Tietoa mainostajalle ›

Blog

Sitruunajuustokakku

Sitruunajuustokakku
Jos on saanut naimakaupan myötä suvun täynnä makean päälle ymmärtäviä herkkusuita, kannattaa aina kerätä irtopisteitä tuomalla yhteiseen pöytään jälkiruoka. Luvassa paljon kehuja ja suitsutusta. Mahdollisesti tällä kertaa jopa ansaittuja. Kaivattu revanssi edellisen pääsiäisen sitruuna-marenkipiiraasta, joka oli kuivempaa kuin Gobin autiomaa. 

sitruunajuustokakku-suolaajahunajaa

Juustokakkujen ongelma on lähinnä ikuinen dilemma, miten laskea liivatemäärä, joka hyydyttää kakun, mutta jättää sen kuitenkin kuohkeaksi ja ilmavaksi. Juustokakun voi toki tehdä myös kokonaan ilman liivatetta, mutta tässä reseptissä olen keventänyt ja raikastanut täytettä turkkilaisella jogurtilla, joten päädyin käyttämään liivatetta, jotta kakku ei leviä pöytään pääsiäisaterialla.

Tutkin lukuisia juustokakkureseptejä ja päädyin Kauhaa ja rakkautta -blogin kommenttiketjuun, jossa ohjeistettiin laskemaan liivatteen määrä prosentteina painosta. Sen perusteella laitoin kakkuun neljä liivatelehteä, joka oli merkittävästi vähemmän kuin monissa ohjeissa. Lopputulema oli  pehmeämpi rakenteeltaan kuin usein kotitekoisissa kakuissa, mutta samaan aikaan se pysyi oikein hyvin koossa. Tästä lähtien juustokakkuni kuuluvat prosenttijengiin: Korkeintaan 1 % liivatetta massan painosta. Koska hyydytettyä täytyy saada vain nestemäinen osuus, laskin tarvittavan liivatteen siitä. Se osuu kolmen ja neljän liivatelehden väliin. Laitoin ohjeeseen neljä, mutta jos teet kakun jo edellisenä päivänä, voit laittaa vain kolme.

Reseptin juju on kerros lemon curdia juustotäytteen keskellä. Kakku on tehty 22-senttiseen vuokaan, koska yritän välttää tarjoiluja, joita täytyy syödä päiväkaupalla juhlien jälkeenkin. Jos teet kakun 24-senttiseen vuokaan, kannattaa tehdä täyte 1,5-kertaisena. Saat näyttävän kakun, mutta syöjiä pitää toki olla aika paljon. Pohja on tällä annostuksella ohut, koska pidän siitä sellaisena.

sitruunajuustokakku-3-suolaajahunajaa

Sitruunajuustokakku

(tulostettava versio reseptistä)
20-22-senttiseen vuokaan, kahdeksalle

Pohja

125 g digestivekeksejä
50 g voita sulatettuna

Täyte

200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl turkkilaista jogurttia
4 rkl sitruunamehua
1 dl sokeria
1 luomusitruunan kuori
3-4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
3/4 dl lemon curdia
1/2 vaniljatangon siemenet

Koristeluun

esimerkiksi marjoja ja mintunlehtiä

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan kunnes ne ovat pehmeitä (noin 10 minuuttia).

2. Aja keksit monitoimikoneella tai sauvasekoittimella muruksi tai murusta ne esimerkiksi painelemalla metallikauhalla. Sekoita joukkoon sulatettu voi.

3. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele pohjataikina tiiviisti vuoan pohjalle.

4. Vatkaa sekaisin tuorejuusto, jogurtti, raastettu sitruunankuori, sokeri ja vaniljatangon siemenet.

5. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi.

6. Kuumenna 2 rkl sitruunamehua kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet kuumassa mehussa yksi kerrallaan huolellisesti, Purista liivatelehdistä huolellisesti ylimääräinen vesi ennen kuin laitat ne kuumaan mehuun.

7. Sekoita liivateseos tuorejuusto-jogurttiseoksen joukkoon huolellisesti.

8. Lisää joukkoon vatkattu kerma.

9. Notkista lemon curd 2 ruokalusikallisella sitruunamehua.

10. Kaada puolet juustotäytteestä pohjan päälle. Tiputtele kerroksen päälle lemon curd ja vedä se haarukalla tasaisesti pyörteiksi koko kakun pinnalle siten, että välissä on myös juustotäytettä näkyvissä. Älä laita lemon curdia reunoihin saakka, muuten se tihkuttaa tarjoiluvaihteessa.

11. Kaada loput juustotäytteestä lemon curdin päälle, tasoita kakun pinta ja nosta kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

29 kommenttia “Sitruunajuustokakku

 1. No tästähän olisi ollut kiva nähdä myös ”sisäkuva”. Kuulostaa herkulliselta. Lemon curd swirlit vois tehdä varmaan myös pinnalle ja näkyviin, tyyliin se Pirkan mustikkatorttu viime mumerosta. Paitsi, että sulla on nua ihanat marjat. Mäkin oon alkanu kerätä pienenmpiä vuokia leipomuksille…..

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.04.2013 at 18:18 sanoi:

   Kiehkurat kyllä voisi tehdä pinnallekin yhtä hyvin, mutta kun olin nuo marjat jo ostanut.
   Minulla on sellainen ”irtokaulus” – tai kaksi itseasiassa – toinen alkaa 15 centistä ja isompi yltää yli 30 senttiin. Tällä haitarilla leipoo kyllä kaikelle kahdesta puolijoukkueeseen.

 2. Ihana ja maukas juustokakku!

 3. Tosi ihanan näköinen kakku! Noi päällä olevat marjat näyttää kyllä kans herkullisilta 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.04.2013 at 19:43 sanoi:

   Myös päällysteet olivat aika suosittuja – miten optimoida oma pala mahdollisimman hyvään marjakohtaan 😉 Ulkomaisia tai ei, oikein hyviä olivat!

 4. Kaunis kakku!

  Kiitos tuosta liivatteen laskuvinkistä. Mä pähkäilen aina ton liivatteen määrän kanssa, kun käytän maitotuotteiden korvikkeita ja niille löytyy harvoin suoraan ohjeita.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.04.2013 at 20:00 sanoi:

   Toivottavasti toimii myös korvikkeiden kanssa, mutta järjellä ottaen pitäisi toimia. Tässä toimi ainakin oikein hyvin. Toinen annettu ohje oli 0,5 liivatelehteä / 1 dl nestettä. Silloin päädyttäisiin kolmeen eli aika lähellä ollaan joka tapauksessa.

 5. Sitruunajuustokakku on kyllä ihanaa ja nuo marjat näyttävät tosi raikkailta, kun silmä ei ole tottunut kevään ja kesän yltäkylläisyyteen. Myös meillä syötiin muutama viikko sitten sitruunajuustokakkua, johon ei tullut kyllä ollenkaan liivatetta – se olikin ihanan kuohkeaa mutta tietysti vähän erityylistä, kun se paistettiin uunissa. Liivatteen kanssa on kyllä usein ongelmia – pitää pitää nuo vinkit mielessä!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.04.2013 at 21:02 sanoi:

   Minäkin harkitsin myös uunissa tehtävää japanilaista juustokakkua, mutta pitkästä aikaa teki mieli tehdä perinteinen – en ole nimittäin tehnyt vuosiin. Seuraavaksi sitten uuniversio.

 6. Hei oikeesti, vähänkö pähee!!

  Kato mitä mä sain aikaiseksi.. Hävettää jo valmiiksi, älä katokkaan. 🙂

  http://meanwhileinlongfield.wordpress.com/2013/04/03/paasiaisen-epaonniset-kakut/

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.04.2013 at 21:58 sanoi:

   Minä luotan marjoihin, näissä kakkuhommissa – ne peittää kaikki kuprut 😉

   Sinulla oli tuollainen paljon vaikeampi resepti, tämä on tällainen kevytleipojan versio.

   Ja kaupan päälle sinulla oli vielä juuri oikea asenne, ulkonäöstä viis, se on maku, joka ratkaisee!

 7. Ihanan kesäinen kakku ja superkaunis kuva! Kiitos hyvästä vinkistä, liitynkin heti seuraavan juustokakun kanssa prosenttijengiin 🙂 Hmm, löytyisiköhän pannacottallekin vastaavaa prosenttilukua?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.04.2013 at 22:38 sanoi:

   Kiitos ja kiva, kun kommentoit, niin löysin samalla sinun blogisi. Meillä on iso kippo maustamatonta jogurttia kaapissa pääsiäisen jäljiltä, joten heti ensimmäisestä reseptistä sain idean sen käyttöön ja meksikolaista nyhtöpossureseptiä taidan tutkia vähän tarkemmin viikonloppua ajatellen.

   Voisi luulla, että periaatteessa sama laskukaava toimisi. Tosin jos pannacotan tekee kuppiin, silloin liivatetta voi varmaan olla vieläkin vähemmän.

   • Kiitos, kiva kuulla että meidänkin tekeleet innostavat! Nyt kun sitä pannacottaa mietin, kuppiin tehtäessä tosiaan vähempikin riittää, koska viimeksi käytimme 2 liivatelehteä ja 5,4 dl nestettä, mikä tekee vajaat 0,8 prosenttia. Tarkkaa puuhaa tämä liivatteen käyttö 🙂

 8. Noin kaunis ja viattoman oloinen kakku kuuluukin sitten prosenttijengiin. Ei ois heti uskonut että onkin tuollainen outlaw… Kyllä näyttää hyvältä.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 04.04.2013 at 7:57 sanoi:

   Moni kakku päältä kaunis… Eikö se niin ole, että pahimpia ovat ne viattoman näköiset?

 9. Ihan huikean kauniit kuvat! Hyvä Jonna!

 10. no on se kyllä nätti! itse en ole tuosta liivatteesta innostunut koskaan joten meillä nähdäänkin sen vuoksi pöydässä vain paistettuja juustokakkuja. Von Krahli Aedilla olen syönyt kyllä vallan mainiota jäähdytettyä juustokakkua, jossa ei ollut mitään hyydykkeitä mukana mutta nyt kyllä alkaa houkutella tuo liivatteinenkin ihan uudella lailla…!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 04.04.2013 at 18:43 sanoi:

   Minulle kelpaavat molemmat. Suosittelen kokeilemaan Kivistössä-blogin japanilaista juustokakkua, se oli aivan ihanaa!

 11. Hehhee, tuleepa mieleen joku takavuosien kakku, johon sekä minä, että äitini lisättiin sitten molemmat liivatetta. Tuli aika jämäkkä kakku… 😀

  Ihanat kukat tuossa kuvassa ja kakkukin on kaunis. Mitä kukkia nuo ovat?

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 04.04.2013 at 18:45 sanoi:

   Ei valahtanut pöydälle 😉

   Ei voinut enää kovin tarkkana kuvata, kun oli jo maanantai ja aika monen päivän takaiset kukat. Siinä on freesiaa, leinikkia, ranskalaisia tulppaaneita ja alunperin myös sellaisia vaaleanvihreitä palloja, joiden nimeä en valitettavasti tiedä. Lempikukkiani, tuhlasin pääsiäisen kunniaksi 😉

 12. Vähänkö kätevä tuo laskukaava. Itse suorastaan inhoa kakkuja joissa on paljon liivatetta. Perheen kesken nautittaviin kakkuihin olenkin kokeillut juuri 3-4:llä liivatteella ja on aina pysynyt kasassa. Juhliin olen pelannut varman päälle ja laittanut 5.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 04.04.2013 at 18:47 sanoi:

   Eikö olekin, aion jatkossakin laskea sillä ja mahdollisesti vielä pyöristää alaspäin. Oikein hyvin näytti riittävän.

 13. Mari on 05.04.2013 at 18:06 sanoi:

  Itsekään en pidä juustokakuista, joissa on liian paljon liivatetta. Mielestäni juustokakku ei saa olla sellaista että veitsellä leikatessa jää sileä pinta (yllättävän usein kahviloiden juustokakut ovat juuri tuollaisia lohkeavan hyytelömäisiä… harmikseni). Siksipä laitan liivatetta vain sen verran että kakku pysyy kasassa, ja riittävä määrä on tosiaan yllättävän vähän. Olen todennut että tällaiseen tämän ohjeen kokoiseen kakkuun riittää kaksikin liivatelehteä, jos haluaa pehmeän mutta vielä koossa pysyvän kakun. En yleensä viitsi pelata varman päälle liivatteen kanssa, koska olen todennut että mieluummin liian löysä kuin liian hyytynyt kakku:D Vielä ainakaan ei ole osunut kohdalle sitä kertaa kun kakku ei pysyisi koossa…

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 05.04.2013 at 23:17 sanoi:

   Tästä rohkaistuneena taidan hakea sen minimin ja sitten katsotaan, miten käy. Jos ei ole turhan tarkkaa seuraa, ehkä he eivät edes huomaa…

 14. Pingback: Valitut palat - Viisi vinkkiä onnistuneisiin kakkuihin ja parhaat kakut kesän juhliin - suolaa & hunajaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation