Tietoa mainostajalle ›

Blog

Pohjoisen makuja – porolihapullat ja puolukka-konjakkikastike

Milloin viimeksi teit vanhan ajan makkarakastikkeen?, kysyi Hesarin kannen mainos minulta eräänä aamuna. Tunsin pienen piston. Vaikka meillä syödään paljon myös ihan perinteistä kotiruokaa, ruskea kastike ei kuulu bravuureihini. Makkarakastike on enemmänkin miehen heiniä. Tekee itse, kun riittävästi tekee mieli. Tein siitä puolukalla ja konjakilla kohotetun version.

porolihapullat

Mainos ei saanut minua ostoksille, mutta sain idean iltaruokaan. Suoraan poromieheltä ostamani porojauhelihan olin ottanut sulamaan jo edellisenä iltana, mutta idea viimeiseen silaukseen tuli kannen kysymyksestä. Ihan perinteistä ruskeaa kastiketta ei pannulta kuitenkaan tullut, vaan aikamoista luksusta arki-iltaan. Pohjoisen makuja lautasella eli jokseenkin täydelliset lihapullat porosta, puolukalla ja konjakilla paranneltu ruskeakastike ja kunnon muussi.

Ruskean kastikkeen juju on lähes karamellisoiduissa sipulissa ja puolukassa. Niitä haudutellaan pannulla sokerin, öljyn ja konjakin kera. Sain idean ainakin ruotsalaisissa resepteissä vastaantulevasta tavasta sekoittaa hilloa kastikkeen joukkoon. Halusin tehdä saman, mutta hillon sijaan pakastepuolukoista.

Poron jauheliha on vähärasvaista, joten lisäsin massan joukkoon pekonia, jotta pullista tulisi mahdollisimman mehevät. Saman asian ajaa myös porsaanjauheliha, mutta sitä harvoin saa suoraan tiskiltä, joten päädyin käyttämään pekonia, ettei huomenna tarvitse upottaa 300 grammaan porsaanjauhelihaa seuraavaan ruokaan. Lihapullataikinana pohjana käytin leipä-maitoseosta, koska se oli kätevä tapa hyödyntää viikonlopusta kuivahtanut leipä. Mausteina rosmariinia ja kapriksia.

Porolihapullat

noin 16 keskikokoista lihapullaa

500 g poron jauhelihaa
80 g pekonia
1 sipuli
2 oksaa rosmariinia
1-2 rkl kapriksia
1/2 tl maustepippuria (jauha mielellään morttelissa)
1-2 tl suolaa
2 viipaletta pari päiväää vanhaa leipää
1 dl maitoa
1 kananmuna

1. Laita uuni kuumenemaan 22o asteeseen. Poista leivästä kuoret. Leikkaa se krouveiksi paloiksi, laita kulhoon ja kaada maito päälle. Anna pehmentyä 10-15 minuuttia.

2. Silppua sipuli, kuumenna loraus öljyä pannulla ja kuullota sipuli pannulla. Nosta jäähtymään.

3. Silppua pekoni, kaprikset ja rosmarini.

4. Hienonna esimerkiksi haarukalla tai käsin maidon pehmentämä leipä, sekoita joukkoon kananmuna ja kaikki loput ainekset. Vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

5. Kuumenna öljyä paistinpannulla. Paista pieni nokare taikinaa ja maista vielä mausteet. Lisää tarvittaessa.

6. Pyörittele taikina lihapulliksi. Kuumenna öljyä pannulla, ruskista kevyesti ja nosta uuniin kypsymään (noin 10-15 minuutiksi riippuen, kuinka paljon ruskistit pullia ja kuinka suuria ne ovat).

7. Älä pese pannua ennen kastikkeen valmistamista, vaan hyödynnä pannulle jääneet maut kastikkeen pohjana.

Ruskea kastike puolukoilla ja konjakilla

noin 1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 pieni sipuli
1 dl puolukoita
1 rkl ruokosokeria tai vaaleaa muscovadosokeria
loraus konjakkia
öljyä
loraus riistafondia
noin 3-4 dl vettä
1/2 dl kuohukermaa

1. Tarvitset kaksi paistinpannua tai paistinpannun ja kattilan. Silppua sipuli, kuumenna paistinpannulla tai kattilassa loraus öljyä, kuullota sipuleita kunnes ne ruskistuvat hiukan. Lisää pannulle loraus konjakkia, puolukat ja sokeri. Anna kiehua maltillisella lämmöllä sen aikaa, kunnes ne lisätään kastikkeeseen.

2. Lisää paistinpannulle, jossa paistoit lihapullat nokare voita, ruskista hetki ja lisää jauhot. Ruskista jauhoja koko ajan puuhaarukalla pyöritellen, kunnes seos on kauniin maitokahvin väristä. Lisää vettä ja fondi. Lisää puolukka-sipuliseos ja kerma. Keitä vielä kymmenisen minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa, jos seoksesta uhkaa tulla liian paksua. Siivilöi kastike

3. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.

 

*****

Outside northern countries Santa’s faithful sledge-puller might not always be a preferred choice on a plate. But here in Scandinavia reindeer meat is popular yet pricey ingredient and therefore a rather rare delicacy for most of us. 

I bought a half of a reindeer straight from a herder and have cooked it selectively for special occasions only. But just on an ordinary Tuesday night I made a traditional northern meal out of one of the last cuts from my freezer. Reindeer meatballs, mash and a gravy flavored with lingonberries and cognac.

26 kommenttia “Pohjoisen makuja – porolihapullat ja puolukka-konjakkikastike

 1. Taitais tätä syödä ihan lusikalla. Kastiketta siis! Siis pelkkää.

 2. ah. ja ah. meillä on hirveä ihan samoin linjauksin tulossa 🙂

 3. Vaikka meillä syödään poroa todella paljon niin jostain syystä porolihapullat ovat jääneet kokónaan kokeilematta. Kuulostavat kyllä herkullisilta.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 18.10.2014 at 16:42 sanoi:

   Voi kun meilläkin syötäisiin poroa usein, mutta aika harvinaista herkkua tuppaa olemaan. Lihapullat tulivat siitä, kun puolikkaan poron mukana tuli yhtä sun toista osaa.

 4. Itse innoistuin tekemään pitkästä, pitkästä aikaa nakkikastiketta viime viikolla. Voi apukokin iloa kun sai annoksen eteensä 😀

  Veikkaan että aikamoisen innoissaan olisimme molemmat tästä annoksesta, todellista luksusta arkeen – upea kastike!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 18.10.2014 at 16:44 sanoi:

   Siitä tuli oikeasti tosi hyvää. Puolukat syvensivät sen makua, mutta ei silti mitenkään ylenmääräisen puolukkaiselta maistunut. Hyvää, niinkuin se perinteinen kastike, vaikka olen oikeastaan alkanut pitää sitä vasta aikuisena – ja sellaisena ohuena versiona.

 5. Jos pitäisi valita lempiliha, se olisi ilman muuta poro.
  Ja jos tuollainen annos olisi tarjolla ravintolassa, tilaisin sen heti.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 18.10.2014 at 16:45 sanoi:

   Poro olisi kyllä minullakin kärjessä, luulenpa. Ehkä sen tekee senkin, kun se on vähän harvinaisempi herkku.

 6. Voe kylli! Kulunut fraasi ”poro on parasta” tulee aina mieleen. Minkäs teet kun se nyt vaa on niin 🙂 mahtava resepti ja kastike kuulostaa super hyvältä.

 7. Tätä on tehtävä, kunhan saan poroa hankittua. Juuri nyt pakastimeen ei madu pienintäkään pussia, kaikki liikenevä tila menee hirvelle. Tuosta porsaan jauhelihasta, minä ostan sitä aina joko maatilatorilta tai sitten Hakaniemen hallista, ja pakastin pienissä, n. 100-200 g erissä. Niistä saa aina helposti lihaa hirven (ja toivottavasti pian poron) lisäksi. Vaikka taitaa se pekoni olla vielä parempaa, hih. Hieno idea tehdä tuo kastike noin. Käytitko sipulia ja puolukkaa enää mitenkään, jäikö niihin makua enää? Mietin että voisi olla hyvä lisä leivässä tai munakkaassa?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.10.2014 at 12:00 sanoi:

   Toimisi varmaan myös hirven kanssa. Pakko tunnustaa, etten tajunnut ollenkaan jatkokäyttää poissiivilöityä osaa, joten ei tullut maistettua, miten paljon siihen jäi makua. Ensi kerralla pitääkin maistaa sillä mielellä.

   Ihailtavaa järjestelmällisyyttä tuo pienissä erissä pakastaminen. Minä haluaisin edes rippeen tuollaista täydellistä suunnitelmallisuutta.

 8. Ihan mahdottoman houkutteleva annos! Sitä tavallista ruskeaa kastiketta olen saanut lapsuudessa ja nuoruudessa ihan riittävästi, enkä viimeiseen kahteenkymmeneen vuoteen ole tehnyt sitä montakaan kertaa. Kastikkeet kaikkinensa ovat kmpastuskiveni ja olen niissä tosi huono. Tämä ruskea kastike tuntuu siltä, että voisin onnistua.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.10.2014 at 15:40 sanoi:

   Kyl maar onnistuisit. Minäkin olen ihan surkea kastikkeissa, mutta tästä tuli oikeasti hyvää.

 9. Taidelaji tuo ruskea kastike. Ei kuulu mun bravuureihin, mutta voisin taas alkaa harjoittelemaan. 😉

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.10.2014 at 16:26 sanoi:

   No niin on, vaikka luulisi, ettei ole mitään helpompaa. Taidelaji siitä tulee viimeistään siinä vaiheessa, kun yrittää tehdä hyvää ruskeaa kastiketta. Sellaisen vähemmän vetävän version osaa tehdä kuka tahansa.

 10. Aijai mikä annos! En muista milloin olisin poroa viimeksi syönyt. No en kyllä ole tehnyt ruskeata kastikettakaan aikoihin..

 11. Nonni, nyt on nälkä, Ja kaapissa kalaa. Kyllä minä niin mieleni pahoitin.

  (Eiku oikeasti älyttömän hyvän kuuloinen ateria, kaprikset ja rosmariini etenkin.)

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 22.10.2014 at 9:28 sanoi:

   No niin, pitihän sen arvata.

   Kaprikset ja rosmariini ovat oikeasti ihan loistokavereita riistalle, vaikka ensin vähän mietin kapriksia. Tuovat hyvää suolaisuutta ja makua.

 12. Mäkään en ole perinteisen ruskean kastikkeen mestari. Jotenkin siihen päätyy aina myös siihen kuulumattomia makuaineita… Meilläkin mies tekee paremman nakkikastikkeen kuin minä. Poro on kyllä hieno raaka-aine ja poronlihapullat aina silloin tällöin paikallaan. Olen tehnyt niille vähän samantapaista kastiketta puolukoilla ja konkulla, mutta ilman sokeria. Kokeilenpa ensi kerralla laittaa mukaan myös sitä. Kiitos hyvästä ideasta!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.10.2014 at 14:30 sanoi:

   Nimenomaan, vaikka se olisi kai juuri niitä ruokalajeja, joita ei pidä liiemmin lähteä varioimaan.
   Kerro sitten, kumpi oli parempi tapa, niin tiedän, poistanko sen ensi kerralla. Halusin vähän pyöristää puolukan hapokkuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation