Tietoa mainostajalle ›

Blog

Maistiainen Gaijinin keittokirjasta – Pork yakiniku ja arvonta

Olen grillikylkinaisia. Minusta löytyy jo polvenkorkuisena kuvia jyrsimässä luuta rasva suupielistä valuen. Sen takia toinen teille tarjoamani maistiainen Gaijinin keittokirjasta on grillattua porsaankylkeä. pork-yakiniku4

Ensin testasin kirjasta drinkin, seuraavaksi valitsin helpon, mutta pitkää haudutusta tarvitsevan pork yakinikun porsaankyljestä. Yakiniku tarkoittaa sananmukaisesti grillattua lihaa, nykyään usein suupaloina tarjottavaa grillattua lihaa.

Aasialaistako teet?, kysyi Reinin lihan myyjä, kun ostin palan luomuporsaankylkeä Hakaniemen hallista. Aasialaisen ruoan buumi on nostanut hiukan hyljeksityn kyljen takaisin suosioon. Porsas toimii aasialaisten makujen kanssa ja kylki on yksi pitkään haudutettavista ruhonosista esim. lavan ja kasslerin lisäksi, joissa on riittävästi rasvaa mehevään lopputulokseen. Stockmannin lihatiskin myyjä totesi porsaankyljen olevan tällä hetkellä yksi heidän eniten myydyistä tuotteistaan lihatiskillä.

Porsaankylki on juuri rasvan ansiosta kiitollinen raaka-aine, siitä on mahdotonta saada kuivaa. Se ei ole kuitenkaan niin rasvaista, miltä se raakana vaikuttaa. Rasvakerrokset sulavat pois haudutettaessa ja jäljelle jää pääosin pehmeäksi hautunutta lihaa.

Porsaankylkeä saa joko luuttomana ja nahattomana tai siten, että molemmat ovat mukana. Kahdelle hengelle varaan noin 800-900 gramman palan luullista ja nahallista kylkeä, nahatonta ja luutonta riittää noin 500-600 grammaa. Painosta iso osa valuu vuoan pohjalle hauduttamisen aikana. Se kannattaa huomioida, kun arvioit tarvittavaa palaa. Periaatteesa nahka on syötävää, monien mielestä rapsakka ja maukas nahka on parasta herkkua. Tässä ruoassa ottaisin sen kuitenkin pois.

Ohje on pitkälti kirjasta, olen testannut ruoan jo kahdesti parin viikon sisään. Se kertokoon, kuinka hyvää tämä on. Toisella kerralla viritin ohjetta hiukan. Käytin vähemmän suolaa ja sokeria kuin alkuperäisessä ohjeessa. Myös paistoajoissa olen tehnyt muutoksia, alkuperäisen ohjeen mukainen paistaminen 200 asteessa jo hiukan käräytti lihan pintaa ensimmäisellä kerralla. Toisella kerralla paistoin lihaa ensin 45 minuuttia korkeammassa lämpötilassa ja hauduttelin palaa vielä yli 1 1/2 matalassa lämpötilassa. Pinnan olemme lopuksi ottaneet uunissa grillivastuksen alla tai grillissä. Varsinkin grillissä kannattaa huomioida, että teriaykikastikkeessa on paljon sokeria, joten pinta kärähtää helposti.

Pork yakinikua maustaa soijasta, sokerista ja sakesta keitelty teriaykikastike ja japanilainen mausteseos togarashi. Togarashi on tekijänsä näköinen. Löysin purkin Tokyokanista. Chilipippuria, japaninpippuria, mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä, appelsiininkuorta, merilevää ja inkivääriä sisältänyt mausteseos oli hyvä lisä maustehyllyyn, siinä on mukava potku ja tuoksussa hiukan sitrusta. Jos sen etsiminen tuntuu turhalta vaivalta, tee ruoka ilman sitä. Se on vain viimeinen silaus, ei kriittinen ainesosa.

Ja vielä muistutus keittokirja-arvonnasta. Sain arvottavaksi Gaijinin keittokirjan signeerattuna. Lue kirjasta tarkemmin aiemmasta postauksesta. Osallistut arvontaan kommentoimalla tätä tai edellistä Gaijin-postausta 16.9.2014 mennessä. Kirja on erinomainen ja saanut ainakin minut innostumaan taas pienen tauon jälkeen aasialaisista mauista omassa keittiössäni.

Päivitys 17.9. Arpaonni suosi aiempaan postaukseen kommentoinutta nimimerkkiä Hukka. Onnea voittajalle.

Pork yakiniku

kahdelle

noin 800-900 g luullista tai 500-600 g luutonta porsaankylkeä
1-2 rkl karkeaa suolaa
1-2 rkl sokeria
1-2 rkl hunajaa
1 punainen chili
kevätsipulia
togarashi-mausteseosta

Teriyakikastike

puolikaskin annos voi riittää riippuen siitä, kuinka usein sivelet lihoja ja kuinka paljon keität kastiketta kasaan
1 dl sokeria
1 dl vettä
1 dl vähäsuolaista soijakastiketta
2 rkl sakea

1. Poista possunkyljestä nahka. Hiero suola, sokeri ja hunaja lihan pintaan ja anna lihan maustua nelisen tuntia tai seuraavaan päivään.

2. Poista irtonaiset mausteet pinnalta. Paista kylkeä 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, laske lämpötila 100 asteeseen ja hauduta vielä vähintään 1 1/2 tuntia tai kauemmin.

3. Lihan hautuessa keitä teriaykikastike: Kiehauta vesi kattilassa, sekoita joukkoon sokeri ja anna liueta. Lisää soija ja sake ja keitä vielä noin 10 minuuttia tai kunnes kastike hiukan sakenee. Kastike myös sakenee jäähtyessään, jolloin se tarttuu paremmin lihanpintaan ja antaa siihen enemmän makua.

4. Anna jäähtyä hetki, leikkaa liha kylkipaloiksi tai varraspaloiksi. Sivele kastiketta lihan päälle ja paahda niitä 220-asteisessa uunissa grillivastuksen alla  (tai grillaa nopeasti lihoihin paistopinta). Jos teet loppusilauksen uunissa, sivele kastiketta vielä kerran-pari lihojen pintaan.

5. Nosta uunista, ripottele päälle togarashi-mausteseosta, silppua chiliä ja kevätsipulia.

*****

Pork belly was one of those parts of pork not too popular couple of years back. But nose to tail cooking and increased affection to Asian cuisine has given this traditional cut of meat a boost. 

Yakiniku means literally grilled (yaki) meat (niku).  This version of pork yakiniku, which I found from a cookbook published by Gaijin, an Asian influenced restaurant in Helsinki, is not true to its name considering that it is prepared in an oven. First it is browned and then slowly braised. Pork belly requires slow roasting, longer the better. The final touch comes from a self-cooked teriyaki sauce and a spicy and slightly tangy Japanese spice mix togarashi consisting of seven ingredients e.g. chili pepper, sesame seeds, ginger, sea weed and orange zest. 

32 kommenttia “Maistiainen Gaijinin keittokirjasta – Pork yakiniku ja arvonta

 1. Jenni lamminpää on 15.09.2014 at 17:33 sanoi:

  Aivan ihanan oloinen resepti! Pitää kokeilla! Gaijin on yksi suosikki ravintoloistani!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 15.09.2014 at 18:08 sanoi:

   Kirja olisi sinulle siinä tapauksessa ihan nappi. Toivotaan, että onni suosii.

 2. Anna on 15.09.2014 at 17:42 sanoi:

  Sulla on ihan ehdottomasti kaunein ruokablogi ja ihan parhaat ohjeet. Todella kauniita ja houkuttelevan näköisiä kuvia. Oon jo monta ohjetta kokeillut ja kuvakaappaan usein ohjeita itselleni, että muistan tehdä niitä joku kerta. Tämäkin pääsi listalle! Keep up with the good work

  • Olen samaa mieltä, Anna!

   Jonnan herkkuja on virhe tulla katsomaan nälkäisenä. Ihana ruoka ja ihana kuva. Taas.

   • Jonna / suolaa&hunajaa on 15.09.2014 at 18:10 sanoi:

    Ja siellä toinen. Kiitos Hannele. Oli vähän haastava kuvattava, vaikka periaatteessa ei pitäisi olla mitään vaikeuksia kuvata tuollaista herkkua.

   • Mäkin oon samaa mieltä! Haluisin nyt tätä possua. Mutta eka se drinksu!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 15.09.2014 at 20:18 sanoi:

     Tuo on just hyvä järjestys. Just nyt voisin taas ottaa annoksen molempia.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 15.09.2014 at 18:09 sanoi:

   Iso kiitos, Anna. Olen kovin otettu ja aivan ihanaa, että ohjeet toimivat. Yritän aina kokeilla niitä niin monta kertaa, että saan lopputuloksen toimimaan. Aina silti jännittää 🙂

 3. emmi on 15.09.2014 at 18:31 sanoi:

  arvonnassa mukana, ruuanlaitto inspiraatio on taas pitkän ajan jälkeen iskenyt, ja uudet reseptit olisivat tervetulleita.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 15.09.2014 at 19:36 sanoi:

   Onnea ruoanlaittoinnostuksen löytymisestä, hyvästä ruoasta tulee aina vaan hyvä mieli.

 4. Päivi on 16.09.2014 at 6:57 sanoi:

  Kiitos reseptistä, poikani lemppareita. Täytyy yllättää nuorimies jonain viikonloppuna!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.09.2014 at 8:00 sanoi:

   Ole hyvä, olipas mukava sattuma, että osui näin kohdalleen reseptin valinta.

 5. Nam! Ei mulla nyt muuta..

 6. Sirpa on 16.09.2014 at 11:00 sanoi:

  Ihanaa, kun kokkailet aasialaista ruokaa meille muille malliksi:) Itselläni on kaapit pullollaan kastikkeita ja mausteita tuliaisina kesäiseltä Aasian reppureissulta. Mukavaa, kun voi palailla niihin tuoksuihin ja tunnelmiin vielä kotikeittössäkin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.09.2014 at 19:27 sanoi:

   No nyt ne hyvä ottaa sitten käyttöön 🙂 Se on muuten oikeasti ihan totta, että tietyt ruoat palauttavat aina reissut mieleen, usein jopa jonkun kivan ravintolan. Ainakin tunnelman, vaikka ei ravintolaa muuten muistaisi.

 7. Houkutteleva ohje! Ihana, että sanoit, ettei tuo tsäbädäbä…vaimikälietogarashi-mausteseos ole ihan välttämätön. Ei siis mene suoraan ”eikykenetekemään”-osastolle tämä ohje vaan siirretään ”tekisiniinmielenitehdäheti”-osastolle 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.09.2014 at 19:29 sanoi:

   vaimikätogarashi on kiva lisä. Siinä on vähän potkua ja sitruksisuutta. Ehkä sen sijaan voisi ripotella vaikka ihan pikkuisen chilirouhetta tai jotain vastaavaa antamaan hiukan makua. Mutta ehdottomasti kannattaa tehdä, vaikka ei sitä jaksaisi metsästäkään. Mies ihastui siihen niin paljon, että ripotteli sitä eilisten lämpimien voileipien päälle. Olin kauhuissani, mutta oli itse asiassa aika hauska makuyhdistelmä.

 8. Grillikylkinaiseksi taidan itsenikin luokitella, nam ! Tätä onkin sitten pakko testailla joskus omassakin keittiössä 🙂

 9. Heh, meillä synkkaa nähtävästi myös aasialaisten vibojen ajoitus 🙂
  … tai no, oikeastaan mä kyllä uppouduin kokkaamaan aasialaista sun edellisen Gajin-postauksen (ja sen kommenttien) innostamana, että ei se tällä kertaa ihan sattumaa ollut…

 10. Emilia on 16.09.2014 at 21:31 sanoi:

  Voi että, sulla on kyllä mahtava blogi! Ja aasialaiset ruoat on aivan ihania<3 Kivaa, kun jaat tänne näitä reseptejä ja hyviä vinkkejä! 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.09.2014 at 22:35 sanoi:

   Kiitos ihan tuhannesti. Vaikka kaikenlaista palautetta on aina mukavaa saada, mutta kyllähän positiivinen palaute nostaa hymyn huulille. On mahtavaa, että muutkin tykkäävät lopputuloksesta. Itse nautin kovasti sen kirjoittamisetsa.

 11. Onpas herkullinen grillikylki! Farangin kirjan omistan ja siitä on tullut kokkailtua superhyvää karamellipossua. Tuosta Gaijinin kirjasta haaveilen omassa kirjahyllyssäni, joten olisi mukavaa jos onni suosisi 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.09.2014 at 22:36 sanoi:

   Toivotaan siis, että onni suosii 🙂 Minä olen puolestaan välillä mietiskellyt Farangin keittokirjaa. Ainakin ne vihersimpukat pitäisi ehdottomasti testata. Karkkipossua olen tehnyt pariin otteeseen kirjan ohjeilla.

 12. Jolana on 16.09.2014 at 22:54 sanoi:

  Mukana arvonnassa jos vielä ehdin! 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.09.2014 at 7:39 sanoi:

   Vielä ihan kirkkaasti oikean vuorokauden puolella 🙂 Illalla laitan nimet purkkiin.

 13. Voihan possunkylki! Saat sen kuulostamaan niin ihanalta. Js ihanaahan se onkin!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.09.2014 at 7:40 sanoi:

   No onhan se. Possunkylki on mahtavan helppo herkku. Annan porchettaa pitäisi ennättää joskus siitä kokeilla.

 14. Pippa on 17.09.2014 at 14:30 sanoi:

  Tänne on aina yhtä vaarallista tulla, kun kuola alkaa valumaan ja ostoslista kasvamaan… Kiitos tästäkin reseptistä, myös lihakauppiaani puolesta 😀

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.09.2014 at 19:32 sanoi:

   Ihan parasta palautetta. Maailma tarvitsee hyviä lihakauppiaita. Porsaankylki on tosin edullinen ostos eli myös lompakko kiittää 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation