Tietoa mainostajalle ›

Blog

Labneh

Vuorokauden valutuksen jälkeen jogurtista on poistunut niin paljon heraa, että se on muuttunut kermaiseksi levitteeksi, kahden vuorokauden jälkeen se on niin kiinteää, että siitä voi muotoilla napakoita palloja ja säilöä ne yrttiöljyyn. Valutettua jogurttia käytetään monissa keittiöissä, Lähi-itä-buumin vuoksi se näkyy ruokalehdissä nyt nimellä labneh. 

labneh

Raaka-aineita on tasan kaksi: Turkkilainen jogurtti ja suola. Oheisessa reseptissä on paljon vähemmän suolaa kuin useissa muissa. Labnehista tulee helposti turhan suolaista. Ensimmäisellä kerralla jouduin lisäämään seokseen melkein toisen mokoman jogurttia ennen kuin se oli suolaisuudeltaan lähelläkään syömäkelpoista.

Kahden raaka-aineen keitoksessa säilyy mukavasti jogurtin hapan maku. Sitä voi toki käyttää sellaisenaankin, mutta yrtit ja oliiviöljy nostavat koko homman ihan toiselle tasolle. Oliiviöljyyn säilötyt labnehpallukat ovat taivaallisia. Myös levitteeseen kannattaa lurauttaa oliiviöljyä ja silputa yrttejä.

Tuhti levite ei ole kevyimmästä päästä. Valutuksen myötä jogurtin rasvaprosentti nousee tuntuvasti, kun siitä poistuu nestettä. Sen vuoksi labnehia on helppo käyttää ruoanvalmistuksessakin ilman juoksettumista. Linjojen vartijoiden onneksi edelleenkään ei toki olla juustomaisissa luvuissa rasvaprosentissa, mutta rakenne on silti mukavan kermainen.

Kivistössä labnehista oli leivottu makea piirakka. Meillä se päätyi suolaisena ja yrttisenä versiona pitaleivän väliin mm. karitsavartaiden ja bulgurin seuraksi.

Labneh

neljälle-kuudelle

500 g turkkilaista jogurttia
1/2 tl suolaa
oliiviöljyä
yrttejä

1. Asettele kylmässä vedessä kostutettu harsokangas siivilään.

2. Sekoita jogurtin joukkoon suola. Kaada jogurtti harsokankaan sisään. Pyöritä kangas napakaksi nyytiksi ja anna jogurtin valua vähintään vuorokausi. Levitteenä tarjottavalle labnehille riittää vuorokauden valutus. Jos haluat pyöritellä juustosta palloja ja säilöä yrttiöljyyn, kannattaa jogurttia valuttaa pari vuorokautta.

3. Nostele tarjoiluastiaan ja valuta halutessasi päälle hiukan oliiviöljyä ja silppua yrttejä.

******

Two ingredients. Up to 24-48 hours straining in a cloth. Strained yogurt surprises with its creamy and rich texture. The little chemist in me realized that straining makes the yogurt much heavier in a fat content. Therefore it is also perfectly usable for cooking in higher temperatures without fear of curdling. Add some olive oil and herbs, call it labneh and you have just catched a ride on the food trend. 

15 kommenttia “Labneh

 1. Campasimpukka on 25.04.2014 at 8:23 sanoi:

  Olen vahingossa tehnyt näköjään labnehia, kun unohdin jogurtin valumaan 🙂 Kiva ohje!

 2. Jos tekee palluroita, niin miten ne tarjoillaan, osana meze-tarjotintako?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 25.04.2014 at 19:59 sanoi:

   Kyllä niitäkin voi sipaista leivän päälle. Se on vain vähän jähmeämpää tavaraa, mutta saa mahtavan kuorrutuksen yrttiöljystä. Menisivät kyllä mainiosti osana mezetarjotinta.

 3. Labnehia olen tehnyt vuosikausia,ja tykkään laittaa sekaan vielä valkosipuliakin.oliiviöljyssä.Kun asuin tänne takaisin tullessa pohjoisessa Israelissa vuoden,niin aika lähellä olevassa arabikylässä oli labnetehdas,jossa tehdään mielestäni maailman parata labnehia:)

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.04.2014 at 8:11 sanoi:

   Mikä sinusta teki labnehista maailman parhaan? Pitää yrittää imeä opit ja ideat 😉

 4. Maku ja koostumus.Tuo labne tehdään Tamran kylässä pohjoisessa Israelissa ja kun sen päälle lisätään hieman zaataria ja oliiviöljyä niin I am in heaven:-)

 5. Ai nin ,vaikka kotona tehty labne hyvää onkin,niin se vaan jää kakoseksi Tamran labnehille;D

 6. Kuulostaapa herkulta, pitää testata. Aina sitä kaipaa jotan uusia ideoita leivän päälliseksi, kun niin helposti jumiutuu vanhoihin tuttuihin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 27.04.2014 at 22:31 sanoi:

   Se on kyllä totta. Öjyssä säilöttynä tämä jopa kestää lukemani mukaan hetken. Pienen erän takia ei kuitenkaan jaksa alkaa parin päivän valutukseen, vaikka se aika vähän vaivaa vaatiikin. Lähinnä odottelua.

 7. Labneh on vielä kokeilematta mutta asia pitää nyt korjata pikimmiten 🙂

 8. Ehdottomasti kyllä kokeiltava! Itseäni kiinnostaisi Jerusalem kirjan labneh ohje, mutta ensi pitäisi löytää vuohenmaito jogurttia jostain. Vielä ei ole tullut vastaan :).

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 27.04.2014 at 22:35 sanoi:

   Ei kyllä täälläkään. Juustokauppa Tuula Paalanen, joka on Hietsun hallissa, mainosti ainakin jollain vanhoilla verkkosivuillaan myyvänsä vuohenmaidosta tehtyä jogurttia. Pitää ehkä kysäistä sieltä ja tehdä testierä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation