Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Maistuisiko mustikka? – Makumaisemia ja modernia taidetta

Maistuisiko mustikka? Aika poikkeuksellinen avaus kierrokselle taidenäyttelyssä. Sama teos alkaa saada uudenlaisia sävyjä kuivattu mustikka suussa. Värikylläisyydestä nousevat mustikansiniset sävyt ja automaattisesti katse alkaa etsiä marjojen muotoja. 

Pääsin osana Olivian lukijoiden testiryhmää kokeilemaan Espoon modernin taiteen museon EMMAn uutta Makumaisemia-konseptia. Kyseessä on osallistava taide-elämys, jossa tarjolla on ruokaa mielelle ja hiukan myös vatsalle. Makumaisemia on pienryhmille järjestettävä tilaisuus, joka sisältää opastetun kierroksen Vesiputoussateenkaari ja muita tapahtumia luonnossa -näyttelyssä sekä työpajan.

Illan alkuun oli poimittu tutustuttavaksi vajaa kymmenen teosta. Keskustelimme niistä EMMAn museolehtorina työskentelevän Maria Vähäsarjan johdolla. Hänen neuvonsa oli, että laajastakin näyttelystä kannattaa poimia vain muutama teos ja nauttia myös taiteesta kohtuudella ilman ähkyä ja suorittamista.

opas

Kohtuus on elämysten mahdollistaja. Siinä tärkein oppini illasta. Vajaa kymmenen teosta oli juuri sopiva määrä virikkeitä. Ne jäivät kutkuttamaan mieltä. Korvissani solisee vieläkin pienistä kuulista muodostuneen teoksen ääni, joka minun päässäni kuulosti siltä kuin olisin kuunnellut peltikatolla tanssivia sadepisaroita meren rannalla.

teos

Nykytaiteilijat ovat löytäneet jossain vaiheessa inflaation kokeneeseen maisema-aiheeseen uudenlaisia tulokulmia. EMMAn näyttely on koottu Saastamoisen taidesäätiön kokoelmasta ja se sisältää hyvin monenlaisilla tekniikoilla toteutettuja töitä.

Näyttelyn nimikkoteos, Kari Cavénin Vesiputoussateenkaari, on metallinen punnuksen ja sähkömoottorin varassa liikkuva väreilevä ikiliikkuja, jonka pinnasta löytyy tunnistettavasti sekä vesiputous että sateenkaari.

Eleettömyydessään lähes hypnoottinen Elina Brotheruksen videoteos on kuvattu kolmen kuukauden aikana siten, että kamera on koko ajan yhdessä, samassa paikassa. Kuvassa on vain maisema ja veteen kävelevä ihminen. Kerta toisensa jälkeen veteen kävelevä ihminen. Tavallaan teoksessa ei tapahdu juuri mitään ja silti siinä tapahtuu valtavan paljon.

Oppaamme totesi, että taiteen kokeminen museossa on rentouttavaa, koska ei tarvitse pohtia, sopisiko teos omaan kotiin tai onko väri sohvaan sopiva. Voi keskittyä vain nauttimaan taiteesta.

Illan ajatuksena on tarjota elämyksiä kaikille aisteille.  Näyttelykierroksen jälkeen kutkuteltiin maku- ja hajuaistia. Yhdessä Sis. Delin ja Marimekon kanssa toteutetussa työpajassa tehdään syötävää taidetta. Työpajassa pöydälle oli koottu erilaisia ruoka-aineita. Edessä oli veitsi, leikkuulauta ja lautanen. Aiheena oma sielunmaisema ja tavoitteena toteuttaa se lautaselle syötävään muotoon. Työkaluina ovat käytännössä veitsi ja omat kädet.  Väripaletiksi on tarjolla mm. hedelmiä, vihanneksia, kastikkeita, keksejä, juustoja ja leikkeleitä.

punainen-1

paletti-ja-veitsi-1

taiteilua

kuohuviini

Seuraavan tunnin aikana lautasille päätyi Marokon valoja, perinteisiä suomalaisia latomaisemia, koirankakan likaamaa lunta ja auringonnousuja. Itse toteutin illan mittaan vuodenajat lautaselle raaka-aineina mm. pop cornia, vaahtokarkkeja, basilikaöljyä ja sitruunankuorta.

kevät

Tilaisuus järjestetään aikuisryhmien lisäksi myös yli 6-vuotiaille lapsille. Meidän ryhmämme oli poikkeuksellinen, koska emme tunteneet toisiamme etukäteen. Siitä huolimatta tunnelma oli vapautunut ja välitön. Ehkä taide auttaa heittäytymään. Haudanvakavasta luomisesta ei ole kysymys, vaan ennemminkin mukavasta ja rentouttavasta aikuisten leikistä. Ja vaikka ruoalla hiukan leikitäänkin, se myös syödään lopuksi.

blogiyhteistyö

Postaus on toteutettu yhteistyössä Espoon modernin taiteen museo EMMAn kanssa.

EMMAn sivuilta löydät lisätietoja näyttelyistä ja työpajoista sekä hintatiedot ja varausohjeet.

12 kommenttia “Maistuisiko mustikka? – Makumaisemia ja modernia taidetta

  1. Hauska idea! Emmassa on tosiaan tällä hetkellä mielenkiintoisia juttuja esillä, just käytiin siellä viime viikonloppuna.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 25.10.2013 at 20:08 sanoi:

      Eikö olekin. Voi kun joku ihana espoolaislapsi järjestäisi syntymäpäivänsä Hoplopin sijaan EMMAssa…

  2. Oih, miten ihanalta sait taidemuseokäynnin kuulostamaan! Ja pointsit tosta upeasta keväisestä taideteoksesta, se on hirrrveen hieno!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.10.2013 at 0:01 sanoi:

      Oli aivan mahtavan rentouttava ja inspiroiva keskiviikkoilta, joten olipa mukavaa kuulla, että se kuulosti siltä myös lukijalle. Olin iloinen kutsusta liittyä mukaan testiryhmään ja menen varmasti EMMAan toistekin.

      Ja kiitos kehuista, tunsin itseni hetkellisesti todelliseksi daideilijaksi, vaikka tuosta minimalistisesta teoksesta ei ollutkaan vatsantäytteeksi 😉

  3. EMMA on kyllä hyvä museo. Usein mielenkiintoisia näyttelyitä ja hyvät ripustukset. Tilanakin jo kiehtova.

    Jos innostusta taiteen katsomiseen riittää vielä viikonlopulle, niin suosittelen lämpimästi käyntiä Galleria Forsblomissa Yrjönkadulla. Siellä on kaksi todella kaunista ja kiehtovaa näyttelyä – Ron Gorchov ja Carolus Enckell.

    Myös Galleria Anhavassa Samonatalossa on ihana näyttely Jorma Puraselta. Se taitaa olla huomenna viimeistä päivää.

    Ja Korjaamolla on Nanna Susi!

    Taiteen katsomista ei pidä suorittaa. Olen samaa mieltä. Muttaa kyllä mä rakastan ahmia sitä! Rakastan koko päivän galleria kierroksia, joita harrastamme avopuolison kanssa, sellaisia joissa rauhassa kierrellään ja mennään fiiliksen mukaan galleriasta toiseen. Harvoin tulee ähky ja sillon, kun tulee se on jotenkin sellainen raukean oloinen.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.10.2013 at 14:49 sanoi:

      Kiitos vinkeistä. Meillä on nyt remontti päällä, joten viikonloppu menee työmaalla, mutta pitää katsoa kuinka kauan nuo näyttelyt ovat päällä. Nanna Susi oli noista ainoa, jonka olin itse onnistunut bongaamaan.

      Jos on mukavan raukea olo, ethän sinä ole vielä lähelläkään ähkyä!

  4. Vautsi! Tuolla olisin halunnut olla mukana..

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 26.10.2013 at 14:50 sanoi:

      En olisi itse edes huomannut tällaista, joten oli todella mukavaa, kun kysyttiin, haluanko testata. Oli hieno kokemus, joka jätti jäljen.

  5. Mielenkiintoinen yhdistelmä kokea ja olla mukana tekemässä taidetta. Tuollaisesta illasta jää varmasti todella hyvä tunnelma ja fiilis itselle.

    Kevätmaisemasi on hieno!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 28.10.2013 at 18:31 sanoi:

      Niin jäi. Oli mielettömän virkistynyt olo matkalla kotiin ja ihan keskellä arkea.

  6. Niin totta tuo ähkyjuttu. Liika on liikaa, museoissa ja ruokapöydissä.

    Hieno tulkinta keväästä!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 28.10.2013 at 18:31 sanoi:

      Olin kovin otettu kun vetäjä sanoi maisemieni olevan kuin japanilaisia piirustuksia. Otin sen kehuna 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation