Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Tyhjää täynnä – pitaleivät

pitaleivät-suolaajahunajaa

On lähes meditatiivista tuijottaa uuniin ja katsoa, kun pitaleivät alkavat paisua ilmaa täynnä oleviksi pallukoiksi. Se tapahtuu ihan silmissä. Homman juju on se, että taikina kaulitaan aivan ohueksi, eikä siihen pistellä reikiä. Taikinan sisään kertyvä ilma nostaa leivän yläosan irti pohjasta ja pitaleipään syntyy tasku, johon täytteet on helppo laittaa.

Muutamasta koe-erästä olen todennut, että taikina kannattaa kaulia lähes lettumaisen ohueksi, jotta se jaksaa varmasti nousta. Ei tietenkään tarvitse tavoitella mitään pitsireunaletun paksuutta, mutta sellaisen huonon letunpaistajan paksu ohukainen on oikein hyvä vertailukohta. Kannattaa olla tarkkana paistoajan suhteen: Kuoret ovat niin ohuita, että ne kypsyvät muutamassa minuutissa. Jos pita menee yli, siitä tulee helposti kuivaa. Ohjeissa leipiä kehotetaan paistamaan jopa kymmenen minuuttia, itse olen todennut, että omassa uunissani paras lopputulema syntyy jo noin viidessä minuutissa.

Täyttämisessä on tietenkin vain mielikuvitus rajana, mutta suosittelen kokeilemaan ainakin falafeleja ja tabboulehta.

Pitaleivät

8 kappaletta

2 1/2 dl vettä
1/2-1 tl suolaa
25 g hiivaa
2 rkl oliiviöljyä
noin 5 dl durumvehnäjauhoja (tai vehnäjauhoja)

1. Sekoita veteen hiiva, suola ja öljy.

2. Alusta joukkoon vähitellen tarvittava määrä jauhoja.

3. Anna kohota puolisen tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertainen.

4. Jaa taikina 8 osaan ja kauli ohuiksi leipäsiksi. Taikina kannattaa kaulia lähes lettumaisen ohueksi, jotta valmiiseen leipään muodostuu uunissa tasku.

5. Anna kohota liinan alla noin puolisen tuntia.

6. Kuumenna uuni 250-275 asteeseen. Anna pellin kuumentua uunissa sen lämmitessä.

7. Nosta pitaleivät kuumalle pellille ilman leivinpaperia (leivinpaperi ei kestä yli 250 asteen lämpötilaa) ja paista kunnes ne ovat nousseet pallukoiksi ja ovat kypsiä, noin viitisen minuuttia riittää.

8. Jos et tarjoa leipiä heti, säilytä ne muovipussissa.

 facebookissa-lätkä

18 kommenttia “Tyhjää täynnä – pitaleivät

  1. Minulla on pitaleipien kanssa aina 50/50 mahdollisuudet onnistua, puolet kerroista en saa taskullisia leipiä 😀

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 11.06.2013 at 20:02 sanoi:

      Ja kaikki ei välttämättä nouse kaikesta huolimatta 😉 Onneksi ne saa leikattua silti. Minulla jää kaikilla kerroilla, joku yksi mystinen nousematta. Mistäköhän se sitten johtuukaan.

  2. Suomessa asuessa tein usein pitaleipiä,täällä en vaivaudu kun saa monta eri sorttia muutaman metrin päässä.Mutta on kiva katsella kun ne nousevat! Ja joo,aina joku jää nousematta….

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 11.06.2013 at 20:58 sanoi:

      Totta siellä varmaan valmistarjonta on jotain muuta kuin meillä täällä. Yksi epäonnistunut saa ne muut tuntumaan sitten sitäkin arvokkaammilta 😉

  3. Pitääkin taas tehdä pitaleipiä, ihanan herkullisen näköinen kuva.

    ps. minulle selvisi tänään että meillä on yhteisiä tuttuja ;D Kyllä maailma on pieni.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 11.06.2013 at 20:58 sanoi:

      PS sitten minä tiedänkin, kenet olet tänään tavannut 😉 Maailma on todella pieni.

  4. Minä oon aina käyttänyt leivinpaperia ja saksinut siitä kulmat pyöreiksi, ettei se syty liekkeihin. Jotenkin se lämpö iskee koviten niihin kulmiin. En kyllä taida uskaltaa suositella tätä taktiikkaa.

    Saara Törmän Saa vaivata -kirjasta oon lukenut, että kun leivinpaperille ripottelee vehnäjauhoja pitaleipien alle, niin ne nousee paremmin. Voi kyllä olla ihan taikauskoakin, en tiedä, mutta ainakin ne jauhot tarttuu siitä niihin pitoihin, ja niitä pitää rapsutella sitten irti, kun ne jauhot leivän päällä ei oo kovin hyvän makuisia 🙂

  5. Lääh, pitaleipiä! Pitänee viikonloppuna grillata “jotain”, mikä menisi leipien kanssa.

  6. loistava ohje – iso kiitos tästä. tämä menee vakiovarastoon! (tunnustan- itse en minäkään ole vaivautunut noita tekemään… mutta nyt se muuttuu!)

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.06.2013 at 19:26 sanoi:

      Toivottavasti saat hyvää aikaa. Testaa myös noiden viisaampien jauhovinkki ja kerro kuinka käy.

  7. Täältä sainkin monta vinkkiä mun nousemattomiin pitaleipiin. Ihme on jos ei näillä ohjeilla tule hyvät pitat pulled lampaalle.

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 16.06.2013 at 18:26 sanoi:

      Ilmeisesti teillä tyhjennellään pakastinta? Nousemisprosentti on nyt ollut melkoisen hyvä, mutta kun vielä yhdistät kaikki neuvot kommenteista, ei epäonnistumisen mahdollisuutta enää ole. Kunhan et unohda niitä uuniin 😉

  8. Me tehtiin tällä ohjeella pitaleipiä ja kaikki pamahtivat paksuksi. Aiemmilla ohjeilla ei ole oikein onnistuttu, joten suurkiitos!

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 11.04.2014 at 7:30 sanoi:

      Tämä on aika raskausvarma luottoresepti. Kerran kokeilin muunnella, eikä enää pamahdeltu paksuksi. Olen siis aika uskollinen tälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation