Tietoa mainostajalle ›

Blog

Pistaasipulla ja hyvän mielen käyttötavaroita

Pähkinäistä pullaa joulunodotukseen ja uusi mukava yhteistyö, josta on silmänilon lisäksi myös muuta iloa teille. 

pistaasipulla

Olen leiponut äitini kanssa pullaa vuosikymmeniä, mutta edelleenkään en pysty samaan. Niin kuohkeaa pullaa kuin meidän äidin uunista en ole saanut muualta. Mies on kehottanut seuraamaan seuraavan kerran vähän aiempaa tarkemmin prosessia, koska ”joku salaisuushan siinä on oltava, jota sinä et ole hoksannut”.  Olen sentään pirun hyvä pullan leipoja, mutta maailmanmestarin kanssa on haastavaa kilpailla. Hopea ei ole häpeä tässä lajissa.

Ei kannata lähteä kisaan toisen bravuureilla, niinpä otin pullanleivontaan vähän erilaisen kierteen. Kehitin joulunodotukseen mehevän pistaasipullan, pähkinäisellä pistaasitahnalla täytetyn kierrepitkon. Pullataikinan sekaan vaivataan mantelimassaa mehevöittämään taikinaa.

Pulla leivotaan korvapuustien tapaan siihen saakka, kun koko komeus on kierretty rullalle. Pullataikina kaulitaan siis ensin levyksi, jonka päälle levitetään pistaasitahna ja taikina kierretään rullalle. Sitten tiet eroavat korvapuustien leivonnasta, rulla nimittäin halkaistaan pitkittäin kahteen osaan ja nämä kaksi puolikasta pyöritetään kierteelle – vähän kuin letittäisit kahdella osalla.

pistaasipullan-leipominen

Blogissa alkaa noin kuukauden mittainen yhteistyö Cilla’s-sisustusliikkeen kanssa, blogin kuvissa näkyy tulevina viikkoina mm. Cilla’sin kotimaisia ja ekologisia pesuaineita, Iris Hantverkin ja Danskin tuotteita. Valitsin kuviin joukon käyttötavaroita, joita me jo käytämme tai joita haluaisin kotiimme. Cilla’s on suomalainen verkkokauppa, jonka kivijalkaliike löytyy Helsingin Alppilasta (Viipurinkatu 8).

Käsintehtyjä Iris Hantverkin harjoja löytyy meiltä kotoa jo nyt, niiden eleetön ja maanläheinen muotokieli sopii tällaiselle skandinaaviselle minimalistille. Hyvin tehdyt tuotteet kestävät aikaa muutenkin kuin ulkonäkönsä puolesta, kesän palvellut ulkoharjamme on jokseenkin uutta vastaava.

Dansk Kobenstyle -tuotteet (Cilla’sin valikoimasta löytyvät heidän kattilansa) valikoituivat mukaan, koska kuten ehkä muistattekin rakastan vanhoja tanskalaisia miehiä. Vuonna 1956 suunnitellut klassikkokattilat kuuluvat tämän kiintymyssuhteen piiriin.

En ole sisustajana koristelija, mutta esteetikko olen. Meillä ei ole juuri leikkokukkia ja kynttilöitä kummempia koristeita, arjen käyttöesineiden valinnassa kauneudella on sen sijaan iso paino. Sellaisia olen löytänyt mm. juuri Cilla’sin valikoimasta ja siksi päädyimme tekemään yhteistyötä.

Eikä tämä yhteistyö olisi mitään, ellei siitä olisi muutakin kuin silmäniloa myös teille. Yhteistyön ajan (23.12 saakka) saatte Cilla’s-verkkokaupasta 15 %:n alennuksen Iris Hantverk- ja Dansk Kobenstyle-tuotteista (alennuskoodi suolaajahunajaa). 

Tieto Cilla’sin tuotteista ja muistutus yhteistyöstä näkyy selkeästi niiden postausten yhteydessä, joissa liikkeen tuotteita näkyy seuraavan kuukauden aikana. Tällä kertaa halkaisin taikinarullan Iris Hantverkin jämäkällä taikinaleikkurilla, voitelin pitkon saman valmistajan pullasudilla ja siistin pöydän leivontaharjalla.

Pistaasipulla

1 pitko

2 1/2 dl maitoa
vajaa 1/2 pkt tuorehiivaa
1 kananmuna
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
50 g mantelimassaa
vajaa rkl kardemummaa
noin 7-8 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Täyte

60 grammaa kuorettomia pistaaseja
3/4 dl vaaleaa muscovadosokeria (tai muuta sokeria)
50 g mantelimassaa
noin 75 g voita

1. Valmista ensin pullataikina. Anna voin lämmetä huoneenlämpöiseksi ja pehmeäksi. Se pehmenee nopeammin, kun leikkaat sen pieniksi kuutioiksi.

2. Sekoita maidon joukkoon hiiva, vatkaa sekaan kananmuna, sokeri, suola ja kardemumma. Raasta mukaan mantelimassa pienimmällä mahdollisella terällä. Vaivaa sekaan vähitellen jauhoja. Vaivaa lopuksi taikinaan huoneenlämpöiset voikuutiot. Vaivaa, kunnes taikinassa on hyvä sitko ja se irtoaa kulhon reunoista. Lisää tarvittaessa jauhoja, mutta huomioi, että taikinan pehmeys vaikuttaa suoraan pullan kuohkeuteen.

3. Anna kohota kaksinkertaiseksi ja valmista sillä aikaa täyte. Aja pistaasipähkinät sauvasekoittimen myllyssä pienehköksi rouheeksi. Lisää myllyyn sokeri, mantelimassa ja voi. Aja tasaiseksi tahnaksi. Voita tarvitaan sen verran, että tahna on helposti levitettävissä veitsellä.

4. Kauli kohonnut taikina levyksi jauhotetulla pinnalla. Levitä taikinalevyn päälle pistaasitahna. Pyöritä levy rullaksi ja leikkaa rulla keskeltä kahtia pitkittäin (eli kahdeksi ohueksi pitkoksi). Kieritä ne toistensa ympäri. Voit muotoilla kierteestä joko suoran pitkon tai pyöräyttää sen rinkeliksi. Kiinnitä pää huolella, jos teet kuvan kaltaisen suljetun ympyrän. Nosta leivinpaperin päälle vuokaan tai pellille ja anna kohota, kunnes uuni on lämmennyt.

5. Kuumenna uuni 180-190 asteeseen. Paista pulla alimmalla tasolla noin 40 minuuttia tai kunnes se on kypsää. Jos se uhkaa tummua liikaa, peitä se leivinpaperilla. Jos teet suoran pitkon tai pikkupullia, paistoaika on huomattavasti lyhyempi, pikkupullat voit myös paistaa korkeammassa lämpötilassa.

*****

For years I have had a great affection for Danish masters of design – the old fellas of golden years of 50’s who wanted to bring a beautiful and functional design within reach for everyone.

Cilla’s, a Finnish webshop with a cozy brick and mortar store at Viipurinkatu 8 in Helsinki, has the same idea behind its business – bring beauty to everyday. Since it is one of my favorite places in a hunt for beautiful and timeless kitchen utensils, I am delighted to be able to provide you a promotional code (suolaajahunajaa), which gives you 15 % off from all products from Dansk Kobenstyle and Iris Hantverk, both brands handpicked for the campaign because of their commitment to Scandinavian minimalism and functionality. The code expires December 23rd.

Braided pistachio loaf is my new take on a sweet Christmas bun. I supplemented the traditional bun dough with an almond paste and rolled a rich and nutty filling made of pistachios, almond paste, butter and light muscovada sugar inside the bun. The roll is cut lengthwise to two skinny pieces, which are then braided around each other.

 

yhteistyössä

Cilla’s verkkokauppa tarjoaa kaikille lukijoilleni 15 % alennuksen kaikista Iris Hantverk– ja Dansk Kobenstyle -tuotteista 23.12. saakka. Saat alennuksen käyttämällä koodia suolaajahunajaa.

14 kommenttia “Pistaasipulla ja hyvän mielen käyttötavaroita

 1. Iiiiiihanan näköinen pulla, pistaasitäyte kuulostaa jo ihan sellaisenaan aivan mahtavalta! Ja tosi nätit keittiötarvikkeet, tuollainen leikkuri voisi olla käyttökelpoinen muussakin, kuin leivonnassa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.12.2014 at 18:33 sanoi:

   Jos et kerro kenellekään, niin saatoin maistaa hiukan täytettä ihan sellaisenaan 🙂
   Iris Hantverkin tuotteet ovat nättejä ja sen päälle toimiviakin. Leikkuri on juuri sopivan terävä, että se leikkaa taikinan hyvin, mutta ei vahingoittanut tason pintaa. Olin tosin varovainen sen kanssa leikatessani nimim. olen hionut saman tason sataan kertaan.

 2. Onpa todella herkullisen näköinen pulla! En yleensä ole minkään asteinen mantelimassan ystävä, mutta tässä sen maku ei ehkä hyökkää päälle pistaasien ansiosta? Mitä veikkaat, uskallanko kokeilla?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.12.2014 at 18:36 sanoi:

   Minäkään en ole mikään suurensuuri mantelimassan ystävä, mutta tässä se ei hyökkää päälle. Jos arkailet sitä, tee tavallinen pullataikina ja jätä mantelimassa pois täytteestä. Lisäät vain vähän enemmän muuta, että täyte riittää.

 3. pikkis on 01.12.2014 at 17:11 sanoi:

  Iris Hantverkin tuotteet ovat muuten näkövammaisten kädentaitajien tekemiä, joten senkin puolesta niitä voi suositella 🙂 Kauniita tuotteita ja niin kaunis on kyllä tuo pullakin, tuoksun aistii tänne ruudun taakse asti!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.12.2014 at 18:40 sanoi:

   Totta, se on lisäplussa, mutta tuotteet lunastavat paikkansa myös kauneutensa ja käytännöllisyytensä ansiosta.
   Kiitos, tuolla tavalla rullaamalla kierteeksi saa helposti kaunista aikaan. Oli nimittäin ensimmäinen kerta, kun tein tuollaisen pullan ja kerralla tuli melko onnistunut.

 4. Tosi kaunis! Mäkin yritin tehdä tuollaisen nätin, mutta siitä tuli ihan kauhea megahirviö :D. Mulla tosiaan oli tuplamäärä taikinaa sinun reseptiisi nähden, mutta itsepäinen kun olen niin halusin tehdä yhden ison. En suosittele 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.12.2014 at 18:42 sanoi:

   Voi, kiitos kovasti! Voin kuvitella 🙂 Mutta periksi ei anneta! Tuosta puolikkaastakin tuli melko iso, joten tuplamäärästä tulee varmaan valtava.
   Tosin sinä et saa kuin kaunista aikaiseksi.

 5. Meillä on näköjään molemmilla tänään hyvän mielen päivä! (huolimatta ylle vyöryvästä toisesta flunssa-aallosta-voiko tämä olla todellista?)

  Niin kauniita puisia välineitä. Niin todella!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.12.2014 at 19:40 sanoi:

   Ja voitko kuvitella, täälläkin vyöryy flunssa päälle. Ensimmäisen kerran varmaan kymmeneen vuoteen. Tämä ei saa olla todellista!

   Nuo puiset välineet ovat ihan superkauniita. Tulee hyvä mieli jo katsellessa, saatika käyttäessä.

 6. Voi Jonna Jonna. Kyllä nyt taitaa paatunut marsipaanin vihaaja joutua kääntämään kelkkansa ja testaamaan tätä täytettä. Ja todella, kuinka kauniit tuo taikinaleikkuri ja jauhoharja! Pitääkin tutustua valikoimiin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 02.12.2014 at 17:04 sanoi:

   Minäkin olen todella paatunut marsipaanin vihaaja. En koske siihen pitkällä tikullakaan. Mutta tässä sitä ei ole yliannostusta. Siskokin kehui, kun ei tiennyt syöneensä mantelimassa, joten Liisaseni, voi olla, että sinäkin pääset sen yli 🙂

   Tuo leikkuri on ihan aarre, se on merkittävästi kauniimpi, kun pitkään leikkurina käyttämäni tapetinlevitin (tai miksi sitä ikinä kutsutaankaan). Ja sen lisäksi vielä parempikin.

 7. Mmmm… Olen vähän heikkona pistaasipullaan. Mulla oli yhdessä vaiheessa suoranainen pistaasipullakausi, joka saatta alkaa uudestaan tämän innoittamana. Tällä kertaa tosin toivon, että himo pysyy aisoissa, viime kerralla olin nimittäin raskaana ja söin niitä ”vähän” liian usein.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 04.12.2014 at 16:06 sanoi:

   Pistaasipullan saaminen vaatii jopa hiukan vaivannäköä, en ole tainnut löytää monestakaan kahvilasta. Jos sellaista on tarjolla, tartun siihen mielellään. Tuon himon tyyydyttäminen on varmaan käynyt melkein työstä 🙂 Minäkin olen heikkona pullaan vähän kaikissa muodoissa, mutta se on aika pieni pahe – näin olen sen itselleni myynyt…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation