Tietoa mainostajalle ›

Blog

Sunday roast – gratiini

Peruna-palsternakkagratiini
Helppo juustoinen juuresgratiini paahtopaistin ja vihreiden papujen kanssa. Klassikkokamaa.

paahtopaisti-suolaa&hunajaa

Kutsumme aivan liian harvoin ruokavieraita sunnuntaisin, vaikka oikeasti leppoisampaa  tapaa valmistautua seuraavaan viikkoon ei olekaan. Ainakin jos valitsee riittävän leppoisan menun. Tämä on vierasmenu parhaimmillaan. Oikeastaan kaiken voi tehdä etukäteen, ketään ei ole sidottu lieden ääreen ja silti pöydässä on lämmintä ja maistuvaa ruokaa. Eikä tiskivuorikaan ole valtava. Paitsi jos lataa vuoan liian täyteen ja joutuu kaapimaan gratiinin uunin pohjasta. Kokemusta on.

Saimme vieraaksi tennisleskenä olleen sisareni ja kummipoikani, joka tyytyi nakertamaan spelttipatonkia muutamalla hampaallaan. Pöytään nostettiin kukkakaalikeittoa ja sunnuntaipaahtopaisti peruna-palsternakkagratiinin kera. Kaiken muun paitsi vihreiden papujen keittämisen pystyi tekemään etukäteen. Pavutkin siivosin valmiiksi, joten lieden vieressä tarvitsi ruokailun aikana käväistä vain kääntämässä se kerran päälle.

Palsternakkagratiini on alunperin Feasting at home -blogista, mutta olen muokannut ohjetta mm. merkittävästi kevyemmäksi. Alkuperäisessä ohjeessa on nimittäin 7 desilitraa kuohukermaa. Kuulin Pekka Puskan syvän huokaisun korvissani ja vaihdoin puolet kermasta täysmaitoon. Sekään ei taida olla Pekan suosikkeja, mutta on se nyt kuohukermaa kevyempää. Olen muutenkin vähentänyt nesteen määrää, alkuperäisessä ohjeessa oli sitä turhankin paljon. Juureksia voit varioida mielesi mukaan: Mustajuurta, perunaa, palsternakkaa, juuriselleriä, maa-artisokkaa. Kätevä vihanneslaatikon tyhjennys.

Juureksissa riittää siivuttamista, mutta mandoliinilla se hoituu viidessä minuutissa. Veitsellä leikatessa yritä saada mahdollisimman ohuita siivuja. Turhaa ei kuitenkaan kannata stressata, kypsennät sitten vain gratiinia kauemmin, jos siivut jäävät paksummiksi.

Peruna-palsternakkagratiini

kuudelle

vajaa 900 g perunoita (noin 600 g) ja palsternakkaa (noin 300 g) (tai maa-artisokkaa, mustajuurta, juuriselleriä). Paino kuorineen.
3 dl kuohukermaa
2 dl täysmaitoa
3 kynttä valkosipulia
1 pieni sipuli
175 g gruyereä (tai emmentalia tai muuta voimakasta juustoa)
1 ruukku tuoretta timjamia
1 rkl vehnäjauhoja
valkopippuria
muskottipähkinää
suolaa
voita vuoan voiteluun

1. Kuori perunat ja palsternakat. Viipaloi ne ohuenohuiksi siivuiksi mandoliinilla. Jos sinulla ei ole mandoliinia, voit viipaloida ne toki myös veitsellä, mutta huomioi, että paksummat viipaleet tarvitsevat pidemmän ajan kypsyäkseen.

2. Siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi ja silppua valkosipuli.

3. Raasta juusto.

4.Voitele vuoka voilla ja ala pinota juuressivuja. Laita kerrosten väliin sipuli, valkosipuli, tuoretta timjamia sekä noin puolet juustoraasteesta. Säästä kauneimmat siivut päällimmäiseksi. Älä täytä piripintaan, tai muuten gratiini kuohuu yli uunissa.

5. Sekoita kerma-maitoseoksen joukkoon vehnäjauho, suola, valkopippuri, muskottipähkinä ja tuoretta timjamia. Aloita maustaminen maltillisesti, sekä valkopippuri että muskotti ovat voimakkaita. Kuumenna kiehuvaksi, maista kastiketta ja lisää tarvittaessa mausteita.

6. Valuta kerma-maitokastike varovasti vuokaan. Ripottele gratiinin päälle ripaus muskottipähkinää ja tuoretta timjamia. Peitä gratiini foliolla tai kannella ja paista 50 minuuttia 200 asteessa uunin keskitasolla.

7. Ota kansi tai folio pois, ripottele gratiinin pinnalle loput juustoraasteesta ja paista ilman kantta noin vartti tai kunnes juusto on kullanruskeaa. Tarkista, että kasvikset ovat kypsiä.

8. Peitä gratiini taas kannella tai foliolla ja anna vetäytyä pöydällä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

facebookSeuraa suolaa&hunajaa Facebookissa

23 kommenttia “Sunday roast – gratiini

 1. Gratiini kuulostaakin tosi herkulliselta! Voi hitsi kun täällä ei ole palsternakkaa..

 2. Kunnon sunnuntairuokailut on tosiaan mainio tapa hakea virtaa alkavaan viikkoon! Ja jos ruoka on klassikkokamaa niin kyllä uunin pohjalle kiehuva gratiini on tuttua klassikkoainesta myös! Tekevälle sattuu..

 3. annemi on 13.12.2012 at 17:15 sanoi:

  Ihana punainen pata 🙂 taas tekee mieli uunilihaa, paahtopaisti on herkkuani.

  • Nannalta nappasin idean, että fonduepataa voi käyttää patana, kun irrottaa rinkulat. Sellainen tämäkin on.
   Meillä napsitaan tänään viimeiset jämät, hyvää on!

 4. Ihana tapa viettää sunnuntai ja gratiini kuulostaa herkulliselta. Ja taas niin ihanat kuvat!

  • Kiitos. Pitäisi useammin keksiä sunnuntaiksi jotain spesiaalia. Ensi sunnuntaina ollaan karjalanpiirakkatalkoissa koko suvun voimin, sitäkin odotan jo innolla.

 5. Jo on herkut! Oispa suussa mikä on silmissä 🙂 Minäkin olen suuri palsternakan ystävä, toistaiseksi en olekaan sitä gratiinissa käyttänyt.

 6. sauvajyvänen on 13.12.2012 at 20:23 sanoi:

  Voi mikä ihana Sunday Roast. Pitää laittaa gratiini tehtävien listalle, niin herkulta vaikutti.

 7. Mä sain itsenäisyyspäivänä ihanaa peruna-maa-artisokkagratiinia kavereiden tekemänä ja se jäi kovasti kolkuttamaan takaraivoon. Täydellistä roastin kanssa!

 8. Rapsakat pavut, lämmin pehmukka gratiini ja kylmä? paisti. Kuulostaa todella herkulliselta ja tarkkaan harkitulta kombolta. Ai että on varmasti ollut hyvää.

 9. Mutta voi miten kauniisti tuo gratiini on tullut padasta yli! Siis todella tyylikkäästi ja luo kuvaan rustiikkia tunnelmaa. 🙂 Se uuni onkin sitten toinen juttu… Taputan itseäni edelleen selkään, kun tajusin valita pyrolyysiuunin, koska tilanne on aika tuttu!

  Meillä harrastetaan sunnuntailounaita lähisuvun kesken aika useinkin, tykkään kovasti! Ja sukuhan on laaja käsite, tarvittaessa vaan kannetaan aina lautasia lisää pöytään ja jatketaan vähän keitoksia.

  Mustajuuri voisi olla mulla seuraavana juuresten to cook-listalla.

  • Joo, ihan ulkonäön takia annoin sen kuohua yli… as if 😉 Olen avoimesti kade sinun pyrolyysiuunistasi!
   Meilläkin oli ennen todella usein yhteisiä sunnuntailounaita, ihan harmittaa, että ne ovat harventuneet aika lailla.
   Mustajuureen kannattaa ehdottomasti tarttua, ihana, ihana juures!

 10. Ihana kuva, tuli juuston tuoksu nenään! Munkin on pitkään tehnyt mieli kunnon paistia ja Yorkshire puddingeja, ehkä jahka jouluruoista selvitään…?

 11. Nättiä on! Vihanneslaatikossa pötköttää juurikin muutama palsternakka, joten tämä taitaa päätyä viikonlopun ruokapöytään.

 12. Pingback: Uusi tuttavuus: Juuripersilja resepti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation