Tietoa mainostajalle ›

Blog

Kuukauden raaka-aine: Avokado – grillatut juustoleivät

Grillatut juustoleivät avokadolla, tomaatilla ja pekonilla
Avokado on varsinaista terveysruokaa – paitsi jos nollaa sen terveysvaikutukset sujauttamalla sen leivän väliin pekonin ja juuston kanssa.

grillattu-avokadoleipä-suolaajahunajaa

On taas se aika kuukaudesta, kun kokkaamme ruokatoimittaja Suvi Rüsterin kanssa samasta raaka-aineesta. Tällä kertaa vuorossa on avokado. Suvin kolmen ruokalajin avokadoaterian löydät tänään ilmestyvästä Divaanista. Odotan jo mielenkiinnolla postilaatikon kolahdusta, koska haluan nähdä, miten avokado on taipunut jälkiruokaan. Oma reseptini on simppeli, mutta täynnä makua: Klassinen grillattu juustoleipä avokadolla, tomaatilla ja pekonilla. Surutta kutsun sitä grillatuksi, vaikka todellisuudessa se on syntynyt paistinpannulla.

Avokadon ja minun suhdettani leimasi vuosikausia huono ensitapaaminen ja siitä seuranneet väärät mielikuvat. Luulin nimittäin maistavani avokadoa, kun maistoin valmisguacamoleja, joita silloin Helsingin tex-mex-paikoissa käytettiin ihan surutta. Sen perusteella tein johtopäätöksen, etten pidä avokadosta. Todellisuudessa valmisguacamolen avokadopitoisuudet ovat parhaimmillaankin lähes olemattomia, vaikka erot eri merkkien välillä ovat huomattavia. Johtopäätöstä vahvisti vielä jossain maistettu puolikypsä hedelmä ja panna oli valmis. Onneksi sain sitten ihan kunnollista, kermaisen kypsää avokadoa ja ymmärsin, mistä olin jäänyt paitsi. Nyt käytän sitä satunnaista pastaa ja guacamolea enemmän salaateissa. Erityisesti lohen kanssa se toimii loistavasti. Mitkä ovat teidän suosikkireseptejänne avokadosta? Repertuaarini kaipaa hiukan laajentamista.

Avokado nauttii mainetta kaloripommina ja sitä se onkin, mutta se on myös täynnä hyviä rasvoja, kaliumia ja vitamiineja. Se lienee hedelmistä ainoa, joka kypsyy aina vasta poimimisen jälkeen. Se voi odottaa puussa jopa 4-6 kuukautta sopivaa poimimishetkeä. Puusta päästyään se kypsyy muutamassa päivässä. Ikuinen ongelma minulle on ollut, miten voi tunnistaa kypsän avokadon. Kertokaa toki, jos teillä on parempi tapa, mutta itse painan hellästi avokadoa kapeammasta päästä, jos se antaa hiukan periksi, tulkitsen hedelmän kypsäksi. Turha rutistelu on tosin varma keino saada avokadot tummumaan, joten pyrin olemaan hellävarainen.

Avokado tummuu nopeasti avaamisen jälkeen. Sitruunan tai limen C-vitamiini ehkäisee tummumista ja sen vuoksi sitä usein suositellaan pirskoteltavaksi avokadon pinnalle. Itse säilytän kyllä välillä myös puolikkaan avokadon seuraavaan päivään.  Kun pinnasta leikkaa tummuneen pinnan ja mahdollisesti kärjestä tummumaan lähteneen osan pois, alla on ihan kunnon tavaraa.

Muna vai kana: Pohdiskelin jo aiemmin, onko parantuneen avokadotarjonnan aiheuttajana avokadopastan suosio vai onko asia itseasiassa toisinpäin. Mahdollistiko parantunut tarjonta ja syöntikypsien hedelmien tulo kauppojen valikoimiin avokadopastan suosion? Joka tapauksessa vuosi sitten avokadoja ei ollut hedelmäosastoilla esillä nykyisen kaltaisina röykkiöinä. Ehkä osasyy suosioon on, että nykyään terveysintoilijatkaan eivät vältä hysteerisesti rasvoja, varsinkaan hyviä sellaisia.

Näissä juustoleivissä avokadon terveysvaikutukset todennäköisesti nollautuvat pekonilla ja juustolla, mutta avokado, pekoni ja tomaatti on makumaailmaltaan erinomainen yhdistelmä. Tomaatti raikastaa raskaammat kaverinsa. Leipä on niin tuhti paketti, että tällä annoksella se käy vaikka salaatin kera lounaasta.

Grillatut juustoleivät avokadolla, tomaatilla ja pekonilla

(tulostettava versio reseptistä)
kahdelle

4 isoa siivua maalaisleipää
4 siivua pekonia
1 avokado
1 tomaatti
noin 100 g cheddaria raastettuna
noin 2 rkl voita
mustapippuria
tuoretta korianteria tai basilikaa
(limen mehua)

1. Paista pekoni rapeaksi. Raasta juusto.

2. Kuori avokado ja muussaa se kevyesti. Voit laittaa sen myös siivuina, mutta leipä pysyy helpommin koossa, jos avokado on kevyesti muussattuna. Mausta halutessasi avokado tilkalla limen mehua.

3. Voitele yksi puoli kaikista leipäviipaleista voilla.

4. Nosta kahden leipäviipaleen voitelemattomalle puolelle kaksi siivua pekonia kummallekin. Laita päälle raastettu juusto. Nosta päälle tomaattiviipaleet ja rouhi päälle mustapippuria ja silppua yrttejä.

5. Levitä kahdelle leipäviipaleelle – jälleen voitelemattomalle puolelle – muussattu avokado. Nosta leipäviipaleet vastakkain.

6. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle. Paista ensin toinen puoli kullanruskeaksi, käännä leivät, laita paistinpannun päälle kansi ja paista myös toinen puoli kullanruskeaksi. Malta paistaa keskilämmöllä, jotta juusto ennättää sulaa, myös kannen käyttäminen edistää juuston sulamista.

facebookissa-lätkä

38 kommenttia “Kuukauden raaka-aine: Avokado – grillatut juustoleivät

 1. Herkullisia leipiä!:) avokado on suuressa suosiossa myös täällä, tein juuri viikonloppuna siitä kastikkeen kampasimpukoille. Tein myös pääsiåisenä avokadokeittoa pääsiäisillallisen alkupalaksi 🙂

 2. Mä luulin että pekoni kertaa avokadon terveysvaikutukset…? Herkullisen näköinen leipä!

 3. johann on 23.04.2013 at 8:03 sanoi:

  Hei! Hyvältä näyttää! Eikö sekin ehkäise tummumista, kun jättää kiven avokadon puolikkaaseen paikalleen? Kiven voi myös laittaa guacamoleen, jotta väri säilyy raikkaana, sen odotellessa tarjolle pääsyä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.04.2013 at 19:08 sanoi:

   Kiven jätän siihen puolikkaaseen, jonka laitan jääkaappiin. Tuota kiven käyttämistä guacamolessa onkin testattava. Kiitos vinkistä.

 4. Nam mitä leipiä! Minä olen parin viime vuoden aikana tykästynyt avokadoihin niin, että niitä on nykyään aina kaapissa. Teen nykyään niin, että ostan pussin raakoja avokadoja ja jätän ne pariksi päiväksi kypsymään huoneenlämpöön. Kun ne tuntuvat sopivan pehmeiltä, siirrään ne jääkaappiin, jossa ne säilyvät sopivan kypsinä pari viikkoakin. Puolikkaan avokadon säilöminen sen sijaan ei minulla onnistu, vaikka jättäisi siihen kiven tai pirskottelisi mehua… Aina on mustaa. Avokado on hyvää sellaisenaan leivän päällä, nopeana salaattina mozzarellan kanssa (oliiviöljyä, suolaa ja pippuria pintaan) tai ehkä parhaimmillaan salaatissa pekonin, krutonkien ja mozzarellan kanssa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.04.2013 at 19:09 sanoi:

   Salaatit menee ehdottomasti kokeiluun. Minulla on säilynyt, kunhan leikkaa pinnat pois.

 5. Minäkin luulin aika pitkään, etten tykkää avokadosta, syyllinen oli joskus 80-luvun puolivälissä maistamani (raaka) avokado. Viimeiset kymmenisen vuotta olen kyllä niillä herkutellut aina kun hyviä on ollut tarjolla. Yksinkertaisimmillaan syömme avokadoa puolittamalla sen, ottamalla kiven pois ja kaatamalla kuoppaan balsamicoa, ranskalaistutuilta opittu yksinkertainen alkupala.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.04.2013 at 19:10 sanoi:

   Usein yksinkertainen on kaunista. Meillä taitaa yhdellä jos toisella olla tuo sama raaka avokadokokemus, joka on johdattanut väärille jäljille.

 6. Avokado on ihanaa. Usein laitan sitä smoothieen kiivin kanssa, lisäkkeenä ruokien kanssa on vähän väliä quacamolea tai jotain salaattia, jossa on avocadoa.

  Pidän nisät pikkuavokadoista, joita saa pussissa. Niistä saa sopivan pienen annoksen ja niiden kypsyyttäkin on jotenkin helpompi arvioida.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.04.2013 at 19:11 sanoi:

   Niitä pikkuavokadoja on jotenkin aina niin hirveän monta siinä pussissa, ettö minua alkaa hirvittää. Annoskokoina ne olisivat kyllä juuri sopivia.

 7. Nami,aamiaiseni oli avokadoa hapankorppujen päällä;D

  Täällä aika lähelläni on maatalouskoulu ja sen laajoilla alueilla on iso avokadotarha.Kävin katsomassa tammikuussa mutta kaikki oli poimittu. Mutta avokadojen aika on täällä edelleekin,yksi lempparikasviksistani (tai eikös se olekin oikeasti hedelmä-..

  Avokado taipuu ihanasti jälkkäreihin.Nelisen vuotta sitten postasin kakusta ,jonka suklaamoussekerroksen salaisuus oli avokadossa

  http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2009/04/herkkukakku-elavasta-keittiosta.html

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.04.2013 at 19:12 sanoi:

   Sinulla on siellä raaka-aineiden suhteen kyllä hyvät oltavat. Huomenna menee muuten testiin sumakki, kiitos siitä!
   Hedelmä se oikeasti on 😉

 8. Ai niin unohdin laittaa suosikkiohjeeni avokadosta.

  Se taitaa olla kyllä avokadopohjaisen suklaamoussen lisäksi tämä

  http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2010/03/venezuelalainen-avokaadosalsaguasacaca.html

  Muisto Venezuelasta sekin….

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.04.2013 at 19:13 sanoi:

   Tuota kokeilen joskus guacamolen korvikkeena. Mahtavia makumuistoja sinulla, olet kyllä ennättänyt asua vaikka missä!

 9. Oih, hurmaavia leipiä! Bongasin samantapaisen ohjeen eräästä lehdestä, tosin siinä oli tehty avoversio eli paahdetun leipäviipaleen päälle avokadoa, salaatinlehtiä, tomaattia ja pekonia. Mitenköhän avokado mahtaisi toimia risotossa?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.04.2013 at 19:18 sanoi:

   Tuokin versio täytyy testata. Grillatut leivät olivat pitkään olleet minulla testailussa – olen nimittäin vähän koukussa, kun sinne väliin voi tunkea mitä vaan. Ehkä seuraavaksi voin siirtyä noihin juuston verran kevyempiin versioihin. Avokadorisotto – kuulostaa aika eksoottiselta…

 10. Ainakin Brassiystävieni mukaan avokadot siellä suunnalla ovat nimenomaan hedelmiä, jotka syödään usein muussattuna sokerin ja maitojauheen kera. Apupoika oli mulle vihainen ekan yhteisen Meksikonreissun jälkeen, kun en ollut tehnyt hänelle koskaan guacamolea. No en ollut tehnyt, kun Apupoika oli mulle kivenkovaa väittänyt, ettei tykkää avokadosta. Varmaan aika monella suomalaisella on sama harhaluulo. Nyttemmin jo monen vuoden ajan meillä on ollut kotona a i n a avokadoja kypsymässä, yleensä muussaan niitä ruisleivän päälle.

  Meidän lähikaupassa syöntikypsät avokadot maksavat tätänykyä 6,25 e/kg. Alkuvuodesta kilohinta oli 5,50e, ennen vuodenvaihdetta 4,50 ja ennen avokadopastakohua reippaasti alle 4 euroa…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.04.2013 at 19:14 sanoi:

   Ehkä se on ohimenevä ilmiö ja hinnat vielä laskevat järkevämmälle tasolle. Prosentuaalisesti aika huikea hinnannousu!

 11. Mahtavan näköinen leipä! Mun yksi vakiobrekkareista on pari siivua ruisleipää paahdettuna, päälle muussaan reilusti avocadoa ja maustan suolalla ja pippurilla. Ja kuvittelen olevani hirrrrrrveen terveellinen…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.04.2013 at 19:15 sanoi:

   Nuo tuohan on ihan hirrrrrveen terveellinen: Kuitua, hyviä rasvoja. Ja pippuria, ehkä silläkin on joku terveysvaikutus, josta me emme vaan vielä tiedä 😉

   • Tulee jotensakin mieleen klassikkoleipä BLT, mutta avokadotuunaukselle. Ei voi olla pahaa vaan superhyvää! 🙂

    • Jonna / suolaa&hunajaa on 23.04.2013 at 22:14 sanoi:

     BLT oli vähän lähtökohtana. Tätä ollaan itseasiassa tehty jo moneen otteeseen. Edellyttää vahvan juuston, silloin on parhaimmillaan cheddar, gruyere tms. Mozzarellat ja muut miedot kamat voi unohtaa. Ei anna riittävästi makua. Meillä siis ainakin tykätään kovasti 😉

 12. Annaleena/ Pata porisee on 23.04.2013 at 23:23 sanoi:

  Hyvältä näyttää! Avokadopasta oli hyvää, mutta sen jälkeen en ole avokadoa syönyt. Pitäisi ehkä antaa sille mahdollisuus. Sinun suhde vuohenjuustoon lämpeni niin nopeasti että ehkä minun pitäisi testata samaa tämän avokadon kanssa 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 24.04.2013 at 7:58 sanoi:

   Anna ihmeessä. Vuohenjuustosuhteeni on osoitus siitä, että kaikki on mahdollista 😉 Edelleen tosin pidän siitä aika mietoina versioina eniten.

 13. aivan mahtava combo tuo avokadon pehmeä kermaisuus ja pekonin rapsakka suolaisuus!

 14. Resepti vaikuttaa tosi houkuttelevalta – taitaa päästä meidän pöytään. Samaa mieltä noista avokado-ryppäistä, joita nykyään saa kaupan hyllystä. Ilmiö on kerrassaan loistava. Yksittäisten avokadojen hinta on kullan kilohintaan verrattavissa, kun verkkopussillisen saa parilla eurolla. Hypistelemme niitä kotona kuin Klonkku konsanaan 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 24.04.2013 at 18:08 sanoi:

   Pitääkin alkaa katsoa niitä pusseja sillä silmällä. Kaksin pakatut ovat kaikista kalleimpia, jopa yksittäisiä syöntikypsiä saa järkevämpään hintaan. Klonkulla on varsinainen aarre käsissä siellä 😉 Toivottavasti teillekin maistuu.

 15. Tämän päivän aamupala, eilisen iltapala, muussattua avokadoa ruisleivällä. Totuuden nimissä, on siihen rapsautettava suolaakin päälle.

  Oon niin onnellinen, että annoit avokadolle uuden mahdollisuuden!

  Mun htykkäämiä avokadoreseptejä blogissani on ainakin avokadokeitto chorizolla, avokadokastike (salaatin) ja se mozzarella avokado hässis siellä jugurtis. Kaikki kolme valehtelematta upeita!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 24.04.2013 at 18:09 sanoi:

   Sitä jogurtti-mozzarellasysteemiä olenkin tehnyt ja oli hirveän hyvää! Pitää testata loputkin.

   Tuo avokado-ruisleipähomma tulee nyt teiltä kaikilta, joten onhan sitä kokeiltava.

 16. Meidän suosikki on avocado caesar -salaatti lisukkeena maalaisleipä krutongit. Jos voisin syödä lisäisin katkarapuja salaattiin ja meillä tietysti kastike tehdään ilman anjovista.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 24.04.2013 at 18:10 sanoi:

   Tai jokirapuja. Avokado ja äyriäiset ovat ihana yhdistelmä eli tämäkin salaatti saa kyllä koekierroksen. Kiitos vinkistä!

 17. No vähänkö upea valokuva. Kauhea yönälkä iski.

  Mielenkiintoinen toi kypsymisjuttu, että odottaa siellä oksalla ja kypsyy vasta irrottuaan. Olisi kätevä kasvatetava, jos asuisi jossain jossa avokadot kasvaa.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 25.04.2013 at 19:37 sanoi:

   Eikö ole kätevä hedelmä, ei ongelmia sadon ylituotannon takia vaan tasaisesti voi poimia pidemmän aikaa. Tosin ilmeisesti jos pääsevät putoamaan puusta, on oltava vikkelä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation