Tietoa mainostajalle ›

Blog

Fenkolia päin – fenkolisalaatti

Fenkoli-appelsiinisalaatti

fenkoli-appelsiinisalaatti-suolaajahunajaa

Hesarin uudistuneilla ruokasivuilla ollut Henri Alenin ja Suvi Rüsterin valitsemia täydellisiä makupareja, joiden yhdistelmä on enemmän kuin osiensa summa. Suvi oli yhdistänyt appelsiinin suklaaseen. Toimiva klassikko tottakai, mutta kivenkova kilpailija on mielestäni kolmiyhteys appelsiini, fenkoli ja lohi. Marinointi appelsiinimehussa, öljyssä ja viinietikassa sekä ripaus sokeria pyöristävät fenkolin aniksenmaun mukavan pehmeäksi. Päälle siivu lohta ja helpoista helpoin alkupala on valmis.

Fenkoli on ollut todella harvinainen vieras meidän keittiössämme. Se ei ole vaan herättänyt suurempia intohimoja. Muutama onnistunut kokkaus on kuitenkin kääntänyt kelkkani: Se toimii ihanasti mm. sitruuna-fenkolirisotossa ja katkarapupastassa. Tein ensimmäisen kerran fenkolisalaattia Murussa Henri Alenin reseptillä ja siitä se sitten lähti, olen hiukan koukussa.

Olen tehnyt salaattia muutaman kerran ja pidän siitä eniten tällaisena muutaman ainesosan yksinkertaisena lisäkkeenä. Mentoriani uhmaten olen karsinut alkuperäisestä ohjeesta mm. inkamarjat. Olennaista on tehdä salaatista riittävän hapokas, jotta se taittaa mukavasti lohen rasvaisuutta. Murussa salaatille liekitettiin kaveriksi jättikatkarapuja ja lisäkkeenä oli mango-granaattiomenasalsaa. Senkin version vielä teen. Siivu lohta on toki asteen arkisempi, mutta myös huomattavasti nopeampi vaihtoehto.

fenkoli-appelsiinisalaatti-annos-suolaajahunajaa

Fenkolisalaatti

(tulostettava versio reseptistä)
kahdelle alkupalaksi

1/2 fenkolia
1/4 appelsiinin mehu ja hiukan appelsiininkuorta
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamicoa
ripaus sokeria
suolaa
valkopippuria
ruohosipulia
lisäksi pari siivua graavi- tai kylmäsavulohta
musta- tai roseepippuria

1. Halkaise fenkoli kahtia ja siivuta toinen puolikas mandoliinilla tai veitsellä ohuen ohuiksi siivuiksi.

2. Sekoita öljy, balsamico ja sokeri. Kaada liemi fenkolin päälle. Lisää appelsiininmehu ja raastettu kuori. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarkista maut ja lisää tarvittaessa etikkaa, öljyä tai mausteita. Tee salaatista sopivan hapokas, jotta se taittaa lohen rasvaisuutta.

3. Lisää joukkoon ruohosipuli ja anna maustua noin tunti.

4. Nosta pieni keko salaattia lautaselle ja pyöräytä päälle lohisiivu. Jos fenkolissasi on tallella vihreät versot, silppua niitä lohen päälle. Rouhi myllystä hiukan mustapippuria tai morttelissa roseepippuria ja nosta tarjolle.

25 kommenttia “Fenkolia päin – fenkolisalaatti

 1. Paraneminen alkaa myöntämisestä… ”olen HIUKAN koukussa”…pahemman laatuiselta addiktiolta kuulostaa.

  Mutta voi kuinka erinomaisen simppeli, silti valloittava alkupala. Tätä tehdään.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.03.2013 at 11:52 sanoi:

   Onneksi tämä koukku on vaaraton ja edullinen 😉 Mutta joo vähän olen koukussa…

 2. Rakastan fenkolia, mutta appelsiiniin en ole osannut sitä koskaan yhdistää. Mielenkiintoinen tieo. Eli ihan pakko kokeilla tätä, vaikuttaa niin huipulta.

 3. Minä pidän fenkolin mausta, mutta en oikein osaa kovin hyvin sitä käyttää ruoanlaitossa – tämä menee siis kokeilulistalle!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.03.2013 at 11:53 sanoi:

   Minulla on ollut aika lailla sama tilanne, mutta nyt olen onnistunut yhdistämään sitä sinne sun tänne ja hyvin toimii.

 4. Mä olen oppinut fenkolinsyöjäksi reissuilla. Se on niin hyvää, sekä raakana että kypsennettynä. Kotimaisemissa olemme yleensä kypsentäneet fenkolit, tuoreemman tarjonnan lähellä sitä on nautittu raakanakin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.03.2013 at 11:54 sanoi:

   Raakana se on minusta aika tujakka normaalisti, mutta tässä kesyyntyy aika tavalla.

 5. Kuullostaa ja näyttää hyvälle. Hapokas salaatti ja graavattu lohi, ei voi mennä pieleen.

  Tässä kevätkiireessä tällaiset yksinkertaiset ohjeet ilahduttavat suuresti.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.03.2013 at 11:55 sanoi:

   Meilläkin syöty lähinnä kaikkea nopeaa viime aikoina, mutta silti huomattavan hyvin. Ei hyvän onneksi tarvitse tarkoittaa aina monimutkaista.

 6. Minulle fenkoli on sellainen ”acquired taste” .Ensin inhosin sitä ja sen anikseen vivahtavaa makua,mutta nykyään pidän fenkolista paljonkin. Sitrushedelmien kanssa se onkin parhaimmillaan.Uunissa paahdettuna siitä taas menee se aniksinen maku pois ja silloinkin se on todella hyvää:)

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.03.2013 at 11:56 sanoi:

   Meillä on fenkolin suhteen sama tarina ja samanlainen maku. Se on vaatinut vähän totuttelua 😉

 7. Fenkoli ja appelsiini ovat match made in heaven! Kuulun siihen rotuun joka rouskuttaa fenkolia vaikka sellaisenaan, lisään sitä usein raakana salaatteihin, laitan keittoihin ja fenkolirisotto on ihan mahtavaa. Ja ne fenkolin ”tillit” kannattaa aina myös hyödyntää.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.03.2013 at 19:32 sanoi:

   Ehkä minä vielä edistyn sinne raakaan saakka. Tosin raakaahan se on tässäkin, mutta hapot ja appelsiini kummasti pehmentävät makua. Ja kyllä risotossa toimi ihan loistavasti.

 8. Meilläkin on fenkoli ollut aika vähällä käytöllä, mutta ihastuin siihen Italiassa viime jouluna. Söimme kosher-ravintolassa ja tilasin side orderiksi fenkoli-appelsiinisalaattia oliiveilla. Ahhhhhh!

  Sinun annoksesi on kyllä paljon kauniimpi kuin ravintolassa saatu salaatti 😉

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 10.03.2013 at 19:35 sanoi:

   Fenkolin anis ja appelsiini ovat kyllä mieletön kombinaatio. On ollut mukavaa saada komppausta tälle appelsiinin ja fenkolin liitolle.
   Ja kiitos – tästä ei ole kovin vaikeaa saada kaunista: Salaatit pohjille ja kiehkura lohta päälle 😉

 9. Nam! Ei tuohon nyt muuta osaa sanoa.. Aika täydellistä!

 10. Hyvältä kuulostava ohje, mutta arvaa mikä kuvassa lämmitti mieltä eniten? Ja oli kauneinta? Tuo pöytäliina, jota ei oltukaan silitetty kovansileäksi, vaan kangas aivan eli astioiden alla! Ihana kuva!

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 12.03.2013 at 7:19 sanoi:

   Kiitos. Ihanaa, että laiskuuteni ilahdutti 😉 Nuo taitteet olisi kyllä voinut vetäistä. Olen vähän heikkona tuohon kivipestyyn pellavaan, jota ei oikeastaan edes saa ihan sileäksi. Löytyy kaapistani jo muutamassa värissä ja vastustan kiusasta lisätä valikoimaani…

 11. Fenkolia ei ole tullut käytettyä pitkään aikaan, tämä maistuisi taatusti. Kesällä ihastuin grillattuun fenkoliin.

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 13.03.2013 at 20:46 sanoi:

   Kesällä fenkoli tulee menemään meilläkin ensi kesänä grilliin. Olin jotenkin hämmentävän rajoittunut sen käytössä. Onneksi tahti on nyt muuttunut.

 12. Helena on 29.04.2013 at 15:25 sanoi:

  Fenkoli ja appelsiini on ihana yhdistelmä. Itse en käytä vain appelsiinin mehua, vaan koko appelsiinin, jonka filetoin. Appelsiinifileet lautasen pohjalle ja fenkolit päälle. Vinegrette maun mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation