Tietoa mainostajalle ›

Blog

Tuontitavaraa – vietnamilainen varhaiskaalisalaatti

Raikas varhaiskaalisalaatti on maustettu Aasia-henkeen.

vietnamilainen varhaiskaalisalaatti

Nostin kuukauden raaka-aineeksi edellisessä postauksessa varhaiskaalin. Ensimmäisessä reseptissä kaali kävi grillin kautta ja silattiin caesarkastikkeella. Toinenkin on muunnelma klassikosta.

Tunnetuin varhaiskaaliresepti lienee coleslaw. Se on hyvä esimerkki, että vaikutteet ovat matkanneet maailmalla paljon  ennen matkailun mahdollistanutta elintason nousua. Amerikkalaisena ikonina pidetty coleslaw on nimittäin vientituote, joka matkasi Atlantin yli Amerikkaan hollantilaissiirtolaisten mukana ilmeisesti viimeistään 1700-luvun lopulla. Jopa sen nimi on paikallinen tulkinta hollanninkielisen nimen kool salade lyhennetystä lempinimestä kool sla.  Coleslawssa kaalia ei alunperin hukutettu majoneesiin, vaan kastike oli viinietikkapohjainen. Majoneesi on nimittäin kaalisalaattia ja viinietikkaa uudempi keksintö ruoanlaitossa.

Kun Thaimaasta tuli suomalaisten uusi Kanariansaaret, rantautuivat muuan muassa kalakastike, riisiviinietikka ja sitruunaruoho aika tavallisenkin marketin hyllylle. Vaikutteita imetään nopeammin, kun niitä ei rahdata ainoastaan rahtilaivoilla ja siirtolaisten mukana. Enää ei tarvita edes matkustamista, maut matkaavat myös virtuaalisesti. Harva meistä on käynyt Meksikossa, mutta silti yksi suurimpia ruokatrendejä on nyt mexmex.

Vietnamilainen varhaiskaalisalaatti syntyy vain kalakastikkeen kokoisella poikkeamisella Aasia-hyllylle. Kastikkeen pohjan muodostaa limen mehu ja makumaailma on päivitetty Atlantin ylittäneestä versiosta tukevasti itään: Chiliä, limeä, kalakastiketta, inkivääriä ja korianteria.

Edellisessä postauksessa kyselin teiltä ehdotuksia kuukauden raaka-aineeksi heinäkuulle. Paljon ehdotuksia tuli jo, mutta vielä ehtii. Mistä raaka-aineesta sinä toivoisit paria reseptiä heinäkuussa? Toistaiseksi eniten kannatusta ovat saaneet herne, mansikka ja tomaatti. Onko suosikkisi joku noista kolmesta vai kenties jotain ihan muuta?

Vietnamilainen varhaiskaalisalaatti – vietnamilainen slaw

kolmelle-neljälle

300 g varhaiskaalia
2 porkkanaa
2 kevätsipulia
1-2 punaista chiliä
1/2 nippua korianteria

kastike

1/2 limen mehu
1 rkl kalakastiketta
3 rkl ruokosokeria
noin 1 sentin pala (vajaa 10 g inkivääriä)

*****

Although often seen as a some kind of American icon the original coleslaw was actually imported overseas by Dutch immigrants. Influences have travelled around the globe for hundreds of years, long before mass tourism. From its origins coleslaw, kool salade, is not a cabbage salad drowned onto mayonnaise, since mayonnaise is a newer invention in the world of gastronomy than vinegar or coleslaw.

This updated version is sort of an import product as well.  A lightly acid sauce with lime, fish sauce, brown sugar and ginger, the best from the season’s crop spring green, carrot and spring onion with chili and a bunch of cilantro. Not truly authentic Asian cooking but strongly influenced by the flavours of it.

13 kommenttia “Tuontitavaraa – vietnamilainen varhaiskaalisalaatti

 1. Ennen kuin unohdan: ehdotan fenkolia. On mun lemppari, ja haluan uusia ideoita ja ohjeita.

  Mahtavan kuuloinen salaatti!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.06.2014 at 19:29 sanoi:

   Fenkoli on kyllä hyvää. Tämä kuukauden raaka-aine oli paras idea aikoihin. Päässä pyörii jo hurjasti ideoita.

   Varhaiskaalisalaatti on aina ihanaa, mutta tässä tuo kastikkeen raikkaus ja korianteri olivat kyllä hyvä lisä.

 2. Mä olisin kiitollinen kaikista innovatiivisista raparperiresepteistä ennenkuin hukun tavanomaisuuteen (ps. vuohenjuusto.-valkosuklaa-rosmariini-raparperipiiras testattu!) … ja meillä muuten tehtiin juuri coleslawia punakaalista ja fenkolista sellaisella lämpimänmausteisella Lähi-idän twistillä 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.06.2014 at 22:00 sanoi:

   Innovatiivisuus on ollut aika vähissä, mutta raparperiresepti on tosin lähiaikoina tulossa. Kai Kallion menun innoittama maailman helpoin kotikeittiöversio…

 3. Hehee, tätäkin meillä tehtiin pari viikkoa sitten! Chili toi kivaa potkua ja korianteri on <3

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.06.2014 at 7:41 sanoi:

   Entinen korianterin välttelijä ihmettelee, miten se onkin muuttunut niin koukuttavaksi, ettei siitä voi saada yliannostusta…

 4. Haa, meillä syödään näin kesäisin ihan vastaavaa varhaiskaalisalaattia usein erilaisten aasiaan kallellaan olevien grilliruokien lisukkeena. Välillä tunaan sen kananlihalla itsenäiseksi pääruoaksi.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.06.2014 at 7:41 sanoi:

   Toimii varmasti kanalla just hyvin. Meilläkin syötiin tätä kanan lisukkeena.

 5. Tämäntyyppistä syödään meillä suht paljon. Jotenkin kesäisempää ja kevyempää kuin majoneesinen vastaava.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.06.2014 at 7:43 sanoi:

   Niin on, vaikka välillä se majoneesinenkin tekee kyllä hyvää sielulle. Enemmän tulee kuitenkin syötyä tämäntyyppisiä.

 6. Siinä on slaw minun makuuni!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 14.06.2014 at 22:51 sanoi:

   Niin minunkin, vaikka tykkään minä siitä perinteisestäkin versiosta. Jotenkin tämä on kyllä raikkaampi. Majoneesipohjainen tarvitsee kyllä tuhdisti myös happoja, ettei mene ihan mauttoman puolelle.

 7. Pingback: Ihan pihalla - chili-pähkinäkanaa grillistä | suolaa & hunajaa

Post Navigation