Tietoa mainostajalle ›

Blog

Parempaa jaettuna – mustapaputacot soijasta

Mustapaputacot ovat illanistujaisruoka, joka sopii käytännössä melkein kaikkiin ruokavalioihin ja kaupan päälle  se on myös edullinen ja helppo tarjottava suuremmallekin joukolle. 

mustapaputacot

En harrasta lounaita työpisteen ääressä, syön mieluummin seurassa. Sama soppa maistuu paljon paremmalta, kun sitä syö miehen kanssa saman pöydän ääressä ja vaihtaa samalla päivän kuulumiset. Parhaista ravintolaillallisista en useinkaan muista tarkasti ruokaa vaan seuran. Ystävät kylässä ja aika yksinkertainenkin ateria saa uuden ulottuvuuden. Ruoka vaan maistuu paremmalta jaettuna.

Neljäs ruoka soijasta on kaikille sopiva illanistujaisruoka. Erilaisten reseptikokeilujen jälkeen päädyin tarjoamaan teille mustapaputacoja soijalla. Enää ei ole yhtään syytä olla kutsumatta ystäviä kylään. Aika kohtuullisella pilkkomisella syntyy maukasta ruokaa isommallekin seuruelle ja sitä paitsi mustapaputacot sopivat monenlaisiin ruokavalioihin. Yhtä lailla kasvissyöjille ja keliaakikoille, kun valmistat ne maissitortilloista. Jos seurassa on keliaakikkoja, vaihda tumma soijarouhe vaaleaan. Tummassa voi olla pieniä määriä gluteiinia. Jos jätät juuston pois tai korvaat sen kasvispohjaisilla valmisteilla, ne sopivat myös maitoallergikoille ja vegaaneille.

Kata pöytään mustapapu-soijatahnaa, guacamolea, fetaa ja paahdettua tomaattisalsaa. Tomaattisalsan joukkoon kannattaa pilkkoa muutama paahtamaton tomaatti ilman siemeniä ja valuttaa hiukan salsaa vaikka suodatinpussissa, jos et halua siitä kovin juoksevaa. Lisäksi vähän punasipulia ja tuoretta korianteria. Samat soossit sopivat myös nachoihin ja käytännössä koko kattaus illanistujaisiin syntyy helposti.

Tortilloiksi voit valita joko maissi- tai vehnätortillat. Jos ostat maissitortilloita, valkeat masa harina-jauhoista valmistetut versiot ovat autenttisia ja ainakin minusta paljon parempia. Molemmat voit tehdä myös kotona. Varsinkin vehnätortillat ovat helppoja ja vaivattomia. Maissitortillat ovat ilman prässiä hiukan työläitä, mutta tehtävissä myös ihan kaulimen ja minigrip-pussin avulla. Katso ohjeet linkeistä.

Ohje on tehty purkkimustapavuista, mutta voit tietenkin keittää ne myös itse. Seuraa pakkauksen ohjeita ja ota tilkka keitinlientä talteen. Voit tarvittaessa lisätä sitä tahnaan, jos se uhkaa kuivua.

Mustapaputahna

täytteeksi noin 8-10 tacoon

1-2 dl tummaa soijarouhetta
kasvislientä
1 iso sipuli
kasvisöljyä
2 kypsää tomaattia
1-2 isoa valkosipulin kynttä
2 pkt tai prk mustapapuja (nesteineen noin 285 g / pkt)
1-2 tl anchochilirouhetta
2 tl jeeraa
2 tl savupaprikajauhetta
yhden limen mehu
mustapippuria
suolaa

Lisäksi esim. maissitortilloita, paahdettua tomaattisalsaa, guacamolea, fetaa, punasipulia ja tuoretta korianteria.

1. Keitä soija kypsäksi kasvisliemessä ja valuta huolellisesti, painele ylimääräinen vesi tarvittaessa pois.

2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuutioi tomaatti pieniksi kuutioiksi.

3. Kuumenna öljy pannulla. Kuullota sipulisilppua keskilämmöllä noin viitisen minuuttia, lisää valkosipuli ja kuullota vielä muutama minuutti. Lisää pannulle mustapavut. Kuumenna noin viisi minuuttia, kaada puolet pannun sisällöstä sauvasekoittimen kulhoon ja aja tahnaksi. Laita tahna takaisin pannulle papuseoksen joukkoon, sekoita joukkoon myös soija ja kaikki mausteet.

4. Kypsennä vielä miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Mausta mausteet ja lisää tarvittaessa. Jos tahna uhkaa kuivua, lisää loraus vettä. Tahnan on tarkoitus olla kosteaa, mutta ei juoksevaa.

*****

I don’t do office lunches in my cubicle. I might not remember the details of dishes in a fancy restaurant no matter how great they were, but I never forget with whom I shared them. Simplest of fares raise to the next level when food is shared. 

I cooked simple no fuss black bean tacos that suit more or less to all diets with only minor adjustments. Simple yet delicious, and even if you would prepare everything from the scratch – which I encourage you to do – you can bang a meal out in a relatively little time. 

 

yhteistyössä

Olen kokematon soijankäyttäjä. Halusin opetella tekemään siitä hyvää ruokaa.
Elokuussa soijasta syntyi arkiruokaa, punajuurimakaronilaatikkoa, syyskuussa jauheliha korvattiin soijalla kasviskaalikääryleissä. Lokakuussa syntyi lämmittävää voimaruokaa eli vihreää currya soijapaloilla.
Syksyn mittaan ohjeita tulee yhteensä viisi.

Sarja on toteutettu yhteistyössä VegeSunin kanssa.

13 kommenttia “Parempaa jaettuna – mustapaputacot soijasta

 1. Campasimpukka on 08.11.2014 at 11:22 sanoi:

  Sullahan näyttäisi olevan tutunnäköinen prässi siellä .) Helpottaa kummasti taikinan käsittelyä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.11.2014 at 11:56 sanoi:

   Todellakin – vaikka tuossa se on vain rekvisiittaa 🙂 Kaapissa oli vielä valmis paketti maissitortilloita, eikä vakikaupastamme saanut masa harinaa, joten turvauduin valmistortilloihin.

   • No kato mä heti katoin reunoista että noi ei oo itte tehty, samassa näin prässinja ajattelin, että ei prkle se on nuan täydelliset vääntäny sittenkin itte. Nyt oon helpottunut, ootkin tavallinen kuolevainen!

    Ja se mitä sanoit ruokaseurasta on NIIN TOTTA!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 09.11.2014 at 8:55 sanoi:

     Hah, olen hetkellisesti imarreltu, että edes kuvittelit minun päässeen tuollaiseen lopputulokseen. Mitä tulee maissitortilloihin, olen nimitäin erittäin haavoittuvainen kuolevainen. Niiden tekeminen on aika sissivääntöä, eikä yleensä mene ilman kirosanoja. Useita.

     Ja ruokaseura on parasta, päästäispä mekin pian samaan pöytään.

 2. Minni on 08.11.2014 at 12:32 sanoi:

  Hei minkä merkkisiä maissitortilloita olet käyttänyt? Olen pariinkin kertaan isoista kaupoista yrittänyt etsiskellä, mutta löytämissäni on aina kuitenkin ollut pieni prosentti vehnää.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.11.2014 at 12:55 sanoi:

   Merkki taitaa olla Nuevo Progreso. Googlasin asian vielä gluteenittomien tuotteiden sivulta ja sen mukaan näissä ei pitäisi olla ollenkaan vehnää vaan ne on valmistettu kokonaan masa harina -jauhoista.
   http://www.nuevoprogreso.eu/#/page/retail/2/corntortillas

   Ostan niitä aina Stockalta. Joskus sain vinkin, että kannattaa katsoa gluteiinittomien tuotteiden hyllystä sieltä kokonaan vehnättömiä voi löytyä tavallisestakin marketista. Kurkkaa siis ihmeessä sieltä, josko siellä kävisi onni.

   • juu meidän cittarissa löytyy gluteenittomien hyllystä, siellä missä on keksit ja kakkumixit ja pastat yms. ilman glut.

    • Minni on 17.11.2014 at 18:19 sanoi:

     Kappas, miten tuo ei olekaan tullut mieleen!! 😀 Kiitos vinkeistä!

     • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.11.2014 at 21:07 sanoi:

      Ole hyvä vaan, toivottavasti nyt löytyy. Juuri ostin taas paketin Stockalta, minulla on aina yksi plakkarissa kaapissa, ja siinä lukee gluteiiniton eli ei ole käytetty muuta kuin maissia.

 3. Oh my, kuulostaa ihan sairaan hyvältä! Mulla on muutenkin joku ihme himo mehiko-ruokiin menossa, joten tää osui juuri oikeaan makuhermoon.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.11.2014 at 19:14 sanoi:

   Minullakin on vähän meksikolaiskausi. Tai oikeastaan kaikki sellainen sopivasti chilinen menee, joka lämmittää tässä koleudessa.

 4. Just kirjoitin Makuja kotoa-blogin kommenti boxiin kuinka heikkona olen täytettyihin lämpimiin leipiin (lue: pitat ja burgerit). Listaan voi helposti lisätä, ja pitääkin lisätä, tacot ja tortillat.
  Joku siinä käsin syömisessä on niin ihanaa!
  Ja kun sämpylän, pitan tai räiskäleen väliin yhdistelee kylmiä ja lämpimiä sooseja, tahnoja ja mössöjä niin tuntuu joka kerta, että voisi vaan loppuelämänsä istua siinä ja syödä. Ei tarttis mitään muuta ikinä tehdä 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.11.2014 at 19:56 sanoi:

   Se on just noin. Paras yhdistelmä on käsin, jotain leivän oloista, jossa on tahnaa. Tai ihan vaikka vaan leipää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation