Tietoa mainostajalle ›

Blog

Hyvän olon ruokaa – paahdettu paprika-tomaattikeitto

paahdettu-paprikakeitto-2-suolaajahunajaa

Pikainen silmäys lehtihyllyyn kaupan kassalla. Nyt bikinikuntoon! Kolmessa viikossa kymmenen kiloa! Johtaja pudotti vyötäröltään 100 voipakettia! Västäräkkiä varmempi kevään merkki. Useat trendinenät ovat ennustaneet, että tehodieetit ja laihdutuskuurit ovat so last spring. Tämä trendi ei vielä ole tavoittanut joko naistenlehtien toimittajia tai niiden lukijoita.

En usko laihduttamiseen. Uskon kohtuuteen. Vain maussa ei kannata säästellä. Lopetin jokaisen suupalan syynäämisen ja salaatti ilman kastiketta, kiitos -tilaukset yli kymmenen vuotta sitten. Olen silloista hoikempi ja paljon, paljon tyytyväisempi. Välillä horjun uskossani, mutta olen todennut, että paljon laihdutuskuuria tehokkaampi keino hyvään oloon ja kiristämättömään housunvyötäröön, on urheilu, terveellinen perusruokavalio ja kohtuulliset, mutta säännölliset nautinnot. Tiedän syöneeni oikein, kun minulla on hyvä ja energinen olo. Jos kiireessä ruokatottumukset repsahtavat ja housut kiristävät, on aika korjata hiukan kurssia: Lisätä kasviksia ja kalaa ja keitellä hyviä keittoja.

Ikävää, että kohtuudesta ei saa vetäviä otsikoita. Jos kuitenkin katsotaan parin vuoden säteellä, lähes kaikki laihdutuskuurit epäonnistuvat – varsinkin ne pikakuurit. Pysyvä laihtuminen kun edellyttää pysyviä elämäntapamuutoksia. Uusia tehodieettejä suuremman uutisarvon omaava otsikko olisikin todellisuudessa: Samoissa housuissa jo kymmenen vuotta. Se ei vaan valitettavasti vetoa pikavoittoja etsiviin. Naisten bikinikunto kun on kuulema keskimäärin viisi kiloa vähemmän kuin oma paino, olipa paino mikä tahansa. Mitä nopeammin sen parempi.

Paahdettu paprika-tomaattikeitto on oiva osoitus siitä, että hyvään makuun ei tarvita ylenmääräistä kermalla lotraamista. Terveellisyys on yksi syy upottaa lusikka tähän soppaan, mutta vielä parempi syy on maku. Keiton syvien ja vahvojen makujen salaisuus on paahtamisessa, joka muuttaa paprikan mukavan makeaksi ja pelastaa kauden mauttomat tomaatit – myös kaikki vihanneslaatikon nuupahtaneet yksilöt.

Keitto paahdetusta paprikasta ja tomaatista

kolmelle-neljälle

3 isoa punaista paprikaa (n. 800 g kokonaisina)
5 tomaattia
1 iso sipuli
4 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
5 dl kasvislientä
1 tl chilihiutaleita (tai makusi mukaan)
1 rkl balsamicoa
1/2 tl paahdettua paprikajauhetta
tuoreita yrttejä esim. oreganoa ja basilikaa

1. Paahda paprikat: Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin se saa, laita myös grillivastus päälle. Puolita paprikat, poista siemenet ja valkoinen osa keskeltä ja laita uunipannulle kuori puoli ylöspäin. Paahda puolisen tuntia tai kunnes kuori on mustunut. Laita paprikat tiiviisti suljettuun pussiin noin vartiksi. Sen jälkeen kuori irtoaa helposti.

2. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Lohko tomaatit neljään osaan ja sipuli kuuteen osaan. Kuori valkosipulit. Laita tomaatit, sipulit ja valkosipulit leivinpaperin päälle uunipellille ja lorauta reilusti oliiviöljyä päälle oliiviöljyä ja rouhi mustapippuria. Paahda vihanneksia, kunnes ne alkavat saada hiukan väriä vajaa puolisen tuntia.

3. Kiehauta tomaattien paahtuessa kasvisliemi.

4. Laita kaikki paahtamasi ainekset blenderiin (kaada myös tomaattien liemi, se antaa lisää hyvää makua) ja aja tasaiseksi. Kaada sose kattilaan ja ohenna kasvisliemellä haluamasi paksuiseksi.

5. Mausta chilihiutaleilla, paahdetulla paprikajauheella ja balsamicolla, kuumenna. Lisää lopuksi tuoreet yrtit silputtuna.

29 kommenttia “Hyvän olon ruokaa – paahdettu paprika-tomaattikeitto

 1. Naulan kantaan! Tiedän, että mulla olisi varaa rukata syömisiä paljonkin, mutten suostu. 😀 Juurikin tuolla kohtuullistamisella pääsisin jo pitkälle. Enkä todellakaan usko mihinkään ”syö päivässä pala pahvia ja 10 kumkvattia” -tyyppisiin ohjeisiin…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 07.05.2013 at 19:18 sanoi:

   Noiden tyyppisistä ohjeista tulee vain paha mieli ja korkeintaan hetkellinen painonpudotus. Kunnon ruokaa, kiitos!

 2. Niin totta, Jonna!

  Maalaislääkärin sanoin se on se inputin ja outputin suhde, joka ratkaisee. Ja kun inputti on omalle kropalle ja makuhermoille sopivaa, on olokin hyvä. Tämä keitto sopisi inputattavaksi minuun vaikka heti! Kuvakin on syötävä!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 07.05.2013 at 19:18 sanoi:

   Maalaislääkäri puhuu asiaa!
   Tuo oli ehkä tuskaisin kuvattava pitkään aikaan. Irvistellen julkaisin kuvan, kun keitto oli niin hyvää 😉

 3. Niinpä!

  Mun on pakko saada jälkkäriä joka päivä, muuten masuun ja mieleen jää kolo. Moniko sitten olisi onnellisempi siinä -5kg bikinikunnossa? (Sairauksille altistava ylipaino on tietysti eri juttu mutta ei sitäkään pidä hoitaa pikadietein…)

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 07.05.2013 at 19:19 sanoi:

   Pikadieetti ei auta mihinkään muuhun vaivaan kuin juhlamekkoon mahtumiseen ja siinäkin se on aika huono keino.

 4. Oi keitto on varmasti ihanaa 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 07.05.2013 at 19:20 sanoi:

   Oli oikein positiivinen yllätys, kun mieheni ideoi sitä ja minä vastustin toteuttamista, mutta jouduin myöntämään, että olin väärässä. Hyvää oli.

 5. Itse syön rasvaa joka päivä aika paljonkin, laardia, voita, munia, raakamaitoa, juustoa, lihaa…rasvaista luu/kalalientä. Paino tippunut itselläni 6 kg neljässä kuukaudessa ja verenpaine ihanteellinen nykyään.

  Karppaus? Ei todellakaan. Jätimme vain kaikki lisäaineet, valmisruuat ym. teolliset sotkut pois, ja aloimme syömään aitoa, mahdollisimman luonnollista ruokaa. Laiduntavaa nautaa/lammasta, tuoretta raakamaitoa ja hapanmaitotuotteita, hapanjuurileipää, luomukasviksia hapatettuina, siemeniä, paljon marjoja…luonnollista ruokaa.

  Mitä ravitsevampaa ruokaa syö, sen vähemmän tekee mieli herkutella, koska olo on erittäin hyvä ja ravittu. Emme ole 5 kk syönyt kaupan suklaata, jäätelöä, leivonnaisia, karkkeja, mitään ns. ”herkkuja”, joista nykyisin tulee paha oksettava olo jos erehtyy maistamaan. Hunajaa ja kookosta voi käyttää leivonnassa ja makeissa, jos haluaa joskus jotain ns. herkkua.

  Sokeri, rypsiöljy ja teollinen hiiva ovat poissa, eikä tule ikävä. Kauppalasku ei ole kasvanut tästä muutoksesta ollenkaan.

  En siis ole enää dieetillä, vaan tunnen olevani joka päivä taivaassa ruokapöydässä! 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 07.05.2013 at 22:00 sanoi:

   Palaamista perusasioihin siis. Ihan mielenkiinnosta, miksi olet jättänyt rypsiöljyn pois?

   • Jep, olen lukenut paljonkin eri lähteitä rypsiöljystä, mm. Taina Sompin (TAMK:in sydänkirurgi) kirja ”Parantavat rasvat”, sekä lukuisia muita lähteitä, kuten mm. Antti Heikkilä ja Weston A. Price Foundation kokonaisuudessaan.

    Sydänkohtaukset alkoivat ilmestyä ongelmaksi 1930-luvulla, kun alettiin valmistaa rypsi – maissi – ja auringonkukkaöljyä ja niitä alettiin mainostaa terveellisinä.

    Iho voi huomattavasti paremmin kun jätin rypsi/rapsi/auringonkukkaöljyt pois, sekä muutenkin olo on uskomattoman paljon parempi.

    Neitsytoliivi – ja kookosöljyä käytän mausteena, muutoin laardia, talia tai kirkastettua voita – aivan älyttömän hyvää!

    Tästä voi lukea lisää blogistani: http://thetki.com/2013/04/18/rasvoista-ravintosuosituksista-ja-gmo/

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.05.2013 at 18:01 sanoi:

     Mielenkiintoista, näkemyksiä on niin monenlaisia. Pakko tunnustaa, etten ole kaikissa asioissa Antti Heikkilän kanssa samaa mieltä. Eivätkä kolesteroliarvonikaan 😉

     • Jep, en itsekään ole samaa mieltä todellakaan kaikissa asioissa Antti Heikkilän kanssa. Kannattaa kuitenkin aiheesta lukea lisää, mm. tuo kirja josta mainitsin, siitä selviää moni asia aika hyvin.

     • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.05.2013 at 20:55 sanoi:

      Pitää laittaa lukulistalle, kiitos vinkistä.

 6. Mainio yhteensattuma, että Kivistössä tehtiin lauantain lounaspöytään keittoa paahdetusta paprikadta ja tomaateista :).

 7. Just meinasin aloittaa kaalikeittodieetin. No ei vaiskaan!

  Hoen nyt taas tätä samaa, mutta tosi nätti foto jälleen kerran. Jos sosekeitosta voi saada nätin kuvan, niin se on tuossa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 07.05.2013 at 22:02 sanoi:

   Tiedän nuo fotot todellakin, mutta siinä mitkään dieetit auta. Valitettavasti!
   Ja kiitos kuvakehuista. Siinä taisi päästä monta kirosanaa matkan varrella.

 8. Tuo soppa kyllä maistuis! Paahtaminen on hieno konsti tuoda lisää makua, varsinkin ennen uuden sadon kasveja..

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.05.2013 at 18:00 sanoi:

   Paahtaminen on ollut meillä nyt niin suosittua, että henkilökohtaisesti olen kyllästynyt tiskiin, joka seuraa paprikoiden paahtamisesta 😉

 9. Kannatan kohtuutta!

  Paitsi sipsien kohdalla – niiden pitää olla tosi rasvaisia ja suolaisia ja niitä saa ja pitää syödä just niin usein ja paljon kuin himottaa ja kunnes tulee ähky!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.05.2013 at 17:59 sanoi:

   Niin samaa mieltä noista sipseistä, vaikka minun on pakko tunnustaa, että addiktioni on nykyisin varsin lievä – ihan liian kauan edellisestä pussista!

 10. HannaKoo on 08.05.2013 at 20:16 sanoi:

  Oi, ihanalta näyttää ja kuulostaa tuo keitto! Eipä ole kauaakaan kun itsekseni mietiskelin, että paprika ja tomaatti voisi olla aikas ihana pari keiton muodossa, mutten ole ”ehtinyt” metsästää itselleni reseptiä mistään. Tämä tuli siis kuin tilauksesta, kiitos 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 08.05.2013 at 20:56 sanoi:

   Olipas mukava kommentti, kiitos! Toivottavasti keitto päätyy tulille ja tykkäätte siitä.

 11. Varmasti herkullinen keitto! Reissun jälkeen mieli kokkailla helppoa ja terveellistä ruokaa, tämä taitaa mennä heti tämän illan ruokalistalle 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.05.2013 at 18:50 sanoi:

   Toivottavasti soppa maistuu! Meilläkin täällä keitellään maanantain jämäsoppaa. Ei ollut paprikoita, joten joudun keittämään tomaateista. En pistä pahakseni sitäkään vaihtoehtoa 😉

 12. Pingback: Paahdettu kasviskeitto » 52 Weeks of Deliciousness

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation