Tietoa mainostajalle ›

Blog

Pandoran lipas – Minestrone kana-parmesanpyöryköillä

2014-10-kanapullaminestrone

Meillä oli miehen kanssa roolit pahasti sekaisin. Perustelin nimittäin varmaan kahden vuoden ajan, miksi kahden hengen ja neljän tietokoneen perhe tarvitsee välttämättä vielä tabletin. Jossain kohden loputonta väsytystaistelua sain tahtoni periksi. Sittemmin olen nähnyt tablettia vain harvoin. Tiedättehän miten siinä aina käy. Miehet ja laitteet. Palasimme takaisin perinteisiin roolimalleihin.

Sen verran olen päässyt käsiksi tablettiin, että se on avannut minulle aikamoisen pandoran lippaan. Nimittäin loputtoman valikoiman ulkomaisia ruokalehtiä. Kaikkia suosikkejani ei tosin saa digiversioina, mutta viimeistään nyt olen koukuttunut pahasti australialaiseen Donna Hay Magazine -lehteen. Rouvan tablettilehti on ihan lyömätön sekä sisällöltään että käytettävyydeltään. Tähänkin saakka Stocka on onneksi osannut ottaa huomioon päälaellaan olevan vuodenkierron, mutta pelko siitä, että päädyn otsikoihin hamstraajana, joka löytyy lehtipinojensa välistä on rajoittanut tehokkaasti ostoksiani ennen tablettia. Nyt sekin este on poistunut.

Maailma on täynnä ilmaista sisältöä, erinomaista sellaista, mutta välillä on rentouttavaa, kun joku on kahlannut läpi tarjontaa, jalostanut ideoita eteenpäin ja laittanut ne esille kuvankauniisti. Mukana on yllättymisen mahdollisuus. Kun maailmaa on katsottu jonkun muun silmien läpi, lehden sivuilla törmää asioihin, joita ei olisi osannut etsiä.

Idea tähänkin keittoon on Donna Hayn lehdestä, mutta lopputuloksessa ei ole parin kierroksen jälkeen enää juurikaan samaa. Kaikki osaset ovat joutuneet myllyn alle. Niin resepteille yleensä tahtoo käydä, niiden tekeminen tai vähintään jatkokehittely on niin mukavaa.

Olen ehtinyt keittää sopan muutamaan otteeseen ja mielestäni paras yhdistelmä on nyt koottu reseptiin. Olen terästänyt pullia mausteilla. Mieto broileri jää helposti muuten hiukan valjuksi. Sopassa toimivat minusta hyvin kaikki vihreät kasvikset. Rakastan vihreitä papuja, joten ne ovat itseoikeutetusti mukana, mutta yllättäen myös mieto kesäkurpitsa on tässä omiaan ja pinaatti antaa lisämakua soppaan.

Kana- tai varsinkin kasvisliemi kannattaa keittää aikaa vahvana. Lisäksi hukutan tähän vähintään ruukullisen lehtipersiljaa ja sopan maku syvenee, kun raastat lopuksi päälle reilusti parmesania ja lorautat liemen joukkoon hyvää oliiviöljyä.

Peruspaketista broilerin jauhelihaa tulee noin 25 pienehköä pyörykkää. Siitä tulee hurjan iso soppa. Puolet pullista kannattaa pakastaa, ellet onnistu löytämään 250 gramman rasiaa jauhelihaa. Rasia sulamaan edellisenä iltana ja seuraavan päivän keitto syntyy hetkessä. Siitäkin kahden hengen perhe syö kahden aterian verran. Pasta tosin imee säilytyksen aikana nestettä eli keitto on parhaimmillaan heti keittämisen jälkeen. Pyörykät voi syödä myös sellaisinaan esimerkiksi couscoussalaatin kera.

Kana-parmesanpyörykät

noin 25 kappaletta

400 g broilerin jauhelihaa
1 kananmuna
1 dl kuivasta leivästä jauhettua korppujauhoja
1 dl parmesania tai pecorinoa raastettuna
1 valkosipulin kynsi
ripaus kuivattuja chilihiutaleita
vajaa 1/2 luomusitruunan kuori
reilusti tuoretta lehtipersiljaa
nippu ruohosipulia
mustapippuria
suolaa
100 g ricottaa

Minestrone kana-parmesanpyöryköillä

kolmelle-neljälle

noin 12 kanapullaa
1 1/2 l vahvaa kana- tai kasvislientä
100 g pastaa
1/2 kesäkurpitsa
150 g vihreitä papuja
80-100 g tuoretta pinaattia
muutama kevätsipuli tai pala purjoa
oliiviöljyä
1-2 valkosipulin kynttä
lehtipersiljaa
mustapippuria
parmesania
(suolaa)

1. Tee ensin broileripullat. Sekoita korppujauhot tai kuiva leipä kananmunaan. Anna turvota hetki. Sekoita joukkoon broilerinjauheliha, parmesan ja kaikki mausteet. Vaivaa tasaiseksi. Sekoita lopuksi joukkoon ricotta. Paista pannulla pieni koepala, mausta mausteet ja lisää tarvittaessa. Broileri on aika mietoa eli käytä mausteita ihan reilusti.

2. Kuumenna pannulla tilkka oliiviöljyä ja paista pulliin kaunis paistopinta. Niiden ei tarvitse olla kypsiä, ne kypsyvät vielä keitossa.

3. Nosta pullat sivuun, lisää pannulle tilkka oliiviöljyä ja valkosipulin kynnet pilkottuna. Kuullota hetki ja lisää pannulle sen jälkeen vettä, jotta saat kaikki maut irti. Kaada neste kattilaan, lisää tarvittava määrä ja mausta kana- tai kasvisfondilla tai -kuutiolla. Kuumenna kiehuvaksi.

4. Lisää kattilaan pasta ja kanapullat. Keitä noin 5 minuuttia.

5. Poista sillä välin pavuista päät, siivuta kevätsipuli (tai purjo) ja pilko kesäkurpitsa reiluhkoiksi kuutioiksi. Lisää ne kattilaan, kun pasta ja pullat ovat kiehunneet viitisen minuuttia (jos käytät pastaa, jonka keittoaika on noin 11-12 minuuttia). Lisää tarvittaessa vettä. Keitä viitisen minuuttia. Lisää pinaatti, keitä vielä muutama minuutti, mausta samalla pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää joukkoon reilusti silputtua lehtipersiljaa.

6. Kun olet annostellut keiton lautasille, lorauta joukkoon oliiviöljyä, raasta päälle parmesania, rouhi hiukan pippuria ja ripottele lehtipersiljaa.

 

*****

Since we bought a tablet the fear of making headlines as one of those crazy hoarder ladies buried dead under the piles of magazines has vanished and I have opened up a Pandora’s box of an endless magazine selection provided as a tablet version. There is nothing easier than to get wrapped up in it.

There is certainly more than enough free interesting and professionally produced content easily attainable, but I find it somehow relaxing that someone else has dived to a deluge of information, picked bits and pieces for me, elaborated the relevant issues and presents the outcome beautifully. The most fascinating thing is the element of surprise, stumbling into stuff you would not deliberately search for.

One of my absolute food mag favorites I semi-regularly bought as a paper copy as well Donna Hay Magazine has once again served as a source of inspiration for this chicken and parmesan meatball minestrone with green veggies. 

12 kommenttia “Pandoran lipas – Minestrone kana-parmesanpyöryköillä

 1. Saman inspiksen poimin myös ”kokeile näitä reseptejä” -listalleni Donna Haysta. Aivan upea kuva ja toteutus, Jonna – vai pitäisikö sanoa Suomen Donna! 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.10.2014 at 21:19 sanoi:

   Minulla on aina huikea määrä ”kokeile näitä reseptejä” -muistiinpanoja jokaisesta Donna Hayn lehdestä. Kiitos kuvakehuista – tosin Donnan kuvat ovat niin huikeita, että niitä katsoessa tajuaa olevansa mailien päässä 🙂

 2. Minäkin olen tehnyt tätä! Tykkäsin, mutta toden totta broilerpyörykät olisivat voineet olla vahvemman makuisia. Donna Hay -lehteä olen turhaan viime kuukausina metsästänyt meidän Stokkalta, mutten löytänyt. Pitänee kysyä, onko sen tarjonta loppuslut. Siinä tapauksessa on minunkin siirryttävä tablettilehteen.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.10.2014 at 22:12 sanoi:

   Oikeasti, mikä sattuma! Olin kerrankin fiksu ja paistoin yhden koepyörykän ennen sen pidemmälle etenemistä ja totesin, että aika pliisuja olivat. Sitten tuunasin oman version.

   Itse asiassa se Donna Hayn tablettilehti on niin huikea, että kannattaa siirtyä siihen joka tapauksessa. Reseptit saa luku- tai kokkausmoodissa. Siellä on animointeja ja yhtä sun toista hauskaa – jopa musiikkia 🙂

 3. Mä tilasin hetken aikaa Saveurin tablettilehteä, mutta se niiden appsi toimi niin kökösti, että lopetin sen sitten. Pitääpä kurkata tuo Donna Hay!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 31.10.2014 at 19:47 sanoi:

   Kurkkaa, minä ainakin pidän heidän appsistaan. Se käy melkein taideteoksesta ja on jotenkin koukuttava.

 4. Donna Hay on ihan tolkuttoman inspiroiva! Ihanat kuvat ja ainakin niiden reseptien osalta, mitä olen testannut, ihan ajatuksella tehty. Tosin, veikkaan että broilerin lisämaustaminen oli fiksu veto, se tosiaan on mietoa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 31.10.2014 at 19:48 sanoi:

   Kyllä reseptit useimmiten toimii, vaikka yleensäkin toimin idean sieltä toisen täältä. Tämä oli aika laiha soppa alkuperäisessä ohjeessa. Ei esimerkiksi juurikaan kasviksia. Omaan makuuni tämä on osuvampi.

 5. Aikas täydellinen talvipäivän soppa!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 31.10.2014 at 19:49 sanoi:

   Voi, ei, ei, ei, ei vielä puhuta talvesta – tosin viimeistään marraskuussa alan kaivata lunta.

 6. Donna Hay on niin paras. Tampereen stokka lopetti tilaamisen remontin yhteydessä, mutta heidäm mukaan Helsingistä vielä saa. Sehän tosin ilmestyy vain 6x vuodessa, eli jos eivät ota kopioota monta, niin varmaan pitkät välit kun lehteä löytyy.

  Tablettiversioiden päälle en ymmärrä…ehkä koska mulla ei oo tablettiakaan…

  Mä luulen toivovani tilausta joululahjaksi, mutta ei multa enää taida kukaan kysellä joululahjatoiveita.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 31.10.2014 at 19:50 sanoi:

   Ei ollut meilläkään tablettia ja nyt en sitä sitten juurikaan enää näe…

   Ei niitä lahjatoiveita kysellä, ne pitää oma-aloitteisesti kirjoittaa joulupukille ja sitten olla kilttinä loppuvuosi. Se on se mekaniikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation