikku. Mikään ei lämmitä mieltä enempää kuin tällainen palaute. Kaapissa on meilläkin vielä punakaalin jämät, joten näitä tehdään meilläkin taas lähipäivinä 🙂

  7. Hoplaa on 05.02.2022 at 18:56 sanoi:

    Teemme näitä yleensä silloin, kun turska on sesongissa. Paha kyllä en taaskaan muistanut että vehnäjauhoja saa kulumaan alle puolet ohjeessa olevasta, meni iso osa jauhoista (ja niiden mukana mausteista) roskiin koska kalaan ei vain tarttunut enempää.. Suolan määrä ohjeessa on hirmuinen, 1 rkl/500 g kalaa, sitä sentään hoksasin vähentää vähemmän verenpainetautiseksi. Eli näistä note to self seuraavaa turskasesonkia varten. Muuten erittäin maukas, raikkaita makuja pursuava setti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation