Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Adventtikalenterin neljäs luukku – Fudge

Tällä kertaa luukusta avautuu pehmeää fudgea jouluntienoon makeannälkään. Ilahduttaa varmasti makeanystävää myös ruokalahjana. Ja juuri sopivan yksinkertaisena se ei lisää liikaa stressiä, vaikka ruokalahjat olisivat jääneet viime tippaan. 

kardemummafudge

Olen yleensä onneton karkkitehtailija. Olen alkanut epäillä, että kotitekoinen marmeladi on urbaani legenda. Sen verran hyllyvää tavaraa olen itse saanut aikaiseksi. Uskomukseni on tosin alkanut horjua kaikkien ystävien – ja ennenkaikkea heidän lastensa – marmeladikuvien jälkeen. Näyttävät pysyvän kasassa, eikä niitä ole poimittu Finlandia-rasiasta. Ehkä se on sittenkin mahdollista, mutta jääköön ensi jouluun.

Nämä helpot kardemummasta joulun makua saavat fudget ovat sen sijaan pomminvarmoja myös tällaiselle tavallista epäonnisemmalle karkkimaakarille. Lämpötilojen seuraaminen vaatii tarkkuutta ja kattilan ääressä pitää päivystää sekoittamassa, mutta muuten ei helposti mene pieleen.

Pakastekuivattua granaattiomenaa löysin Punnitse ja säästä -liikkeestä, vaniljasuolaa Hella & Herkusta. Granaattiomenan voit jättää kokonaan pois tai korvata sen vaikkapa kuivatuilla marjoilla, hyvin makuihin sopii esimerkiksi mustikka tai vadelma. Granaattiomena on kuivattuna aika kovaa, pehmeämpi vaihtoehto on vadelma, jossa myös maku säilyy hienosti kuivaamisesta huolimatta. Jos sinulla ei ole vaniljasuolaa, ripottele pinnalle muutama suolahippunen.

Periaatteessa fudgea voi valmistaa myös ilman digitaalista paistolämpömittaria. Oikean lämpötilan pystyy testaamaan tiputtamalla palan kiehuvaa toffeeta vesilasiin, jossa on kylmää vettä. Riittävän kauan kiehuneesta seoksesta pystyy sen jälkeen pyörittämään pehmeän pallon. Suosittelen kuitenkin ohittamaan tämän ohjeen ilman digitaalista lämpömittaria. Tosin se ei ole turha kapistus muutenkaan, vaan yksi niistä keittiövälineistä, joista en luopuisi mistään hinnasta.

Reseptin pohja on alunperin Dansukkerin sivulta, olen muokannut sitä parin kierroksen perusteella. Intiaanisokeri syventää karamellin makua, mutta voit käyttää myös esimerkiksi ruokosokeria tai fariinisokeria sen sijaan. Vain mielikuvitus on rajana fudgen maustamisessa, kokeile vaikkapa limen yhdistämistä lakritsiin, inkivääriä yhdessä sitruunan kanssa tai rosmariinia ripauksella suolaa. Ja kuka voisi vastustaa pistaasia?

Kardemummafudge

noin 20 pienehköä palasta
2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
1/2 tl kardemummaa
lusikankärjellinen vaniljajauhetta (tai 1 tl vaniljauutetta)
vajaa 1 1/2 dl (200 g) glukoosisiirappia
2 rkl intiaanisokeria (tai tummaa ruokosokeria)
2 1/2 dl (225 g) sokeria
1/2 dl vettä
1 1/2 dl tomusokeria
reilu 1 rkl vettä

Pinnalle pakastekuivattua granaattiomenaa tai vadelmaa, vaniljasuolaa (tai suolakiteitä)
Tarvittavat erikoisvälineet digitaalinen lämpömittari 

1. Vuoraa noin 13*20-senttinen vuoka leivinpaperilla. Sen kokoiseen vuokaan fudgeista tulee noin sentin paksuisia palasia. Voit valita siis myös pienemmän vuoan, jos haluat paksuja kuutioita.

2. Sekoita kerman joukkoon suola, kardemumma ja vaniljajauhe.

3. Sekoita paksupohjaisessa kattilassa glukoosisiirappi, intiaanisokeri, sokeri ja vesi. Kiehauta kiehuvaksi ja kiehuta kovalla lämmöllä tasaisesti sekoittaen, kunnes seos on kuumentunut 124-asteiseksi.

4. Vatkaa joukkoon kermaseos ja keitä toffeetä koko ajan sekoittaen, kunnes se on taas 124-asteista. Nosta kattila levyltä.

5. Anna jäähtyä 90-asteiseksi, sekoittele välillä. Sekoita sillä välin tomusokerista ja vedestä tasainen tahna. Laita tomusokeri astiaan, sekoita joukkoon ensin ruokalusikallinen vettä ja lisää sitä sitten tarvittaessa tippa kerrallaan tarvittaessa, kunnes saat tomusokeri-vesiseoksesta tahnamaista.

6. Varmista, että seos on alle 90-asteista ennenkuin sekoitat tomusokeritahnan toffeen joukkoon, jotta lopputuloksesta tulee pehmeä fudge. Sekoita tomusokeritahna toffeen joukkoon voimakkaasti vatkaten.

7. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, ripottele pinnalle kuivattua granaattiomenaa ja vaniljasuolaa. Painele niitä hiukan, jotta ne tarttuvat fudgen pintaan.

8. Anna jähmettyä useampi tunti tai kunnes fudge on jähmettynyt. Leikkaa se haluamasi kokoisiksi paloiksi.

9. Säilytä fudge ilmatiiviissä rasiassa mielellään kylmässä.

*****

Creamy fudge which gets its Christmassy twist from cardamom and pomegranate is a great food present even at the last minute since as simple to make it does not add too much fuzz to your final run-up to Chrismas. It can only go wrong if you are not precise with the temperatures. So even though it is possible to experiment if the mixture has been cooked enough also without a digital thermometer, I would advise you to pass the recipe if you do not own one. If you decide to give it a try anyway the mixture is ready when it forms a soft ball when dropped to a glass of cold water.

4 kommenttia “Adventtikalenterin neljäs luukku – Fudge

  1. Meilläkin jäi marmeladin tekeminen yhteen kertaan, siitä kokeilusta on ties kuinka monta vuotta. Joko agar-agarissa ei ollut riittävästi hyydytystehoa, raaka-aineessamme riittävästi happoa tai sitten emme vain osanneet – hyvän makuista siitä tuli mutta alkuun suht kiinteät namut sulivat purkissa levitettäväksi marmeladiksi. Nyt emme oikeastaan syö nameja satunnaisia suklaita lukuunottamatta, joten ei ole tullut kokeiltua uudestaan.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 21.12.2014 at 19:33 sanoi:

      Minäkin olen vähän huono karkinsyöjä, käsittää myös suklaan. Lähipiirissä on onneksi runsaasti makean päälle ymmärtäviä, joten jos jaksaa väkertää, niin osoitteita kyllä löytyy.

      Luin jostain, että agar agarien välilä on isoja eroja hyydytystehon suhteen, pitää ehkä antaa vielä uusi mahdollisuus. Niissä superepäonnistuneissakin oli kuitenkin hienot vahvat maut.

  2. Campasimpukka on 21.12.2014 at 18:52 sanoi:

    Minäkään en ole paljon tehnyt makeisia, blogista löytyy yksi fudge-postaus 😀 SInun tekemäsi ovat tosi nättejä!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 21.12.2014 at 19:34 sanoi:

      Ollaan siis aika tasoissa 🙂 Joulun aikaan löydän hämmentäviä piirteitä itsestäni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation