Tietoa mainostajalle ›

Blog

Voiteeksi aamuäreyteen – mustikkavoi

mustikkavoileipä

Meillä on uusi naapuri. Aamujuttelija. Onneksi se on sitä lajia, joka ei vaadi vastauksia. Aamujuttelijan ilmestyminen makuuhuoneen ikkunaan taakse katajaan on varma kevään merkki. Meillä taitaa molemmilla olla pesänrakennusvietti valloillaan. Kummallakohan puolella ikkunaa rakennusprojekti valmistuu ensin? Saa nähdä tuleeko meistä naapurit koko kesäksi vai onko juttelija vain piipahtamassa. En aio lannistua edes tästä eilen alkaneesta takatalvesta. Sekään ei vie pois tätä valoa ja linnunlaulua.

Virpi Suutarin ja Martti Suosalon perheessä pesueen aamuäreät kannetaan lukemani naistenlehden mukaan sohvalle vilttiin kääriytyneenä heräämöön, jonne tuodaan aamupala. Kukaan taloudessamme ei suostu tarjoilemaan minulle joka aamu aamupalaa sohvalle tai halua pukea sukkahousuja päälleni ennen töihin lähtöä. Luulen, että nuo palvelut ovat korkeintaan 8-vuotiaiden etuoikeuksia.

Tuskaisen pimeän talven ja kiukkuisten aamujen jälkeen olen ottanut käyttöön aikuisen version heräämöstä. Kuuntelen vartin verran naapurin aamujuttelijaa puoliunessa. Avaan varovasti silmän kerrallaan. Iloitsen lisääntyvästä päivänvalosta. Torkutan. Teen aamutoimet ilman, että tuijotan koko ajan kelloa. Istun hetken sohvalla ja selaan otsikot aamulehdestä, luen pari kiinnostavinta uutista. Olen ottanut aamuihini kymmenisen minuuttia lisäaikaa tyhjässä ja hiljaisessa talossa. Yhtäkkiä aamusta on tullut aamukiukkuisen rauhallista omaa aikaa.  Vain kymmenen lisäminuutin ansiosta. Päivä tuntuu heti paremmalta.

mustikkavoi

Mustikkavoi on yksi lukuisista resepteistä, jotka bongasin Kira Åkerström-Kekkosen uudesta Auringon maku -keittokirjasta. Siinä se oli tarjottu makeana versiona sitruunarosmariinikakun kanssa. Tein oman mustikkavoini suolatusta voista, pilkoin sekaan pikkuisen rosmariinia, puristin sitruunamehua ja söin sen paahdetun lämpimän leivän kanssa. Vain ripaus sokeria mustikoihin avaamaan makua. Ohut kerros mustikkavoita hyvälle paahdetulle leivälle heti paahtamisen jälkeen. Maku on parhaimmillaan, kun voi sulaa ja mustikka jää leivän pinnalle. Auttaa aamuäreyteen.

Kuvan ottamisen jälkeen olen muokannut reseptiä vielä paljon mustikkaisemmaksi ja levitän voita paljon ohuemmin. Tähän on hyvä tyhjentää pakastimen viimeisiä mustikoita. Aamujuttelija on todiste siitä, että pian on kesä ja uutta satoa pukkaa. Tämä viiden sentin lumikerros on vain pieni hidaste matkalle kohti raparperin istutusta. Olen valinnut puskalle jo paikan.

Mustikkavoi

kahdelle

50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl mustikoita (pakasteesta, hiukan vähemmän, jos käytät tuoreita)
ripaus sokeria
1 tl sitruunamehua
1 pieni rosmariininoksa

1. Valuta mustikoista enin neste pois, jos käytät pakastemustikoita. Soseuta ne ja mausta ripauksella sokeria.

2. Lisää muut ainekset ja vatkaa sekaisin. Voit tehdä sen vatkaimella tai vedellä ainekset sekaisin nuolijalla. Näin pienen annoksen tekeminen onnistuu parhaiten nuolijalla.

******

I might not be the only one who is prone to wake up on the wrong side of the bed. Spring light and toast with blueberry butter might be perfect remedies for morning grumpiness. Whisk together soft butter, blueberries, rosemary, lemon juice and a pinch of sugar. Butter a warm toasted bread with a thin layer of blueberry butter.

16 kommenttia “Voiteeksi aamuäreyteen – mustikkavoi

 1. Mahtava idea! Tuohan on kuin minimustikkapiirakka helposti heti aamutuimaan. 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.03.2014 at 19:07 sanoi:

   Tavallaan ja sitähän voisi vaikka sipaista pikkuisen pullan päälle. Silloin ollaan jo lähellä 😉

 2. Todellakin sympaattinen idea! En muista yhdistäneeni mustikkaa ja rosmariinia, mutta tunnen toimivan makuyhdistelmän kyllä suussani.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.03.2014 at 19:09 sanoi:

   No kiitos. Mustikka ja rosmariini sattui silmiin jossain ihan muussa yhteydessä, sitten Kiran kirjassa oli jossain muussa ruoassa yhdistetty mustikkaa ja rosmariinia, mistä se tuli mieleen ja lopputulema oli tämä. Tyypillistä omalle kokkaamiselleni, ideoita sieltä täältä ja aina lähteää rönsyämään, vaikka miten kuvittelisi tekevänsä reseptin mukaan.

 3. Ihanat kuvat ihanasta resptistä, jonka mäkin heti bongasin ihanasta kirjasta….

 4. Pakko nostaa hattua näille sun resepteille ja kuville! mä niin diggaan sun blogista. Mustikkavoi menee niin kokeiluun.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.03.2014 at 21:45 sanoi:

   Tämä veti sanattomaksi. Ammattilainen kehuu reseptejäni. Olen todella otettu!

   Samat sanat sinnepäin. Minulla on listalla resepteistäsi edelleen se tikka masala ja sen lisäksi kevätkananpoikaa ja parsaa, mantelipullaa ja ties mitä.

 5. Noniin, kaivoinkin tuossa äsken samantien tämän luettuani mustikat pakkasesta, sulatin, sokeroin ja sekoitin voihin rosmariinin ja sitruunan kanssa. Olipa hyvää porkkanakookosleivän päällä. Kiitos ohjeesta.

  Hyvä alku viikolle, sanoisin 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.03.2014 at 18:16 sanoi:

   Vielä maanantaina, todella hyvä alku viikolle.
   Oikeasti maailman helpoin resepti, mutta samalla kuitenkin vähän luksusta.

 6. Naapuri on 17.03.2014 at 10:02 sanoi:

  Onkohan se juttelija sama jota minä kutsun Kotiharakaksi? 😉

  Teillähän on jo varsin komeaksi kasvava raparperipuska, melkein viime kesänä jo lähdin varkaisiin kun oma alkoi olla nyhdetty tyhjäksi, raparperimurupiirakka uppoaa meillä. Ja raparperichutney grillatun kanan kanssa, aahhh, jokohan grilli pitäisi kaivaa esille…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 17.03.2014 at 18:19 sanoi:

   Tällä on jotenkin lempeämpi puhetapa kuin harakalla, sellainen sirkuttava. Juuri sopivan pehmeä aamulla.

   Mahtavaa, että kuulen sinulta kaiken mitä meidän pihalla kasvaa, koska minulla ei ole aavistustakaan 😉 Odotan aika jännityksellä, mitä sieltä puskee. Kerro nyt vielä, että joku noista puskista on karviaispuska. Se olisi jo aika täydellistä.

   Meidän on selvästi pidettävä grillijuhlat ensi kesänä. Sinä tuot chutneyn 😉

 7. Pieta on 19.03.2014 at 17:37 sanoi:

  Tätä on pakko kokeilla. Sen verran oma aamuäreys ärsyttää itseänikin, että kaikki keinot on otettava käyttöön. Parhaita ovat aamut, jolloin kukaan muu seitsemän hengen taloudessa ei ole hereillä ja saan syödä aamupalan ihan rauhassa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.03.2014 at 17:56 sanoi:

   Toivottavasti tämä auttaa. Parasta aamuisin on oma rauha. Yhden ystäväni kanssa olemme parasta matkaseuraa, jaamme hotellihuoneen, mutta emme rupattele aamuisin. Muuten sitten sitäkin innokkaammin 😉

 8. pannari on 04.11.2016 at 15:33 sanoi:

  aion kokeilla, heti tuli parempi olo tästä reseptistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation