Tietoa mainostajalle ›

Blog

Sitä parempi soppa – Punastuneet punajuurikaalikääryleet

Sitä parempi soppa on Jotain maukasta -blogia kirjoittavan Mari Moilasen uunituore esikoiskirja. Kansien väliin on päässyt Marin ruokafilosofia ja blogistakin tuttu kekseliäs reseptiikka.

punajuurikaalikääryleet

Vehnän ja valkoisen sokerin hylänneen Marin resepteissä hyödynnetään runsaasti mm. kvinoaa, kasviksia, spelttiä ja intiaanisokeria. Kvinoa taipuu sekä suolaisen lisäksi mm. suklaaseen ja uuniomenoiden sisään, risotto tehdään speltistä, pasta kesäkurpitsasta ja pizzapohja kukkakaalista eikä sokerin ja vehnäjauhojen hylkääminen ole tarkoittanut leipomisesta luopumista.

Glorian Ruoka & Viini -lehdessä arvioitiin kirjan antavan hyvän kuvan siitä, mitä syötiin vuonna 2014. Sanoisin sen ennemminkin antavan hyvän kuvan nousussa olleista ruokatrendeistä. Ehkä keskivertokotitalous ei täytä näillä raaka-aineilla kärryään tavallisesti, mutta niiden myynti on varmasti kasvanut huimasti muutaman viimeisen vuoden aikana.

Viime vuosien ruokatrendeistä ei voi puhua mainitsematta lehtikaalia. Muutama vuosi sitten kukaan ei ollut kaalista kuullutkaan, viime viikonloppuna se oli vakiokauppani vihannestiskin paraatipaikalla isona röykkiönä. Itsestäänselvästi se on päässyt myös kirjaan mm. ruskean sokerin, suklaan, lakritsin, bataatin, punajuuren ja jogurtin kanssa.

Laaja kattaus on jaettu vinkeästi väreittäin, kunkin värin alle on valittu muutama kirjailijan lempiraaka-aine. Aluksi se teki hahmottamisen hiukan hankalasti. Iloisesti sekaisin ovat niin suolaiset kuin makeatkin. Toisaalta rakenne on toimiva. Jos kaapissa on kukkakaali, kaikki sille sopivat reseptit löytää helposti. Lopuksi kaikki reseptit on listattu myös teemoittain eli sieltä voi poimia esimerkiksi jälkiruoan päättämään päivällisen.

Bloggaaja, ruokakuvaaja, ruoka-alan yrittäjä ja nyt myös esikoiskirjailija Mari on oivallinen esikuva kaikille alanvaihdosta haaveileville. Kahden lapsen äiti irtisanoutui päivätyöstä, antoi itselleen vuoden aikaan ja teki sen aikana lujasti töitä oppiakseen uusia taitoja ja saadakseen siipensä kantamaan uudella alalla. Rohkelikko teki ruoasta ja sen kuvaamisesta itselleen ammatin. Jos kovasti haluaa, kaikki on mahdollista saavuttaa, kun sen eteen tekee määrätietoisesti ja sinnikkästi töitä. Maria määrätietoisempaa tekijää olen harvoin tavannut. Kirja on oiva muistutus siitä. Iso hatunnosto unelman toteuttamisesta.

Kenelle: Kotikokille, joka haluaa kokeilla uusia raaka-aineita tai on jo innostunut esimerkiksi speltistä ja kvinoasta. Kirjan idean mukaisesti jokaiseen reseptiin on myös merkitty vaiheet, jotka voi tehdä lapsi tai muutoin vähemmän kokenut kotikokki. Kirja haluaa innostaa koko perheen keittiöön. 

Olin etukäteen päättänyt, että testaan kirjasta jonkin omalle keittiölleni epätyypillisen reseptin. Käytän nimittäin aika vähän kvinoaa ja vaikka sokereita löytyy kaapeista värisuora, intiaanisokeri on uusi tuttavuus. Kerta toisensa jälkeen sivu kääntyi kuitenkin punajuurella täytettyihin kaalikääryleisiin. Siihen tartuin ensimmäiseksi, mutta seuraavan kerran haastan itseäni jollain uudemmalla tuttavuudella. Intiaanisokerista valmistettua kinuskikastiketta on ainakin keiteltävä.

Reseptin kanssa kävi niinkuin minulla usein käy, se muuttui matkalla. Marin alkuperäisen omaa versiotani lihaisemman reseptin löydät kirjasta tai blogista. Se toimi pohjana omalle versiolleni. Lisäsin joukkoon spelttiriisiä ja yrttejä. Muokkasin reseptin myös sellaiseksi, että kaali tulee käytettyä kokonaan. Kaalin loppu sekoitetaan täytteen joukkoon. Silloin reseptistä riittää pariksi päiväksi, eikä jääkaappiin jää pyörimään kaalinjämiä. Kääryleissä on sen verran hommaa, että samalla pyöräyttää mieluusti useamman päivän ruoan.

Punastuneet punajuurikaalikääryleet

noin 15-18 kpl

1 iso keräkaali
500 g nauta-sikajauhelihaa
3 raakaa punajuurta
1-2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 dl keittämätöntä spelttiriisiä (tai ohraa tai täysjyväriisiä)
noin 2-3 dl kasvislientä
1 tl suolaa
mustapippuria
1 iso rosmariinin oksa tai kuivattua rosmariinia
1/2 dl silputtua persiljaa
muutama oksa tuoretta timjamia tai kuivattua timjamia
1-2 rkl hunajaa
rypsiöljyä
noin 1/2 dl siirappia
muutama ruokalusikallinen kaalin keitinvettä
voita

1. Keitä keräkaalia suuressa kattilassa ja irrottele siitä lehtiä yksi kerrallaan sitä mukaa, kun ne pehmenevät. Kun kaalinlehdet ovat niin pieniä, ettei niistä enää saa kunnolla kääryleitä, keitä kaalia vielä hetki ja leikkele kypsä kaali pienehkoiksi paloiksi.

2. Keitä spelttiriisi vahvassa kasvisliemessä kypsäksi paketin ohjeen mukaan.

3. Voitele vuoka voilla.

4. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta punajuuri raastimen pienimmällä terällä.

5. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita ja valkosipulia miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää jauheliha ja ruskista. Lisää punajuuriraaste ja paista vielä viitisen minuuttia. Lisää kypsä spelttiriisi ja kaalisilppu. Mausta seos suolalla, mustapippurilla, hunajalla ja yrteillä. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

6. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Ohenna kaalinlehdistä terävällä veitsellä lehtiruotia sen verran, että kaalinlehti taipuu hyvin kääryleeksi. Levitä lehti auki, nosta sen päälle noin kaksi ruokalusikallista täytettä ja taita ensin kaalinlehden alaosa täytteen päälle ja sen jälkeen molemmat sivut keskelle ja rullaa lehti napakaksi kääryleeksi. Nosta vuokaan saumakohta alaspäin.

7. Ohenna siirappia hiukan kaalin keitinliemellä, voitele kääryleet siirappi-keitinliemiseoksella ja nosta pieni nokare voita kunkin kääryleen päälle.

8. Paista 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia tai kun kääryleet alkavat saada väriä. Käännä kääryleet ympäri, voitele siirappiliemellä, laita vielä nokareet voita päälle ja paista taas kunnes pinta alkaa ruskistua (noin puoli tuntia). Laske lämpötila 175 asteeseen ja hauduta vielä vähintään tunti. Kääntele välillä ja valele siirappiliemellä ja vuoan pohjalla olevalla nesteellä.

*****

Stepping away from a career ladder and resigning was the decision that opened the window of opportunity to Mari Moilanen, blogger at Finnish food blog Jotain maukasta (Something Tasty). Today she is a professional blogger, food photographer, entrepreneur and now also a published cookbook author, having her first cookbook out roughly a month ago. 

If looking back later her new book is a great collection what was hip and trendy ingredient-wise in 2014. After ditching white wheat and sugar ingredients like quinoa, spelt and natural cane sugar have become staples of her kitchen. Her inventive recipes often jostle me out of my comfort zone and encourage me to experiment with taste combinations and ingredients. In just a couple of years Mari has managed to create a very distinctive one-of-a-kind handprint. For that I take my hat off to her. 

 

Sitä parempi soppa -kirja on saatu arvostelukappaleena.

Yksi kommentti “Sitä parempi soppa – Punastuneet punajuurikaalikääryleet

  1. Pingback: Ei ota kaaliin - äidin kaalikääryleet - suolaa & hunajaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation