Tietoa mainostajalle ›

Blog

Arkista naatiskelua – Gastronaatti, kotijuusto ja uunikuivatut tomaatit

Jos kuvaisin yhdellä sanalla Maku-lehden päätoimittajana työskentelevän Satu Koiviston juuri ilmestynyttä Gastronaatti eli kuinka rakastua rippeisiin -keittokirjaa, sana olisi arkinen. Se on kehuista kaunein. Maailma on nimittäin täynnä keittokirjoja täynnä tyrmääviä reseptejä niihin hetkiin, kun on aikaa kokata. Sadun kirjassa ratkotaan pääosin niitä viikon viittä muuta päivää.

paahdetut-tomaatit-ja-kotijuusto

Edullista, helppoa, perusterveellistä ruokaa, jossa raaka-aineet käytetään juuresta naattiin. Kasvikset ja juurekset ovat saaneet kirjassa ilahduttavan suuren roolin. Entinen kala-kasvissyöjä tuntee vihannesosastojen annin ja osaa hyödyntää niitä monipuolisesti. Navetan eteläpäädyn kasviksilla, isän kalastamalla kalalla, perunalla ja tankkimaidolla kasvatettu eteläsavolainen maatalontyttö on myös onnistunut säilyttämään hienon vanhanajan kunnioituksen raaka-aineita kohtaan.

Koivistojen perheessä syödään ilmeisen hyvin, se ei kuitenkaan tarkoita vaivalloista tai monimutkaista saatika kallista. Kirjan mukaan salaisuus on etukäteisvalmistelu. Kun seuraavan viikon ruokia valmistelee etukäteen viikonloppuna tai edellisenä iltana tai jatkaa ruokaa kekseliäästi seuraavana päivänä, itsetehty ruoka on nopeasti pöydässä myös arkena.

Poimin kirjasta muutaman ohjeen, joista koostin aterian kirjan hengen mukaisesti. Hyödynsin raaka-aineet kokonaan, valmistelin ruoat etukäteen ja tein samalla satsilla parin päivän ruoat. Ensimmäisenä päivänä salaatin, seuraavana päivänä pastaa. Kahden päivän arjen ruokapalapeli tuli ratkottua kerralla.

Laitoin edellisenä iltana kotijuuston valumaan ja maustoin sen oman pihan viimeisillä ruohosipuleilla, jotka ovat vielä onnistuneet vastustamaan syksyn kylmyyttä. Kotijuusto on omaan makuuni turhan mieto ilman yrttejä. Maustan sen aika tuhdisti yrteillä ja käytän terveyssuosituksia enemmän suolaa. Mielestäni mieto juusto kaipaa makua molemmista.

Yön yli kuivuivat uunissa myös tomaatit ja jääkaapissa kohosi sämpylätaikina, johon käytin juuston valmistamisesta ylijääneen heran ja tyhjentelin jauho- ja hiutalehyllyn jämät. Uunikuivatuissa tomaateissa maut tiivistyvät tuhdin tomaattisiksi. Kuivaaminen taikoo makua myös talven ankeisiin tomaatteihin. Yhdellä uuninlämmityksellä kannattaa kuivattaa tomaatteja vähän isompi erä, ne säilyvät jääkaapissa useamman päivän.

Seuraavana päivänä tuoreet sämpylät tuoksuivat tunnin kuluttua siitä, kun tulin töistä kotiin. Salaatti valmistui muutamassa minuutissa. Tunsin itseni poikkeuksellisen käteväksi emännäksi. Edullista arkiruokaa, josta kelpaa naatiskella. Kirjan nokkelan nimen kantasana on ollut juuri savolainen naatiskelu. Samalla Gastonaatin loppu viittaa kätevästi myös naatteihin, jotka päätyvät käyttöön kirjan resepteissä mm. porkkanan naateista valmistettavassa pestossa.

Tein kuvaan alkuruoka-annoksen, mutta ruoaksi tein lopulta vähän suuremmat salaattiannokset. Seuraavana päivänä pilkoin loput tomaatit kymmenen minuutin pastaan, jonka tein aglio, olio & peperoncino -luottoreseptillä. Mukana vain tällä kertaa myös uunikuivattua tomaattia. Kotijuustosta riitti myös leivän päälle.

Kenelle? Tavalliselle kotikokille. Kirjan reseptit ovat helppoja ja selkeitä, niissä oikaistaan huoletta. Tämä sopisi varmaan hyvin myös kotoa muuttavan kainaloon mukaan omaan ensimmäiseen omaan keittiöön, jos saaja pitää kasviksista. Kannustava kirja rohkaisee kokeilemaan ja luottamaan omaan makuun. Satun mutkaton rakkaus ruokaan on tarttuvaa sorttia.

Kotijuusto

kahdelle pariksi kerraksi

1 l täysmaitoa
vajaa 1/2 dl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
ruohosipulia tai muita yrttejä

1. Purista sitruunasta mehu.

2. Kiehauta maito nopeasti koko ajan sekoittaen, ettei se pala pohjaan.

3. Nosta hellalta, sekoita joukkoon sitruunamehu ja anna heran erottua noin 15 minuutin ajan. Nostele juustomassa siivilään reikäkauhalla. Jos neste on edelleen valkoista, hera ei ole kokonaan erottunut. Kiehauta nopeasti uudestaan ja toista sama. Heran tunnistat siitä, että se on hiukan vihertävää.

4. Mausta juustomassa suolalla ja tuoreilla yrteillä.

5. Kastele harso, nostele juustomassa harson sisään ja nosta se harson sisässä juustomuottiin tai siivilään.  Laita paino päälle ja nosta jääkaappiin valumaan mielellään yön yli.

6. Käytä juustonvalmistuksessa irronnut hera vaikka sämpylöiden nesteeksi.

 

Uunikuivatut tomaatit

kahdelle kahteen ruokaan

noin 8-10 tomaattia
timjamia
oliiviöljyä
suolaa

1. Halkaise tomaatit. Laita ne leivinpaperilla peitetylle pellille, valuta niiden päälle oliiviöljyä, ripottele tuoreen timjamin lehtiä ja ripottele suolaa.

2. Paahda uunissa 100 asteessa yön yli (noin 8 tuntia). Jätä uuninluukku hiukan raolleen, niin kosteus poistuu uunista ja tomaatit kuivuvat kunnolla.

 

Gastronaatti eli kuinka rakastua rippeisiin on saatu arvostelukappaleena.

*******

Just an ordinary weekday.  There are five of them in every week. At the residence of family Koivisto they are savored with great food. Nothing fancy, nothing expensive or really labor- or time-intensive. Gastronaatti, a newly-published cookbook by Satu Koivisto editor-in-chief of Finnish food magazine Maku, puts the pieces of midweek cooking puzzle together with good planning, advance preparations and utilizing the quality ingredients to the last bite.

There are only rare fares that come together on their own while the matron of the house is sleeping. A salad with home-made fresh cheese and oven-dried tomatoes requires only less than half an hour active cooking in the previous night before bedtime, the rest is happening on its own in the oven and fridge overnight. If willing to spend a little more time you should also take advantage of a whey that is separated from curds in cheese making. It can substitute other liquids in baking giving extra flavor to a bread. 

24 kommenttia “Arkista naatiskelua – Gastronaatti, kotijuusto ja uunikuivatut tomaatit

 1. Oioioi, tämä kotijuusto on omalla testauslistalla todella korkealla, nam! 🙂 ja nuo uunikuivatut tomaatit, NIIN hyvää ja helppoa. Gastronaatti on kyllä mielettömän ihana kirja, mielestäni käyttämäsi kehu ”arkinen” on täydellinen sana kuvaamaan sitä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.10.2014 at 19:28 sanoi:

   Uunikuivatut tomaatit olivat ihan ykkössuosikki. Napsin niitä sellaisenaankin ja pidin niistä ihan hirveästi pastassa. Niin paljon makua parissa pienessä pallurassa.

 2. Täälläkin keittiössä innostuttiin tuosta kotijuustosta! Aivan ihana annos kahdesta yksinkertaisesta, mutta huolella valmistetusra ruuasta. Erinomainen pakkaus arjen ruokaratkaisuja koko kirja!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.10.2014 at 19:30 sanoi:

   Luulen, että meidän arkeen löytyy kirjasta vielä parikin ratkaisua!
   Huolellisellakaan valmistuksella tuohon ei onneksi saa paljoa aikaa hukattua. Siitä ihan paras arkiruoka.

 3. Eikö vain saakin ihan mielettömät kiksit siitä, kun saa rippeistä ja roippeista jotain ihan uutta aikaiseksi? Mä pidin koko viime viikon jääkaapin tyhjennysviikkoa, tänään syödään vihanneslaatikko eli kasviskeitto intialaisittain.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.10.2014 at 19:32 sanoi:

   Todellakin saa ja jotenkin mielettömän palkitsevaa myös kaikkinainen kätevä emäntä -ketjuttaminen. Oikeasti pari päivää syötiin muutamalla eurolla ja vielä kaupan päälle tosi hyvin. Tyhjennän parhaillaan itsekin jääkaappeja ja kuivakaappeja ja yritän pidättäytyä ostamasta lisää ennenkuin ne ovat vähän tyhjentyneet. Juuri nyt syntyy eilisen uunikanan rippeistä kanakastiketta.

 4. Kuulostaa ihan loistavalta kirjalta! Ja hienoa, että arjen sankarien kokkaukset saavat arvoisensa kohtelun (kuulostaa ainakin siltä, kirjaa en vielä ole nähnyt). Aivan kuten siskoni sanoi aikoinaan, että häntä alkoi nyppiä kun aina sai lukea lehdistä sankaritarinoita ihmisistä (yleensä miehistä) jotka kokkasivat jotain luksusta perheelle sunnuntaina. Että missä ovat sankaritarinat niistä ihmisistä (=äideistä?) jotka miettivät 2 X 6 ateriaa perheelle ottaen huomioon rahankäytön, sen että tekee hyvää JA terveellistä ruokaa suurimmaksi osaksi ja vielä ottaa huomioon oman ajankäytön. Minäkin olen tainnut joku kerta aiheesta ”hieman” avautua, hih. Ei sillä että siinä luksusksessa olisi mitään vikaa, se vaan on niin vähän verrattuna arkeen, ainakin yleensä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.10.2014 at 19:39 sanoi:

   Olen niin samaa mieltä teidän koko sisarusparven kanssa. Arjen kokkaaminen on huomattavasti paljon sankarillisempaa kuin taikoa jotain erityistä viikonloppuna. Yritäpä keksiä hyvää ruokaa viikosta toiseen, ellei halua toistaa viikosta toiseen samoja ruokia. Se puuduttaa ainakin minua, vaikka tietyt suosikit ovatkin säännöllisesti pöydässä.

 5. Hyvää ja yksinkertaista,ei sitä muuta tarvitse..

 6. Oih juma, kuullostaa ihan kirjalta mun makuun ja tarpeisiin!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.10.2014 at 21:25 sanoi:

   Itseasiassa se sopisi juuri sinunlaisellesi, koska siinä on käytetty oikein monipuolisesti kasviksia. Saisit varmaan monenmonta ideaa. Luulenpa. Kannattaa ainakin selailla ja vilkaista tarkemmin.

 7. Mukavan simppeli kotijuustoresepti, pitäisi kokeilla joskus. 🙂

 8. Toi kirja on kyllä ihan mieletön! Ohjeet on ihanan simppeleitä, mutta arkiruoassakin voi olla pieni ripaus jotain taikaa. Ihana, kun kerrankin on ruokakirja, jonka resepteihin opiskelijankin budjetilla on varaa… ja plussaa tietysti kausiluontoisuuden ekologisesta aspektista!

  Ihanan näköisen annoksen sait koottua kirjan resepteistä, aivan pommin kuuloinen yhdistelmä! Vesi herahtaa kielelle…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 22.10.2014 at 9:27 sanoi:

   Ihan samoista syistä tykkään kirjasta. Hyvän ruoan ei tarvitse olla kallista eikä vaivalloista. Kirja on siinä mielessä hienosti ihmisten normaalissa arjessa kiinni. Ja ehdottomasti plussaa kausien hyödyntämisestä ja myös siitä raaka-aineet käytetään kokonaan.

 9. Kuulostaa loistavalta kirjalta, ne viisi muuta päivää kun tosiaan on olemassa. Pitääpä käydä kirjakaupassa pyörähtämässä.

  Uunikuivatut tomaatit on kyllä huippuja, niin hyviä ja juusto kun juusto. Uppoaa aina 😀

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.10.2014 at 4:12 sanoi:

   Ja olisi oikein mukavaa selvitä niistä viidestä päivästä suht mutkattomasti. Välillä jaksaa enemmän, mutta aika usein on myös kiva saada ruoka töiden jälkeen pöytään ilman sen suurempaa showta – erityisesti ilman sen suurempaa tiskishowta.

 10. Ojjojjj nämä tomaatit ovat niin hyviä. Ripautan päälle aina vielä hieman hunajaa tai sokeria taittamaan tomaatin happoja. Tosin silloin pitää tarkkailla, ettei sokeri pala uunissa.

  Ainoa huono puoli paahdetuissa tomaateissa on se, että ne loppuvat liian nopeasti. Tuntuu, että mikään määrä ei riitä tässä taloudessa. No, onhan se tämäkin keino heittää voileipiensä päälle tuosta vain viisi kokonaista tomaattia…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 27.10.2014 at 7:13 sanoi:

   Mutta eipä tulisi helposti muuten viittä tomaattia syötyä, että aika positiivinen ongelma.

   Makeuden lisääminen on hyvä idea, varsinkin talvea kohti mentäessä, kun kaikki makeus häviää tomaateista.

 11. Ja taas tomaatit uunissa. Nyt sokeria lisättiin kypsennyksen jälkeen, niin ei tarvitse vahtia, palaako kiinni.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 28.10.2014 at 9:48 sanoi:

   Ensi kerralla kun teen näitä aion testata samaa kikkaa. Se on toivottavasti aika pian.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation