Tietoa mainostajalle ›

Blog

Vähemmän punakynää, enemmän kehuja – pullaa yön yli

korvapuustit

Vähemmän punakynää, enemmän kehuja. Elämäntyönsä äidinkielen opettajana tehnyt seitsemänkymppinen sanoi sen Kodin Kuvalehdessä tärkeimmäksi opikseen iän myötä. Pätee laajemminkin elämässä. Vähemmän virheiden etsimistä, enemmän rohkeutta yrittää uutta. Tähän maailmaan mahtuu kannustusta, virheiden etsimisessä olemme jo eteviä.

Kun nuorilta (naisilta) kysyy työhaastattelussa huonoja puolia, usein saa kuulla heidän olevan tunnollisia perfektionisteja. Nuorena luulee, ettei se ole vika eikä mikään. Onneksi ikä opettaa armollisuutta. Myös itseä kohtaan. Sen todistaa tuo viisas seitsemänkymppinen opettaja.

Joskus riittävän hyvä on nimittäin täydellistä parempi. Se tulee valmiiksi, täydellinen ei ehkä koskaan, vaan uuvuttaa tekijänsä matkalla. Vähemmän punakynää, enemmän kehuja. Sen kun muistaisi ottaa elämänohjeeksi myös itselleen ja itseään kohtaan.

Välillä elämä ranttaliksi ja aamulla puuron sijaan pullaa. Pullantuoksua tunnin sisällä heräämisestä. Se onnistuu, kun kohotat taikinaa yön yli jääkaapissa.

Pullaa yön yli

– Tee pullataikina normaalisti. Vaivaa kunnolla, älä säästele voita, mutta käytä kitsaasti vehnäjauhoja. Kunnon vaivaus, riittävän löysä ja rasvainen taikina on kuohkean ja maukkaan pullan salaisuus. Koska kohotat taikinaa yön yli, voit vähentää hiukan hiivaa suosituksesta. Puolen litran taikinaan laitan hiivaa noin 3/4 pakettia (noin 35 g).

– Peitä taikinakulho ensin tuorekelmulla ja sitten leivinpyyhkeellä. Nosta jääkaappiin yön yli. Pullataikina kohoaa reilusti yön aikana eli valitse iso kulho, ettet kaavi taikinaa seuraavana aamuna jääkaapin pohjalta.

– Laita seuraavana aamuna uuni kuumenemaan 40-asteeseen. Leivo taikina normaalisti pulliksi tai korvapuusteiksi ja nosta ne pellillä 40-asteiseen uuniin kohoamaan reiluksi puoleksi tunniksi tai kunnes ne ovat kohonneet kunnolla.

– Ota pullat pois uunista, kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele pullat ja paista kypsiksi.

Pullataikina

5 dl kevytmaitoa (tai täysmaitoa)
3/4 pkt (noin 35 g) tuoretta hiivaa
2 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200 g voita

1. Vatkaa maidon joukkoon hiiva, sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna.

2. Ala alustaa joukkoon vehnäjauhoja vähitellen. Vaivaa heti, kun taikina on riittävän kiinteää siihen.

3. Kun olet lisännyt noin 11 dl jauhoja, lisää pehmeä (tai sulatettu) voi. Alusta sen verran vehnäjauhoja, että taikina on kimmoisaa ja irtoaa hyvin kulhon reunoista. Pidä taikina mahdollisimman löysänä, mutta kuitenkin sellaisena, että sitä on helppo käsitellä.

4. Kun taikina on valmis, peitä se leivinliinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Jos teet taikinan jo edellisenä iltana, katso ohjeet yltä.

*******

If you wish to start your day with fresh cinnamon rolls, make a dough in a previous night. Knead it together as you would normally, wrap a piece of plastic foil over a mixing bowl, cover the bowl still with a baking towel and put it into a fridge overnight. Heat the oven to 40 degrees (°C) in the morning. Roll the dough into cinnamon rolls, put them into the warm (40 degrees) oven to raise for about half an hour. Take them out when about doubled in size, cover with a baking towel while you heat the oven to 225 degrees. Brush the buns with beaten egg before baking and bake them until golden brown. Fresh and warm cinnamon rolls within an hour after waking up. 

17 kommenttia “Vähemmän punakynää, enemmän kehuja – pullaa yön yli

 1. Sämpylöitä on tullut kohotettua yön yli, joten tätäkin täytyy kokeilla. Sopii kyllä erinomaisesti kesän hitaisiin loma-aamuihin.

 2. siinäpä sitä olisi elämänohjetta – vielä kun himosuorittaja sen ihan oikeasti sisäistäisi ja oppisi antamaan itelleen armoa ja sitä aikaa.. ihanan näköistä pullaa!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.07.2014 at 11:15 sanoi:

   Ihan samanlainen himosuorittaja täälläkin puolen ruutua, mutta yritän opetella siitä vähemmälle. Ihan koko ajan ei ole pakko.

 3. Tämäpä oli ihanan lempeä ja viisas muistutus – ja juuri sopivasti hurjan työviikon päälle! Tässä edesvastuuttomien aamupalapullahiirien kodissa oli myös ilo tajuta, että aamutuoreet baakkelsit voi todellakin tehdä lähileipomon puutteessa ihan omassa kotona, eikä hakea kaupan pakastealtaasta! Jei!!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.07.2014 at 15:08 sanoi:

   Erityisesti hurjien työviikkojen aikana tämä olisi hurjan hyvä muistutus. Mutta kukapa sitä silloin muistaisi.
   Toki kaupan pakastealtaasta saa nopeammin, mutta kyllä tämä on maultaan parempi vaihtoehto. Uskaltaisin väittää 😉

 4. Campasimpukka on 19.07.2014 at 15:22 sanoi:

  Minäkin tykkään tästä viisaudesta, sopii hyvin luonteelleni, kun en millään meinaa koskaan saada sanottuakaan mitään negatiivista palautetta. Kehuminen onnistuu paremmin 🙂 Ja osaan kehua ittenikin, niin muilta säästyy vaiva 😀

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.07.2014 at 15:39 sanoi:

   Et sinä kyllä kovin kova ole ihtiäs kehumaan, väittäisin.
   Mutta sehän on ihan mahtava ominaisuus, että on hyvä kehuja. Keskimäärin olen tavannut enemmän hyviä valittajia 😉

   • Campasimpukka on 22.07.2014 at 6:18 sanoi:

    Ehkä se ittensäkehuminen liittyy enempi työminään, siellä ympäristössä kun ei paljon muuten kehuja satele, ellei hommaa hoida itse 😀 Tulee kerrasta mieluisat!

 5. Viisaita sanoja:) Usein olenkin jättänyt taikinan jääkaappiin yön yli (esim, pizzataikinan) .Siitä usein tuleekin parempi tuolla tavoni kohotettuna.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 20.07.2014 at 12:42 sanoi:

   Kylmäkohotuksen kai pitäisi antaa ihan eri lailla makua. En osaa sanoa, oliko parempaa kuin tavallisesti, mutta hyvää pullaa tuli todentotta.

 6. Pizzataikinaa kohotamme aika useinkin yön yli kylmässä; aamupalapizza hitaina aamuina on melkein parasta mitä tiedän!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 21.07.2014 at 15:05 sanoi:

   Aamupalapizzaa tulee tehtyä ihan liian harvoin. Pitäisi taas muistaa se ja kehittää siitä sellainen versio, johon olisin tyytyväinen. Yleensä saan ne munat jotenkin liian kuiviksi.

 7. Tää nyt olis toinen aamumakea, mikä meillä pannukakkujen lisäksi uppoaisi. Olen kyllä usein vielä unihiekkaa silmissäni alkanut veivata taikinaa, eikä ole käynyt mielessä, että homman olisi voinut illallakin tehdä! Kyllä olet etevä keksimään tämmöistä 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 27.07.2014 at 14:34 sanoi:

   Pakkoraossa tuli ajatus – oli tulossa vieraita heti aamusta eikä mitään tarjottavaa 🙂

   Pulla toimii ainakin aamupäivästä, koska se ei ole liian makeaa.

 8. Pingback: Rahkapullat äidin reseptillä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation