Tietoa mainostajalle ›

Blog

Hävikitöntä hävikkiviikkoa! – aamiaismunakas

Aamiaismunakas ilmakuivatulla kinkulla, tomaatilla ja avokadolla
Palataan pian inkivääri-illallisen pariin, mutta Hävikkiviikon kunniaksi minun oli pakko tehdä pieni sivuloikka. Hävikin vähentäminen ansaitsee aina pari ajatusta.

aamiaismunakas

Tällä viikolla vietetään ensimmäistä kertaa Hävikkiviikkoa Kuluttajaliiton toimesta. Hienoa, että hyvä asia lähtee kiertämään. Hävikkiviikko on saanut innoituksensa samasta tutkimuksesta kuin puolitoista vuotta sitten käynnistynyt ruokabloggaajien Hävikistä herkuksi -tempauskin, joka oli alunperin kuukauden tempaus, mutta taisi jäädä pysyvämmäksi aatteeksi.

Liian suuri osa syömäkelpoisesta ruoasta päätyy roskiin jossain vaiheessa ketjua – kotonakin yli 20 kiloa/henki vuodessa. Aika pienilläkin toimilla voimme yhdessä vähentää hävikkiä tuntuvasti.

Itse sain herätyksen bloggaajien tempauksen myötä. Tempauksen ajan punnitsin kaikki hävikkimme. Tajusin, että ilman systemaattista huomion kiinnittämistä asiaan, hävikkikilot kertyvät huomaamatta. Olen systemaattisesti pyrkinyt parantamaan tapamme. Viisi asiaa on jäänyt käyttöön kuukauden jälkeenkin:

1) Meidän perheessä kokataan hävikkiruokaa melkein joka viikko. Viikonloppua kohti yritän tyhjentää jääkaapin ja ruokaa syntyy siitä, mitä kaapista löytyy. Hävikkiruokien kolme helpointa ovat pasta, piirakka ja munakas. Vihanneslaatikko tyhjentyy kätevästi myös erilaisiin kasviskeittoihin.

2) Kauppaan menen listan kanssa ja suosin palvelutiskejä eli ostan vain sen verran kuin tarvitsen. Listan ulkopuolelta ostan hyvin harkiten. Vaikka kilohinnat ovat tiskeillä kalliimpia, on halvempaa ostaa tiskiltä pieni erä kuin vakuumissa suuri erä, josta osa päätyy roskiin.

3) Olen lopettanut jemmaamisen. En osta varastoon kuin hyvin säilyviä jatkuvassa kierrossa olevia tarvikkeita kuten esim. säilöttyjä tomaatteja.

4) Tarkistin. Meillä ei asu komppaniaa, pataljoonaa tai muutakaan joukko-osastoa. Olen alkanut kokata sen mukaisesti. Todellisuudessa ainakaan meillä ei maistu sama ruoka kovin montaa päivää. Siksi kokkaan pieniä annoksia ja olen ostanut mm. pienen kakkuvuoan ja teen miniversioita. Punnitsen pastat ja mittaan riisit.

5) Sovellan reseptejä surutta kaapin sisällön mukaan. Esimerkiksi maitotuotteita voi käyttää ristiin aika huolettomasti.

Näillä viidellä pienellä asialla meidän ruokahävikkimme on vähentynyt tuntuvasti. Pian on tosin edessä kuivakaappien tyhjennys muuton myötä. Katsotaankohan silloin totuutta – tai parasta ennen -päiväyksiä – silmiin?

Vinkkejä hävikin vähentämiseen löydät Facebookista edelleen aktiiviselta Hävikistä herkuksi -sivustolta, johon on koottu kaikkien mukana olevien blogien hävikinvähentämisreseptit. Kannattaa käydä myös Hävikkiviikon Facebook-sivuilla.

Tämän blogin hävikkiruoat on koottu Hävikistä herkuksen -tunnuksen alle. Tässä taas yksi lisää – hiukan nuukahtaneet tomaatit ja viimeistä käyttöpäivää lähestynyt ilmakuivattu porsaanniska saivat Vatsasekaisin Kilinkolin-Riikan innoittamana seurakseen avokadoa ja päätyivät munakkaaseen. Näillä eväillä toivotan hävikitöntä Hävikkiviikkoa.

Aamiaismunakas

kahdelle

4-5 kananmunaa
2 rkl vettä, maitoa tai kermaa
valkopippuria
suolaa
voita
8-10 kirsikkatomaattia
3-4 siivua ilmakuivattua kinkkua
1/2 avokado
muutama oksa lehtipersiljaa (tai basilikaa tai korianteria)

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Sekoita joukkoon vesi, kerma tai maito. Rouhi joukkoon hiukan valkopippuria ja ripauta suolaa.

2. Kuumenna nokare voita tai tilkka öljyä pannulla. Kaada pannulle muna-nesteseos. Pyörittele massaa muutama minuutti hellalla eli kunnes se alkaa hiukan hyytyä. Nostele päälle kirsikkatomaatit ja kinkkusiivut.

3. Laita munakas uunin yläosaan vielä reiluksi viideksi minuutiksi tai kunnes se on kypsää.

4. Liu’uta munakas lautaselle. Puhko tomaatit haarukalla, nostele päälle avokadon paloja ja silppua vielä tuoreita yrttejä esim. lehtipersiljaa, basilikaa tai korianteria.

4 kommenttia “Hävikitöntä hävikkiviikkoa! – aamiaismunakas

  1. Munakaslinjoilla näköjään täälläkin jääkaappia tyhjennetään.. Ja voi hyvänen aika sentään, miten NÄTTI tuo teidän aamupalapöydän hävikkiherkku on!!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 09.11.2013 at 14:50 sanoi:

      Kiitos. Munakas taipuu kyllä moneen, ja aina yhtä hyvää. Uunin kautta käytettäessä munakas on erityisen nätti pienen hetken ennenkuin se nuukahtaa. Kuvaan ei ikinä ehdi vangita täydellistä kuohkeutta.

  2. Mulla on viha-rakkaussuhde munakkaaseen, tulee turhan usein turvauduttua siihen lounaaksi kotikonttorilla… 😀 Onneksi voi varioida loputtomiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation