Tietoa mainostajalle ›

Blog

Kurvikas syysherkku – päärynä-hasselpähkinäkakku

Jos kansainvälisiä ruokalehtiä on uskominen, kurvikas päärynä on uusi omena ja ponnistaa kuuluisan sukulaisensa varjosta tänä syksynä.

Yleensä tähän aikaan vuodesta omena valtaa kaikki ruokalehdet, mutta tänä vuonna omat ruokalehtisuosikkini ovat pursuneet toinen toistaan houkuttelevimpia päärynäreseptejä: Muffinseja, paistoksia, kakkuja, donitseja, marinoituja päärynöitä.

Löysin Lantliv Mat & Vinista herkullisen päärynä-hasselpähkinäkakun. Lehdessä se oli nimetty vain päärynäkakuksi, mutta koska hasselpähkinä näyttelee rakenteessa ja maussa vähintäänkin yhtä suurta roolia, nimesin kakun uudestaan. Rouhitut pähkinät ja napakanpehmeät päärynänpalaset ovat kakussa tasavahvassa asemassa. Siinä on oikeastaan enemmän päärynää ja pähkinää kuin kakkutaikinaa.

Kakussa maistuu myös ruskistettu voi. Palanut voi pilaa jokaisen ruokalajin eli pidä huoli, että voi on kullanruskeaa, ei palaneen paahtunutta. Ohjeessa oli hyvä vinkki: Voi alkaa ruskistua siinä vaiheessa kun se hiljenee eli lopettaa sihisemisen – tai miten ääntä sitten haluaakin kuvailla. Huomaat kyllä hiljenemisen, jos vain maltat valvoa voin ruskistumista.

Kakkuresepti on Sarah Anderinin, joka on juuri julkaissut kirjan Matbok från Svenska Högarna. Kirja kertoo ruoanlaiton ohella myös Anderinin perheen elämästä Tukholman ulkosaaristossa, sen ulommaisessa saariryhmässä. Artikkeli perheen arjesta sai pohtimaan, miten itseni kaltainen ihminen, joka on tottunut neljään lähikauppaan kilometrin sisällä, selviytyisi ulkosaaristossa, jossa kauppamatka vie tunnin suuntaansa ja naapureita on kaksi, omat appivanhemmat. Saaristolaiselämää on helppo romantisoida kauniiden, tunnelmallisten kuvien äärellä, mutta luulenpa, että ensimmäisen syysmyrskyn armoilla minulla tulisi äitiä ikävä.

Päärynä-hasselpähkinäkakku

16-senttiseen torvivuokaan (huomaa, että ohje on pieneen kakkuvuokaan)

2 päärynää
1 rkl perunajauhoja
100 g hasselpähkinöitä
50 g voita
1 kananmuna
1 dl ruokosokeria tai fariinisokeria
1 dl maitoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kanelia
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

lisäksi voita ja korppujauhoja kakkuvuokaan

1. Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen ja voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.

2. Ruskista voi paistinpannulla. Ks. ohje yllä.Nosta jäähtymään.

3.  Paahda hasselpähkinät kevyesti kuivalla pannulla ja rouhi karkeaksi rouheeksi.

4.  Kuori päärynät ja pieni noin 1/2 cm * 1/2 cm-kokoisiksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon perunajauho.

5. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi.

6. Sekoita keskenään maito, voi, hasselpähkinät, jauhot, leivinjauhe, kaneli, kardemumma ja vaniljasokeri. Sekoita seos muna-sokerivaahdon joukkoon.

7. Kumoa taikina kakkuvuokaan ja paista noin 30 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Suolaa & hunajaa myös Facebookissa

24 kommenttia “Kurvikas syysherkku – päärynä-hasselpähkinäkakku

 1. Ihan totta muuten, päärynää on joka lehdessä nyt. Herkullinen kakku varmasti, pitäisiköhän jaksaa viikonloppuna Hakaniemen halliin tuoreiden hasseleiden perään…

 2. Tulin vielä märisemään: nyt mun tekee mieli kakkua.

 3. mä luulin, että tämä on ihan tavallinen kuivakakku,,,,
  ruskistettu voi kiehtoo, aika ovela!

 4. Olen aivan vaikuttunut sun leipomuksista, muistan jostain lukeneeni ettei rouva ole jauhopeukalosorttia mutta taisit juksuttaa meitä.

  • Tämmöisen ei-jauhopeukalon kannattaa valita näitä helppoja leipomuksia, saa juksutettua lukijoita, että muka osaisi jotain 😉 Olen siis jättänyt nykerrykset muille ja keskittynyt tälläisiin vuoasta pöytään -leipomuksiin. Ei koristelua eikä väkertämistä…

 5. Hyvä kun tuot Ruotsin trendejä meille. Päärynä on mun favouritteja! Ja kuivakakut kanssa. Maistuisi kyllä viipale tuota kakkua teekupillisen kera.

  • Päärynä on aina ollut minunkin suosikkejani. Tänä syksynä olen olen oikeastaan ensimmäisen kerran käyttänyt sitä leivonnassa ja toimii kyllä hyvin, kun valitsee mehevän lajikkeen. Tämä huutaa kaveriksi teetä eli maistuisi kyllä teekupposen kanssa täälläkin.

 6. Ihanat kuvat! En ole koskaan ollut kauheasti kurvikkaan päärynän ihailija,sillä olen uskollinen omenalle, mutta kakuissa ja jälkkäreissä nuo kurvikkaat kaunottaret kyllä maistuvat 🙂

 7. Täytynee testata…

  • Toivottavasti maistuu teilläkin. Meillä tykättiin ja ohikulkumatkalla ollut sisareni oli kuulema tuhonnut oman osuutensa ja miehensä tuliaiset ennen kuin oli kotiin asti päässyt 😉

 8. Kappas kappas, kuinka yllättävää, meilläkin on leivottu kakkua. 🙂 Ei tosin minun toimesta, mutta kuitenkin. Päärynät on ihkuja, varsinkin kotimaiset, joita toivottavasti kohta saa kaupastakin, ainakin joistain valveutuneista paikoista. Meillä on tosin pikkuruinen Aune-päärynäpuu, joka tekee pieniä makeita päärynöitä. 🙂 Oisko kohta teilläkin, siellä sun puutarhan jatkona?

  • Taloyhtiö uusii pihaa, ehkä minun pitää alkaa ehdotella Auneja pihasuunnitelmaan. Työkaverini toi ihania pieniä päärynöitä omalta pihaltaan. Ne oli supermakeita, olisivatkohan olleet samaisia Auneja.

 9. Taivaallisen kuuloinen kakku! Nyt utelen mistä olet löytänyt Lantliv Mat & Vin -lehden itselle ei ole tullut täällä päin vastaan vaikka olen etsimällä etsinyt.

  • Sitä saa ainakin pääkaupunkiseudulla nykyään aika hyvin. Stockalta tietenkin, mutta olen ostanut myös meidän K-supermarketista, Suomalaisesta kirjakaupasta ja Prismasta. Vaihtelee tosin esim. K-kauppojen osalta liikkeittäin. Ilmestyy harvakseltaan ja seuraava oli muistaakseni marraskuussa.

 10. Niin kauniita kuvia taas, upeita. Eikä kyllä kakkukaan kuulosta hullummalta! en ole koskaan ajatellut että päärynästä voisi tehdä kakun, menee varmasti testiin 🙂

 11. Vitsit, eipä oo tullut kuivakakkua tehtyä vuosiin! Tätä pitää ehdottomasti kokeilla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation