Tietoa mainostajalle ›

Blog

Possu-fenkolipyörykät

Possu-fenkolipyörykät
Onko sympaattisempaa ruokaa kuin lihapullat? Vaikka kuinka vääntäisi niistä ei saa tärkeilevää ja pömpöösiä ruokaa. Sen sijaan ne pelastavat säännöllisesti varmasti aika monen perheen arjen – meillä ja muualla. 

possu-fenkolipullat

Juuri siinä piilee myös Jez Feldwickin Suuren lihapullakirjan viehätys. Entisensä työnsä mummon pienen perinnön avulla kokkikurssin kautta lihapulla-autoon vaihtaneen Feldwickin kirjassa on toinen toistaan herkullisemman oloisia liha-, kala- ja kasvispullareseptejä. Pääosin juuri sopivan nopeita ja yksinkertaisia helpottamaan arjen ruokapulmia. Tykästyin kustantajalta saamaani kirjaan siinä määrin, että olen valmis antamaan anteeksi kirjoittajalle jopa sen, että hän nimeää Tukholman maailman lihapullapääkaupungiksi. Eikä hän ole edes ruotsalainen.

Täytyy nostaa hattu korkealle ruotsalaisten brändiosaamiselle. Maailmassa ei liene monta kolkkaa, jossa pullia ei pyöritettäisi. Silti rakkaat naapurimme ovat onnistuneet omimaan ne itselleen maailman mielikuvissa – toki mm. italialaiset ovat eri mieltä. Tuosta sietäisi ottaa oppia. Kohta ne vievät joulupukinkin.

Olen tehnyt kirjan monipuolisesta valikoimasta jo muutamat pyörykät. Nämä maukkaat, mukavasti anikselle vivahtavat possu-fenkolipyörykät ovat toistaiseksi suosikkini. Niihin uppoaa kätevästi pari viipaletta kuivaa leipää, koska pohja tehdään leivästä ja maidosta. Maidon sijaan voit toki käyttää myös vettä. Jez Feldwick suositteli tarjoamaan pullat esimerkiksi leivän välissä tomaattikastikkeen ja mozzarellan kanssa. Me söimme ne pastan ja tomaattikastikkeen kanssa. Olen hiukan muokannut reseptiä, mutta se on hyvin lähellä kirjan ohjetta.

Possu-fenkolipyörykät

noin 20 pyörykkää

pari isoa siivua vaaleaa leipää
noin 1-1 1/2 dl maitoa (riippuu kuinka kuivaa leipä on)
2 tl fenkolinsiemeniä
1 kananmuna
400 g porsaan jauhelihaa
75 g pekonia hienonnettuna
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
kourallinen (silolehti)persiljaa
suolaa
mustapippuria

1. Kuumenna uuni 220 asteeseen.

2. Revi leipä krouveiksi paloiksi ja kaada maito päälle. Anna maidon imeytyä noin 10-15 minuuttia.

3. Paahda fenkolinsiemeniä kuumalla pannulla, kunnes ne alkavat ruskistua ja niistä alkaa irrota aniksen tuoksua. Kaada siemenet mortteliin ja jauha hienoksi.

3. Vatkaa muna kevyesti kulhosssa. Survo leipä-maitoseos tasaiseksi esimerkiksi haarukalla. Lisää munan joukkoon. Silppua sipuli sekä valkosipuli ja hienonna pekoni. Sekoita kaikki loput ainekset joukkoon ja sekoita käsin massa tasaiseksi.

4. Paista paistinpannulla pieni koepyörykkä. Lisää mausteita tarvittaessa.

5. Pyörittele massa napakoiksi pyöryköiksi ja paista ne uunissa kypsiksi (noin 20-25 minuuttia).

facebookissa-lätkä

18 kommenttia “Possu-fenkolipyörykät

 1. Kyllä lihapullilla on pelastettu monta ruokahetkeä ja luotu kauniita ihmissuhteita, sanon minä. 🙂

  Yhden asian keittokirjat on välillä hiukka väkisin väännettyjä, mutta parhaimmillaan sitten juuri tällaisia mahtijuttuja, joista voi ammentaa vaikka mitä. Ja joiden reseptit jäävät vakiokalustoon.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 18.10.2013 at 9:08 sanoi:

   No niin 😉

   Useimmat yhden asian keittokirjat ovat aika lailla väkisin väännettyjä, mutta tästä tykkäsin kovasti. Ehkä liha-/kasvis-/kalapullat on riittävän monipuolinen aihe, kun niitä pullia tosiaan pyöritellään kaikkialla maailmassa.

 2. Mummin lihapullat oli lapsuudessa parhaita. Itse jauhettu jauheliha ja kerma taisivat taata suosion :). Possu ja fenkoli sopii kyllä erinomaisesti yhteen.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 18.10.2013 at 18:38 sanoi:

   Mummin ruoat ovat aina siellä kärkipäässä. Meidän mummon repertuaari oli tosin hiukan yksioikoinen, mutta sitäkin maukkaampi 😉

 3. Oi Jonna, sinä tiedät, mitä pieni ihminen tarvitsee, kun sataa ja on harmaata!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 18.10.2013 at 18:39 sanoi:

   No, oikeasti ihminen tarvitsee silloin aurinkoa – tai villasukat ja sohvannurkan, mutta lihapullat ovat kyllä hyvä alku 😉

 4. Ah, pekonia JA fenkolia, kuulostaa älyttömän hyvältä! Hyvät lihapullat peittoaa monet gourmet-annokset 6-0.

  Lukijatoive: jos kirjassa on hyvä kasvispullien ohje, niin saako toivoa niistä postausta?

 5. Lihapullat maistuu aina. Ja lihapulla-auto kuulostaa vinkeältä! Taidan haluta sellaisen..

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 18.10.2013 at 18:42 sanoi:

   Tarina on minusta aika hauska – se tuskin on ainakaan vähentänyt kirjan myyntiä. Siitä vaan investoimaan omaan lihapulla-autoon…

 6. Ruotsalainen ja lihapullat sekä arkena että juhlana :). Muutama vuosi sitten pohjoiseen jouluksi ajaessamme kuuntelimme Ruotsin radiosta ohjelmaa, jossa ihmiset saivat kysyä neuvoa jouluruokapulmiinsa. Eräs rouva oli hyvin huolestunut siitä, että hänen lihapullansa eivät pysy paistaessa pyöreinä. Kauheaa. Tyypit radiossa kehottivat keittämään pullerot ennen paistamista. En ole testannut…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 18.10.2013 at 18:44 sanoi:

   Mutta tuohan on ihanan ruotsalainen ongelma. Se osoittaa että kansankodissa on onneksi kaikki hyvin. Totuuden nimissä muodoltaan pullista tulee kyllä uunissa paljon parempia kuin pannulla paistettuna.

 7. Lihapullia syödään meilläkin arjen nopeina ruokina. Näin jonkin ohjelman, jossa Jez Feldwick paisteli suomalaisessa kaupassa lihapullia kirjaa mainostaessaan. Kiva kuulla, että kirjasta löytyy hyviä ohjeita. Ainakin possu-fenkolipyörykät kuulostavat todella herkullisilta.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.10.2013 at 16:20 sanoi:

   Kirjan perusteella sympaattisen oloinen kaveri. Veikkaisin, että hyvää mainosta opukselle.
   Muutamat pyörykät olen vasta tehnyt. Inkivääri-kalapullia ja näitä fenkoli-possupullia. Kirjalle iso miinus, että kalapullissa käytettiin tonnikalaa, mutta se on itse onneksi helppo vaihtaa lähes mihin kalaan tahansa.

 8. Mielenkiintoiset maut. 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 21.10.2013 at 21:40 sanoi:

   Ja ihan oikeasti todella hyvät 😉 Fenkoli sopii hyvin possun kanssa.

Post Navigation