Tietoa mainostajalle ›

Blog

Karitsa-punajuuriburgerit

Karitsa-punajuurimallasburgerit ja juuressipsit
Nimihirviön taakse kätkeytyvät hampurilaiset, jotka ovat täynnä makua ja sesongin parasta satoa.

karitsa-punajuurimallasburgerit

Cono Surin järjestämässä reseptikilpailussa tehtävänä oli parittaa lammas, lohi, omena tai peruna pinot noirin tai rieslingin kanssa. Haussa on skandinaavinen resepti, jossa hyödynnetään sesongin parhaita raaka-aineita.

Pyöritin lukuisan joukon erilaisia vaihtoehtoja, mutta aika nopeasti oli selvää, että päätyypä lautaselle mitä tahansa, ainakin reseptissä tulee olemaan reilusti juureksia. Niiden satokausi on juuri nyt parhaimmillaan. Halusin myös, että ruoka on ronskia seurusteluruokaa. Tuloksena syntyi pohjoismaisella twistillä viritettyjä karitsahampurilaisia: Sämpylä saa makua maltaasta ja karitsapihvi uunipaahdetusta punajuuresta. Hiukan makeutta siirapista sämpylöissä yhdistettynä fetakastikkeen suolaisuuteen. Sipseinä perinteisesti perunaa, mutta myös makeaa keltajuurta ja palsternakkaa. Tuhdisti makua ja syksyn satoa. Makumaailma toimii hyvin Conosur Bicicleta Pinot Noirin hedelmäisyyden kanssa.

Olin reseptissä erityisen tyytyväinen muutamaan osaan: Mallassämpylöihin, juuressipseihin ja punajuuri-karitsapihveihin. Sämpylöitä pyörittelin kolme erää ennenkuin sain niihin sopivan koostumuksen, mutta sitten niistä tulikin niin hyviä, että koemaistajina toimineet sukulaiset ovat kyselleet ahkerasti reseptiä. Juuressipseissä ihastuin erityisesti makeisiin keltajuurisipseihin. Paahdettu punajuuri antoi puolestaan pihveihin mukavaa paahteista makua verrattuna perinteisiin lindströmin pihveihin. Suosittelen testaamaan, juuressato tulee tässä ruokalajissa hyvään käyttöön.

Voit äänestää karitsa-punajuurimallasburgeria tai jotain muuta erinomaista reseptiä Conosurin sivuilla. Taso on kova ja osanottajien taitoja ei voi kuin ihailla, merkkasin jo ruokabloggaajien kisaresepteistä useammankin testilistalle. Kannattaa käydä katsastamassa. Suomen voittaja pääsee pesemään ruotsalaiset ja norjalaiset kanssakilpailijat Pohjoismaiden finaaliin, Pohjoismaiden paras lentää Chileen. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan Michael Björklundin Makuja Pohjolasta -kirjoja.

Kilpailussa ruoan pitää syntyä puolessatoissa tunnissa. Kotioloissa kannattaa leipoa sämpylät hyvissä ajoin etukäteen ja antaa niiden kohota kaikessa rauhassa.

EDIT: Puss o kram Michael Björklundille, joka valitsi burgerini suosikikseen suomalaisista resepteistä. Pääsin siis Tukholmaan finaaliin taistelemaan Chilen matkasta. Pitäkää peukkuja, burgerit ovat tulilla lahden toisella puolella marraskuun puolivälissä. Taidan vähän tuulettaa – ihan hiljaa kotioloissa vaan.

Karitsa-punajuurimallasburgerit 

kuudelle

Mallassämpylät

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 dl leipämallasta
1 dl ruisjauhoja
700-750 g vehnäjauhoja
2 tl suolaa
100 g voita

Karitsapihvit paahdetulla punajuurella

500 g karitsanjauhelihaa
2 siivua pekonia
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 dl leivästä jauhettua korppujauhoa
1 kananmuna
1/2 dl vettä
3 punajuurta
reilusti tuoreita yrttejä (timjamia, oreganoa, oksa iisoppia)
2 rkl kapriksia
suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä
voita paistamiseen

Fetakastike

100 g fetaa
1 dl turkkilaista jogurttia
loraus oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia

Juureslastut

2-3 perunaa
pala palsternakkaa
3 keltajuurta
porkkana

Piparjuuridippi

4 rkl majoneesia
4 rkl ranskankermaa
noin 2 cm pätkä tuoretta piparjuurta raastettuna
suolaa
mustapippuria

Lisäksi punasipulia ohuina renkaina, rukolaa, punamangoldia ja pinaattia

1. Aloita sämpylöistä. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää siirappi, suola, mallas ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa hetki yleiskoneella. Lisää huoneenlämpöinen voi kuutioina ja vaivaa vielä 15 minuuttia koneella. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori punajuuret ja lohko ne pienehköiksi lohkoiksi, jotta ne kypsyvät mahdollisimman nopeasti. Nosta lohkot uunivuokaan tai pellille, lorauta päälle öljyä ja paahda uunissa puolisen tuntia.

3. Sekoita kananmunan joukkoon korppujauhot turpoamaan. Silppua sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä. Anna jäähtyä hiukan ennen sipulisilpun lisäämistä kananmuna korppujauhoseokseen. Silppua yrtit, valkosipuli ja pekoni. Sekoita kaikki karitsapihvien ainekset punajuuria lukuunottamatta tasaiseksi massaksi ja anna maustua.

4. Kun punajuuret ovat kypsiä, kaada lohkot korkeaan kulhoon, lorauta 1/2 dl vettä ja soseuta punajuuret. Anna jäähtyä hiukan ja sekoita sen jälkeen jauhelihataikinaan.

5. Silppua rosmariini ja sekoita fetakastikkeen ainekset tasaiseksi tahnaksi. Anna maustua.

6. Sekoita piparjuurikastikkeen ainekset. Maista sopiva piparjuuren määrä. Anna maustua.

7. Pyörittele sämpylätaikinasta pienehköjä sämpylöitä, pyöritä pinnalle hiukan vehnäjauhoja. Anna kohota liinan alla hetki. Paista sen jälkeen sämpylät vähän reilussa 200 asteessa noin 12 minuutin ajan.

8. Pese juurekset huolellisesti ja siivuta ne mandoliinilla ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy 180 asteeseen ja paista juuressipsit pienissä erissä, jotta öljyn lämpötila ei laske liian alhaiseksi. Nosta lastut öljystä talouspaperin päälle ja anna ylimääräisen öljyn valua pois. Mausta suolalla.

9. Muotoile jauhelihataikinasta pihvejä ja paista ne voissa tai voi-öljyseoksessa.

10. Kokoa annokset: Halkaise sämpylät ja paahda ne vaikkapa leivänpaahtimessa. Nostele pohjan päälle rukolaa, tuoretta pinaattia ja punamangoldia. Nosta päälle punajuuri-karitsapihvi, lusikoi reilusti fetakastiketta ja ohuita punasipulirenkaita. Nosta kansi päälle. Tarjoa lisäksi juureslastuja ja piparjuurikastiketta.

karitsa-punajuurimallasburgeritbanneri2

20 kommenttia “Karitsa-punajuuriburgerit

 1. Todella hyvännäköinen burgeriannos 🙂 onnea kisaan!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 27.09.2013 at 16:21 sanoi:

   Kiitos samoin. Kauheasti hyviä reseptejä. Kävin juuri katsastamassa ne läpi. Sinulla oli kyllä todella kekseliäs.

 2. onnea kisaan! itse en muulta tohinalta ehtinyt osallistumaan, mutta hyviltä näyttävät täm ja muut ehdokkaat 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 27.09.2013 at 16:22 sanoi:

   Olipahan paljon hyviä reseptejä. Palkinto ilmeisesti motivoi aika tavalla ja kaikki olivat todella pistäneet parastaan. Kovassa seurassa ollaan!

 3. Nyt sulla on ainakin yksi ääni. Onnea kisaan!

  Ihan mahtava burgeri.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 27.09.2013 at 17:24 sanoi:

   Jesh! Kiitän ja kumarran. Meillä tykättiin. Vähän jopa tuulettelin täällä, kun niistä mallassämpylöistä tuli niin hyviä.

  • …jaaha, mä olen siis menettänyt luottoäänestäjäni 🙁

   ;D

   • Jonna / suolaa&hunajaa on 28.09.2013 at 8:17 sanoi:

    Välillä jonkun muunkin on saatava voittaa, sinulla on tapana sen laajan pohjalaisen suvun turvin hoitaa nämä aina kotiin 😉

 4. Tämä kisa on niin täynnä ihania reseptejä. Luulen, että söisin oikein onnellisena tälläistä karitsaburgeria. Kaikki kohdallaan, etten paremmin sanoisi. Onnea kisaan!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 28.09.2013 at 8:20 sanoi:

   Kiitos samoin, onnellisena söisin minäkin sinun annostasi. Oltiin molemmat käytetty sekä lammasta että piparjuurta, huomasin juuri. Täytyy sanoa, että oli harvinaisen kivasti järjestetty kisa. Enkä viittaa siihen, että palkinto oli hulppea, vaan tehtävänasettelu oli mielenkiintoinen ja innostava.

  • Nyt täytyy huomauttaa, että kaikki voittamani kisat ovat perustuneet lopulta tuomarointiin, ei facebook- ääniin. Mutta voihan olla, että tuomarit pelkäävät laajaa pohjalaista sukuani. 🙂

   • Jonna / suolaa&hunajaa on 29.09.2013 at 7:47 sanoi:

    Ehkä 😉 Pelkään sen verran pohjalaista sukuasi, että haluan tuoda tässä selkeästi esille, etten missään tapauksessa vähättele kykyjäsi. Sinähän olet taitava kuin mikä ja siksi voittoisaa lajia. Kateelliset täällä huuteloo 😉

 5. No WOW miten upea hamppariannos!! Paljon onnea kisaan! Täytyy tässä saman aiheen tiimoilla kiittää pulled pork -sämpyläreseptistäsi – en enää ikinä hae hampparisämpylöitä kaupasta, kun täydellisiä voi tehdä niin onnistuneesti ihan itse!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 28.09.2013 at 17:30 sanoi:

   Kiitos – sekä kehuista että onnentoivotuksista. Ensimmäiset hivelevät kovasti 😉 Sen verran näin vaivaa tuon kombon eteen ja lopputulema kyllä palkitsi.

   Voin estoitta kehua mainitsemaasi hampurilaissämpyläreseptiä, koska se on kopsattu suoraan Helene Johanssonilta. Ne sämpylät ovat jumalaisia. Seuraavaksi aion etsiä täydellistä koostumusta briossisämpylälle ja testata sitä hampurilaisessa.

 6. Hieno setti! Onnea kisaan!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.09.2013 at 8:43 sanoi:

   Kiitos samoin! Jospa joskus pääsisi maistamaan kotimaista tryffeliä, jota olitte annoksessanne käyttäneet.

   • Onnea voittajalle! Mahtavaa, pidän peukkuja että Tukholma on vain välietappi Chileen! Pitää järkätä joskus jotain tryffelistä!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 24.10.2013 at 22:52 sanoi:

     Kiitos kovasti onnitteluista ja tsemppaamisesta. Voi, jotain tryffelistä kuulostaa ihan taivaalliselta!

 7. Äläs nyt Jonna, kyllä tätä saa tuulettaa aika kovaakin! JEE!!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 25.10.2013 at 20:09 sanoi:

   Tuuletan, tuuletan! Mutta samaan aikaan olen vähän hämmentynyt, kaikkien niiden hienojen reseptien joukosta juuri minun valittiin. En oikein usko todeksi.

Post Navigation