Tietoa mainostajalle ›

Blog

Siika en papillote

Siika en papillote – Leivinpaperissa höyrytettyä siikaa
Pääsiäisen herkuttelu aloitettiin kevyesti mutta maukkaasti lampaan sijaan kääreeseen pyöräytetyllä, mehukkaalla siialla.

siika en papillote

Meillä on hyvin harvoin kokonaista kalaa. Itse asiassa tuokin on jo jonkinsortin liioittelua – meillä ei nimittäin ole juuri koskaan kokonaista kalaa. Paitsi, jos sitä järvestä tulee. Silloinkin perkuuhommat hoitaa anoppi. Olin siis uusilla vesillä, mutta itseasiassa juuri helpompaa kalaruokaa ei olekaan. Täytteet sisään, leivinpaperiin ja uuniin. Leivinpaperi pitää kalan kosteana ja mehevänä, tässä on hankalaa epäonnistua. Työläimmän vaiheen eli sisusten poiston ja suomustamisen voi ulkoistaa sille kalatiskin herrasmiehelle. Mikähän siinä onkin, mutta useimmiten he tuntuvat olevan miehiä?

Kalan valmistaminen leivinpaperiin käärittynä on ollut to-do-listallani siitä saakka, kun Soul Kitchenin Anna paketoi kultaotsa-ahvenet. Olisi pitänyt kääräistä kala nyyttiin jo aikaisemmin. Menetelmä – ranskalaiselta nimeltään en papillote – on nimittäin nerokkaan yksinkertainen: Runsaasti yrttejä ja sitruunaa kalan sisään, paketti tiukasti kiinni ja uuniin vajaaksi puoleksi tunniksi muhimaan raaka-aineista itsestään tai esimerkiksi tilkasta valkoviiniä syntyvään höyryyn. Jos pienenpientä nokaretta voita ei lasketa, tämä on oikea Pekka Puskan toiveiden täyttymys: Vähärasvaista vaaleaa kalaa höyrytettynä ja kaupan päälle maukkaassa, mutta kevyessä liemessä muhinutta fenkolia ja kevätsipulia.

Resepti on melko uskollinen Soul Kitchenin Annan versiolle. Tosin laitoin kalan sisälle myös runsaasti tilliä ja ruohosipulia ja vaihdoin purjon kevätsipuliin. Kalana käytin noin kilonpainoista kokonaista siikaa, josta riitti mukavasti neljälle. Vaihtoehtoisia reseptejä löytyy englanniksi hakusanalla fish in parchment tai baking fish in parchment.

Leivinpaperissa höyrytettyä siikaa

(tulostettava versio reseptistä)
neljälle

1 noin kilonpainoinen siika kokonaisena, sisälmykset poistettuna ja suomustettuna
1 fenkoli
1 sitruuna
3-4 kevätsipulia
nippu tilliä
puoli ruukkua ruohosipulia
pieni nokare (vajaa 1 rkl voita)
loraus valkoviiniä (noin 1/2 dl)
suolaa

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Viipaloi kevätsipuli ja fenkoli ohuiksi siivuiksi, muista hyödyntää myös vihreät tupsut fenkolista. Siivuta sitruuna, jätä pieni kanta, josta saat puristettua mehua kalan sisään. Silppua yrtit krouvisti.

2. Aseta kala leivinpaperin päälle. Huomioi, että paperin pitää yltää reilusti kalan yli, jotta saat suljettua reunat napakasti.

3. Suolaa kala ulkoa ja sisältä, tee pienet viillot kalan kylkiin. Purista hiukan sitruunamehua kalan sisälle. Laita kalan sisälle reilusti fenkolia, kevätsipulia, yrttejä ja sitruunaa. Laita loput kalan viereen paperin päälle. Säästä vähän yrttejä laitettavaksi kalan päälle.

4. Hiero hiukan voita kalan kylkeen, ripottele päälle vielä yrttejä ja sulje paketti napakasti. Taita reunat vastakkain ja taittele niistä sauma. On olennaista, että paketti on kunnolla kiinni, jotta höyry pysyy sen sisällä. Kun olet sulkenut paketin melkein kokonaan, lorauta kulmasta hiukan valkoviiniä paketin sisään ja sulje paketti loppuun.

5. Laita kala uuniin ja paista vajaa puoli tuntia. Kilon siika kypsyi 25 minuutissa.

 facebookissa-lätkä

12 kommenttia “Siika en papillote

 1. Ah, paplarikala on hyvää! Ja jotenkin just se, että tekee kokonaisen kalan, on ihan hirmu tyydyttävää.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 31.03.2013 at 20:28 sanoi:

   Eikö olekin, suuria onnistumisen elämyksiä tuon vonkaleen kanssa.

 2. Kuulostaapa helpolta reseptiltä! meillä ei ole vielä koskaan syöty itsetehtyä kokonaista kalaa, mutta tämän rohkaisemana se voisi ilmestyä ruokapöytäämme lähiaikoina 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 31.03.2013 at 20:28 sanoi:

   Tämä on superhelppoa ja myös todella hyvää eli pöytään vaan.

 3. Kiva kun muistutit! Miten sitä tuleekaan tehtyä niin harvoin, kun kokonaisesta kalasta tulee oikeasti toooosi hyvää 🙂 Herkun kuuloinen tämä sinun versiosi!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 31.03.2013 at 22:26 sanoi:

   Jotenkin liian helppo tarttua siihen fileeseen, vaikka en ole tainnut koskaan tehdä näin mehukasta kalaa, kun tällä menetelmällä saa aikaan.

 4. Hieno kuva! Paperikala on kyllä kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan huippua.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.04.2013 at 10:23 sanoi:

   Kiva saada nämä kuvakehut, oli pientä luomisen tuskaa 😉
   Paperikala on kyllä todella hyvää – nyt kun tein sen kerran, tulee se meille toisenkin kerran.

 5. Ai luomisen tuskaa kuvissa? Täällä ainakin. Kun sitä valoa ollaan koko talven odoteltuna, niin nyt se lyö sisään niin jyrkkänä, että kuvatkin ovat kuin mustavalkoisia. Koskaan ei kohdallansa!

  Toivottavasti myös ylen söit pääsiäiäsipyhinä, edes pikkuähkyn, tämä resepti on niin kadehdittavan terveellisen herkku!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.04.2013 at 19:02 sanoi:

   Iltaisin on kyllä ihanan pehmeä valo, jos nyt jotain hetkeä etsii. Mutta jos nyt pitää valita synkeä pimeys, jota on kestänyt kuukausikaupalla ja tämän ylenmääräinen valo, valitsen tämän 😉

   Älä huoli, tämän terveellisyysvaikutukset kumottiin samantien ihanan kermaisella pashalla. Kohtuullisuus kaikessa, kohtuudessakin, kuten Julia Child viisaasti sanoo

 6. Tähän tyyliin valmistettu kala on myös meidän suosikkeja, kun siitä tulee niin ihanan aromaattinen.

  Meilläpäin on muuten naisia kalatiskeillä fiftyfifty miesten kanssa. Oikea Suffragette city siis tämä Riksu ilmeisesti 🙂

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 03.04.2013 at 17:24 sanoi:

   On se Riksu kyllä tasa-arvon mallikaupunki, naiset valloittaneet jopa kalatiskin 😉

Post Navigation