Tietoa mainostajalle ›

Blog

Ruokaisa peruna-savulohisalaatti

Peruna-savulohisalaatti

lohi-perunasalaatti-1-suolaajahunajaa

Lapsuuden mahtavat mäenlaskumäet kutistuvat vuosien kuluessa mitättömiksi hiekkakuopiksi. Miksi ihmeessä samaa ei tapahdu ylämäille? Mitä enemmän ikää tulee, sitä hapottavimmiksi ne muuttuvat. Ehkä nuoruus mäkisessä kaupungissa kasvatti jalkalihakset, jotka nyt rannikon tasamaalla asuessa ovat surkastuneet pois.

Olin taas pitkästä aikaa käymässä äidin luona lapsuuden ja nuoruuden mäkisessä kotikaupungissa. Mäkien kipuamisen vastapainoksi tarvittiin ravitsevaa ruokaa. Harvinaista kyllä, kerrankin minä kokkasin edes salaatin verran. Yleensä en pääse lähellekään keittiötä. En valita kumpaakaan kohtaloa. Tälläkin kertaa väsynyt matkalainen sai ensimmäisenä eteensä lautasellisen pitkään hauduteltua kaalilaatikkoa. Lempiruokaa. Äidit tietää.

Muutamaan perusmakuun nojautuva peruna-savulohisalaatti on hiukan monivaiheinen, mutta loppujen lopuksi se syntyy vaivattomasti. Maukas salaatti on nimittäin todella helppotekoinen, kastikekin vain surautetaan kasaan. Kastikkeen pohjana on pitkälti caesarsalaatin kastike, jota on kevennetty ja ohennettu kermaviilillä ja maustettu parmesanilla. Kastiketta on hankalaa tehdä pientä määrää, se säilyy muutaman päivän kylmässä hyvin suljetussa astiassa ja sopii monenlaisiin salaatteihin.

Parsan sijaan voit käyttää salaatissa myös esimerkiksi sokeriherneitä tai vihreitä papuja. Olen tehnyt salaattia sittemmin myös kotona ja salaattiin sopivat hyvin esimerkiksi kirsikkatomaatit ja pari isoa kaprista tuo mukavaa suolaisuutta. Salaatissa perunaa on ihan tukevasti eli sen maulla on merkitystä. Kannattaa suunnistaa sinne uusien perunoiden laarille, tulivatpa ne mistä tahansa. Josko juhannuksena saisi jo uudet kotimaiset perunat, tämä salaatti on niiden väärti.

Peruna-savulohisalaatti

(tulostettava resepti)
neljälle

6 pientä uuden sadon perunaa
noin 300 g savustettua lohta
1 ruukku romainesalaattia
1 ruukku rukolaa
3-4 kevätsipulia
8 parsaa
(isoja kapriksia)

Marinadi perunoille

3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl silputtua tilliä
suolaa
ripaus valkopippuria

Kastike (reilu annos, riittää tarvittaessa ainakin tuplamäärään salaattia)

1 kananmunan keltuainen
3 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl dijonsinappia
2 dl rypsiöljyä
1 sardelli- tai anjovisfilee
1 valkosipulin kynsi
1/2 dl kermaviiliä
suolaa
pippuria
3 rkl raastettua parmesania

1. Keitä perunat. Sekoita sillä aikaa marinadin ainekset. Paloittele kypsät muutamaan osaan ja sekoita perunoiden joukkoon marinadi. Anna jäähtyä ja maustua.

2. Valmista kastike. Laita kaikki muut ainekset paitsi parmesan ja kermaviili korkeaan kapeaan astiaan ja surauta kastikkeeksi sauvasekoittimella. Sekoita haarukalla joukkoon kermaviili ja parmesanraaste. Anna maustua kylmässä.

3. Katkaiset parsoista puumainen osa pois taivuttamalla niitä kevyesti. Kuori parsat ja keitä ne kypsiksi (noin viisi minuuttia). Tarkista kypsyys esim. haarukalla. Kypsä parsa on napakka, mutta ei kova. Huuhtele parsat kylmällä vedellä, jotta kypsyminen pysähtyy.

4. Revi salaatit matalalle lautaselle, sekoita niiden joukkoon haluamasi määrä kastiketta. Nostele päälle marinoidut perunat. lohi sekä kevätsipulit ohuehkoina renkaina. Asettele päälle halutessasi muutama iso kapris.

8 kommenttia “Ruokaisa peruna-savulohisalaatti

 1. Toi perunoiden marinadi kuulostaa ihanan raikkaalta, pitääpä testata!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.06.2013 at 20:23 sanoi:

   Toivottavasti tykkäätte, se oli mukavaa vaihtelua – vaikka ei ihminen vielä uusiin perunoihin vaihtelua tarvitsekaan. Toistaiseksi, niitä on saatu vielä ihan liian vähän.

 2. Reetta on 19.06.2013 at 20:50 sanoi:

  Pyöräytinpä äsken tämän salaatin! LOISTAVA, ja kastiketta tekisi mieli syödä lusikalla…. Sitruuna ja kermaviili tekee sen hivenen raikkaammaksi, mikäli niin voi sanoa majoneesimaisesta kastikkeesta.

  Kiitos ja kumarrus taas mahtavasta ohjeesta!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.06.2013 at 20:55 sanoi:

   Olitpas supernopea. Kiitos mahtavasta hyvänmielen palautteesta! Mukavaa ja maukasta juhannusta.

   • Reetta on 19.06.2013 at 21:40 sanoi:

    Käyn melkein joka päivä tuijjottamassa sun ihanaa blogia, ja heti kun ilmestyy mielenkiintoinen ohje niin pyöräytän sen samantien 🙂 .

    Kiitos, hyvää ja maukasta Juhannusta sinullekin!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.06.2013 at 21:58 sanoi:

     Reetta, sinä olet oikea päivän piristys. Kiitos palautteesta, toivottavasti tulee usein jotain mielenkiintoista jatkossakin 😉

 3. Oh yeah, tää on varmasti ihanaa! Täydellinen kesäruoka. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation