Tietoa mainostajalle ›

Blog

Paahdettu porkkana-avokadosalaatti

Porkkana-avokadosalaatti sitruskastikkeella

porkkana-avokadosalaatti-suolaajahunajaa

Opin juuri knoppitiedon: Porkkana on yksi niistä juureksista ja vihanneksista, joissa kotimaiset tuottajat ovat kilpailukykyisimpiä. Puutarhaliiton mukaan peräti 93 % suomalaisten syömästä porkkanasta tuotetaan Suomessa. Kaukana ei siis ole se väite, että ilman ulkomaantuontia täällä syötäisiin talvet lähinnä naurista – ja lukujen perusteella rinnalle riittäisi myös porkkanaa. Esimerkiksi salaateista rajojen ulkopuolelta saapuu 70 % ja tomaatistakin yli kolmannes. Luvut ovat muutaman vuoden takaisia, mutta ilmasto on kyllä ihan entisensä eli merkittäviä muutoksia kulutuksessa ei todennäköisesti ole tapahtunut.

Viime vuonna oman palstani positiivisiin yllättäviin kuuluivat juuri porkkanat, joten ehkä muutaman kuukauden päästä pääsen tekemään tätä Jamien sivuilta löytämääni porkkana-avokadosalaattia oman maan porkkanasadosta. Salaatti on jo hetken odottanut toteuttamista. En olisi itse tullut ajatelleeksi porkkanan ja avokadon yhdistämistä, joten kiinnostukseni heräsi.

Tekemistä ei olisi kannattanut lykätä yhtään: Salaatti oli niin järjettömän hyvää, että söimme sitä samantien kaksi päivää putkeen. Epätodennäköinen yhdistelmä nimittäin toimii loistavasti, kun porkkanat paahdetaan mausteöljyssä marinoituna uunissa ja kastikkeen pohjan muodostavat raikkaat sitrukset. Salaatin suutuntuma on hieno: Pehmeä avokado ja pehmeäksi paahdettu porkkana yhdistyvät rapeaan paahdettuun leipään ja siemeniin.

Olen ollut kohtuullisen uskollinen Jamien alkuperäiselle reseptille. Vaihdoin vain kuminan fenkolinsiemeniin, koska pidän anikseen vivahtavan fenkolin ja appelsiinin yhdistelmästä. Jamie varmaan hyväksyisi muutoksen: Hänen mukaansa nimittäin fenkolinsiemenet on sichuaninpippurin, chilin, korianterinsiementen ja kurkuman rinnalla yksi viidestä mausteesta, jotka kaikilla pitäisi olla kaapissaan. Isänmaallista olisi tosin ollut käyttää kuminaa, sillä kolmannes maailman kuminasadosta tuotetaan Suomessa. Valoisien öiden ansiosta siitä kasvaa täällä poikkeuksellisen aromaattista.

Olen myös vähentänyt chilin määrää, omat kuivatut chilini ovat suhteellisen tulisia, mutta muutoin muutokset ovat lähinnä nimellisiä. Hieno resepti kaiken kaikkiaan. Salaattin päälle voi ripotella hiukan fetaa tai tarjota sen esimerkiksi grillattun halloumin kanssa.

Porkkana-avokadosalaatti sitruskastikkeella, resepti Jamie Oliver

(tulostettava versio reseptistä)
neljälle

500 g porkkanoita
3 avokadoa
1/2-1 kuivattu chili tulisuudesta riippuen
1 tl fenkolinsiemeniä
2 valkosipulin kynttä
6 oksaa timjamia (lehdet)
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
valkoista balsamicoa tai valkoviinietikkaa
1 appelsiini
1 sitruuna
4 ohutta (noin puoli senttiä) viipaletta ciabattaa tai muuta hyvää vaaleaa leipää
yhteensä noin ruukullinen erilaisia salaatteja (rukolaa, vesikrassia, romainesalaattia)
4 rkl paahdettuja siemeniä (esim. kurpitsansiemeniä ja pinjansiemeniä)
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia

1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

2. Kuori porkkanat ja leikkaa ne pitkittäin muutamaan osaan – paitsi jos sinulla on ihania, kapeita uuden sadon porkkanoita.

3. Keitä porkkanat lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.

4. Valmistele sillä aikaa mausteöljy porkkanoiden maustamiseen, tarvitset sen samantien, kun kaadat porkkanoista veden pois. Hiero morttelissa suola, pippuri, kuivattu chili ja fenkolinsiemenet tasaiseksi. Lisää valkosipuli ja timjamin lehdet. Tuloksena on hiukan tahnamainen koostumus. Kaada joukkoon oliiviöljyä ja loraus vaaleaa balsamicoa tai valkoviinietikkaa. Maista, että mausteet ovat kohdillaan.

5. Pyörittele porkkanat mausteöljyssä ja laita ne uunivuokaan. Leikkaa sitruuna ja appelsiini puoliksi ja laita ne samaan vuokaan porkkanoiden kanssa leikkuupinnat alaspäin.

6. Paahda uunissa, kunnes porkkanat ovat saaneet kunnolla väriä – käytännössä noin puoli tuntia.

7. Kun porkkanat ovat uunissa, halkaise avokadot, poista siemenet ja lohko hedelmät. Revi salaatti reiluiksi paloiksi ja paahda siemenet.

8. Ota porkkanat ja sitrushedelmät uunista. Purista appelsiineistä ja sitruunoista mehu esim. painamalla niitä tukevalla kauhalla pohjasta. Sekoita joukkoon samanverran oliiviöljyä ja loraus balsamicoa. Mausta suolalla ja pippurilla.

9. Sekoita porkkanat, avokadot ja salaatinlehdet. Lisää joukkoon kastike. Paahda ohuet ciapattaviipaleet leivänpaahtimessa ja murra paahdetut leivät ronskeina paloina salaatin joukkoon.

10. Nosta tarjolle lautasille tai tarjoiluvadille, ripottele pinnalle paahdetut siemenet ja lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Tarjoa jogurtin kanssa.

16 kommenttia “Paahdettu porkkana-avokadosalaatti

 1. En tiedä onko S-ryhmältä alkaneet kotimaiset porkkanat kevään myötä loppua, ainakaan meidän lähikaupasta ei ole useaan kuukauteen saanut kuin tanskalaisia. Miten multa on muutes tällainen Jamien salaattiherkku mennyt ihan ohi – näyttää nimittäin älyttömän hyvältä!

  Ja kun taannoin marisin samaisen kaupan avokadohinnoista, niin tällä viikolla hinta tippui yhtäkkiä 30 prosenttia. Onko tästä pääteltävissä avokadopastan olevan passé?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.05.2013 at 16:38 sanoi:

   Olin jo kirjoittanut, että kotimaisia porkkanoita ei tosin ole vähään aikaan näkynyt, mutta sitten törmäsin suomalaisiin multaporkkanoihin Kuopion Prismassa eilen. Eli jossain niitä vielä on, mutta ei kyllä meidänkään lähikaupassa ole ollut viime aikoina.

   Ja ehkä avokadopasta alkaa olla passé tai sitten siitä on tullut jo niin arkista, ettei sen tekemistä erikseen mainita, mutta ei siitä ole juuri ollut puhetta viime aikoina.

 2. Samaa ihmettelin kuin Riikka, sillä kuvittelin tuntevani Jamien reseptit jo aikalailla läpikotaisin, mutta tämä olikin ihan uusi tuttavuus. Enpä osaisi yhdistää porkkanaa ja avokadoa samaan salattiin noin, tosi kivan oloinen salaatti..

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 19.05.2013 at 16:42 sanoi:

   Minulla on ollut nyt hiukan taukoa Jamien kirjojen suhteen, mutta olen selaillut siellä sivuilla ja uusinta lehteä ja sen perusteella on taas pari reseptiä bongattuna. Tämä oli yksi niistä ja on kyllä ihan järjettömän hyvä. Se mies on käsittämättömän tuottelias, lehden takasivulla oli luettelo kaikista hänen liiketoimistaan ruaon ympärillä ja kaveri on rakentanut oikean imperiumin. Nostan hattua tuollaiselle ahkeruudelle.

 3. Jamiella on muuten myös oikein mukiin menevä applikaatio, jonka voi ladata puhelimiin aika nimellisellä kuukausihinnalla 🙂

 4. Tosi herkullisen näköinen salaatti!

  Niitä kotimaisia porkkanoita ei ole täälläkään näkynyt pitkään aikaan..

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 20.05.2013 at 18:15 sanoi:

   Ehkä viime vuonna oli poikkeuksellisen huono sato, mutta italialaisilla on täälläkin menty.

 5. Meilläkin on nyt ensimmäistä kertaa porkkanaa kasvamassa, saa nähdä miten käy. Kaupoista on täältäkin loppunut kotimaiset porkkanat ja ollaan ihan etsimällä etsitty kun lapset vaativat porkkana raastetta :). Ulkolaisia ei jotenkin tee mieli ostaa kun kyseessä porkkana tai peruna.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 20.05.2013 at 18:15 sanoi:

   Minä sorrun kyllä ulkolaisiinkin, mutta pidetääm peukkuja molempien kesän porkkanasadolle.

 6. Reetta on 20.05.2013 at 11:53 sanoi:

  Ja tämä lähtee kokeiluun tänä iltana!

  Tein tässä taannoin latva-artisokka-tryffelirisottoa, ja taas oli niin hyvä resepti että itku meinasi tulla (kerran ihan oikeasti tuli Demossa kyyneleet, kun oli niin hyvä ruoan ja viinin kombinaatio).

  Keittiöelämää on ihan hurjan hieno kauppa, sieltä tuli ostettua vaikka mitä, risottoaineiden lisäksi… Kiitos siitäkin tuttavuudesta sinulle, Tampere on minun synnyinkaupunkini, joten sukulaisvisiiteillä tulee käytyä sitten sielläkin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 20.05.2013 at 18:19 sanoi:

   Reetta, ihmisellä ei voisi olla parempaa lukijaa. Kiitos näistä kommenteistasi, olipas taas mukavaa palautetta. Luulen, että Demossakin on oltu aika otettuja niistä kyyneleistä 😉

   Keittiöelämää-liikettä nostaa mielellään, se ansaitsee paljon asiakkaita.

 7. Mielenkiintoisen kuuloinen kombo, ei olisi ensimmäisenä tullut mieleen. Fetan kanssa varmasti extraherkullista. Niin ja tietenkin suomi-porkkanoista tehtynä, muiden maiden ei oo läheskään yhtä maukkaita.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 20.05.2013 at 18:20 sanoi:

   Fetan suolaisuus kyllä toimii tämän kanssa ihan loistavasti. Minä olen porkkanoiden suurkuluttaja ja parhaita ovat tietenkin varhaisesta sadosta, mutta toisaalta ne ovat niitä vihanneksia, jotka melkein parhaiten kestävät lentämistä maun puolesta.

 8. paahdetut, grillatut porkkanat sitten on ihania!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 21.05.2013 at 22:06 sanoi:

   Ja mikä parasta toimivat ympäri vuoden. Hyviä tulee niin kevään primööreistä kuin vanhemmastakin sadosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation