Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Arjen yläpuolella Tampereella

Tampereella käy mielikseen ja saa hyvin syödäkseen.

Tampereelle on tullut viime vuosina liuta uusia kiinnostavia ravintoloita. Mutta vaikka käymme siellä joka vuosi, olen edelleen testannut niistä vain muutaman. Taikasanat tämän onnettoman asiantilan takana ovat sunnuntai ja maanantai. Vuosittainen Tampereen reissumme ajoittuu nimittäin lähes poikkeuksetta Pori Jazzin jälkeiseen sunnuntaihin ja maanantaihin ja yritäpä silloin löytää avoinna oleva hyvä ravintola: Hella & Huone suljettu su-ma, ravinteli Bertha suljettu su-ma, C suljettu su-ma vain muutamia mainitakseni. Tänä vuonna sain arvokasta apua Sivumaku-blogin Janilta. Hänen suositustensa perusteella löysimme oivalliset ravintolat sekä sunnuntai- että maanantai-illaksi.

Ravintola Esplanadi
Kauppakatu 16

Sunnuntai-illan valinta golfkierroksen päätteeksi oli laadukasta pubiruokaa tarjoava ravintola Esplanadi. Ruoka valmistetaan pääosin kotimaisista, lähellä tuotetuista raaka-aineista ja oluet ja siiderit ovat oman panimon tuotantoa.

Tarjolla oli maukasta ja mutkatonta pubiruokaa. Settini oli varsin tukeva: alkuruoaksi seuralaisen kanssa jaettu hodari ja pääruoaksi hampurilainen. Pelkkä hampurilainen lisukkeineen olisi riittänyt varmasti, mutta halusin päästä testaamaan kehutut makkarat. Ei ole turhaan kehuttu, ne olivat minun mielestäni toinen illan helmistä. Toinen oli sitten  puolestaan maukas sämpylä: Sekä hodarin että hampurilaisen sämpylä sai tuhdin makunsa mäskistä ja mallasvierteestä.

Ehdottomasti keskimääräistä parempaa pubiruokaa mm. hampurilaisen pihvi on valmistetty Limousin-härän lihasta. Erityiskiitokset myös todella iloisesta ja ystävällisestä palvelusta. Tänne menen mieluusti toistekin.

Kahden hengen ruoat ja ruokajuomat noin 40 euroa.

Ravintola 4 vuodenaikaa
Tampereen kauppahalli

Tampereen kauppahalli on hienosti piilotettu helmi. Jos tulet Hämeenkatua rautatieasemalta päin ja olet Sokoksen kohdalla, olet jo mennyt ohi. Sisäänkäynti on huomaamaton, mutta sisällä on onneksi sitäkin mukavampi yllätys odottamassa. Hallissa on monipuolisesti erilaisia liikkeitä ja kahviloita. Äskettäin halliin on avattu myös Armas-pikaruokala.

Paikallisten tuttujeni mukaan kauppahallin aukioloaikoihin ei ole luottamista eli monet tiskit sulkevat jo huomattavasti virallista sulkemisaikaa aiemmin, vaikka halli periaatteessa on auki kuuteen. Aukioloajat tuntuvat muutenkin olevan aika lailla suuntaa-antavia. Lauantaisin halli on auki neljään, paitsi kesäisin kolmeen. Kesäaukioloaikaa tosin kukaan ei ole vaivautunut päivittämään hallin nettisivuille, vaan kävimme toteamassa sen suljetun oven takana.

Kauppahalli on kuitenkin visiitin väärti. Itse ostimme sieltä mm. käsintehtyjä karjalanpiirakoita ja nautimme maukkaan lounaan 4 vuodenaikaa -ravintolassa. Listalla on muutama klassikko ja päivittäin vaihtuvat annokset. Maa-artisokkakeitto oli ihanan kuohkeaa ja maukasta, parempaakin tarte tatinia olen saanut,  mutta ei tämäkään versio huono ollut. Keiton kanssa olisin mieluusti syönyt jotain peruspatonkia maukkaampaa leipää, sitähän olisi hallissa varmasti tarjolla.

4 vuodenaikaa ottaisin mielellään myös esimerkiksi vakiopaikkaani Hakaniemen halliin, saattaisin jämähtää vakioasiakkaaksi lauantailounaalle. Suosittu ravintola vaikutti olevan myös Tampereen hallissa. Ihan tavallisena maanantainakin kaikki paikat olivat varattuja. Ei kannata antaa täysien pöytien karkottaa pois, kierto on aika nopea ja paikkoja vapautui koko ajan, vaikka pöytiä oli vain muutama.

Lounaskeitot, jälkiruoka ja lasilliset viiniä kahdelta nelisenkymmentä euroa.

Ravintola Näsinneula
Särkänniemi

Maanantai-illan ravintolan valitsimme jälleen Janin suositusten perusteella. Siinä joutuivat kaikki omat ennakkoluuloni romukoppaan. Huvipuisto olisi ollut viimeinen ruokakohde, jonka olisin itse valinnut. Edes se, että ravintola on yksi maailman parhaista pyörivistä ravintoloista ei olisi vakuuttanut minua. Mikä kategoria pyörivät ravintolat muka on? Onneksi saimme apua etevältä paikallisoppaalta ja päädyimme ravintolan mainoslauseen mukaisesti arjen yläpuolelle, ravintola Näsinneulaan.

Valitsimme Tampere Menun, jossa ei ollut yhtään heikkoa lenkkiä. Ihanat maut alkoivat jo aluksi tarjoillusta leivästä. Hain jo Eat & Joystä speltti- ja kaurajauhoja, koska aion yrittää päästä edes lähelle Näsinneulan kauraspelttileipää myös kotona.

Alkuun kylmää tomaattikeittoa.

Seuraavaksi suloisen pehmeää possunposkea Paijan tilalta Urjalasta. Vink, vink, te Urjalan kävijät, tilan myymälä on auki lauantaisin. Possun seurana oli maukkaita vihanneksia mm. parsaa Perniöstä.

Suunraikastajana välissä raikas basilikagranite tomaattilumella.

Varsinainen pääruoka oli meidän molempien suosikki. Lautasella oli Vanajaveden kuhaa, parsa-pekonirisottoa, parsa-voikastiketta ja ihanaa kevätsipulipyreetä. Pyree syntyy kuulema vaan ihan kermasta, voista ja kevätsipulista. Onko se nyt ihme, jos se on hyvää? Vaikka annos oli reilu, olisin ottanut mieluusti lisää. Siinä oli minun makuuni kaikki kohdallaan.

Juustolautasella monelle tutut Peltola Blue ja Mouhijärven appenzellertyyppinen Vilho.

Makeaksi lopuksi maitovanukasta, minttusorbettia ja lippiavaahtoa. Lippia oli minulle uusi tuttavuus. Googlailun perusteella se paljastui sitruunaverbenaksi. Sitä voisi harkita ensi vuonna testattavaksi myös istutuslaatikoissani tai parvekkeella. Ainakaan itse en ole törmännyt siihen kaupassa, mutta ilmeisesti sitä on ollut useampana vuonna myynnissä Hyötykasviyhdistyksen kevättaimitorilla.

Ravintola Näsinneula oli ehdottomasti reissun positiivisin yllätys, mukava hetki arjen – tai sateisen ja sumuisen Tampereen – yläpuolella. Aterian aikana ennättää nähdä Tampereen muutamaankin otteeseen, ravintolasali pyörähtää kierroksen 45 minuutissa.

Ruoat ja juomat kahdelta noin 200 euroa (2 Tampere-menua, toiselle viinipaketti, toiselle muutama lasillinen viiniä).

Tampere Menusta oli tykätty myös Kulinaarimurulassa.

Kiitos Sivumaun Jani, söimme Mansessa oikein maukkaasti. Ja vielä jäi monta paikkaa varastoon jatkoakin ajatellen, kyllä Tampereella pistäytyy mieluusti toistekin. Ehkäpä jo pikemmin kuin ensi kesänä.

17 kommenttia “Arjen yläpuolella Tampereella

  1. Olipas kiva kattaus Tamperetta! Kiitos!

    Ootko käyny pitkään aikaan Puijon pyörivässä ravintolassa? Minä olen kuullut siitä sekä tosi hyvää että tosi huonoa, itse en ole käynyt siellä vuosiin. Silloin sitä pyöritti Savonian opiskelijat ja ruoan taso vaihteli opiskelijoiden/ohjaajan mukaan aivan hurjasti. Mutta maisemat on mukavat:)

    • Puijolla ei ole tullut käytyä varmaan viiteentoista vuoteen syömässä. Kerran kävimme kahvilla jokunen vuosi sitten, mutta ei jäänyt mitään mielikuvia edes siitä, mitä otimme kahvien kanssa. Ne oli ne maisemat, jotka jäi mieleen – ne mualiman parraat 😉

  2. Mona on 05.08.2012 at 21:31 sanoi:

    Täytyypi ehdottomasti kokeilla näitä, kun seuraavaksi Tampereelle suuntaamme!

  3. Tuo Neljä Vuodenaikaa on niin mun suosikki lounaspaikoista. Tunnelma on jotenkin todella ainutlaatuinen.

    Hella ja Huone on ollut elämys, C:n lounas herkullinen ja Bertha on vielä testaamatt. Lomilla tarvitsisi aina jonkun extra-vatsan, että ehtisi syödä kaikkialla, missä haluaisi. Ai miten niin olen kärsimätön? Ehtiihän sitä seuraavallakin kerralla. 😉

    • Neljä Vuodenaikaa on kyllä huippu – niin hyvää ruokaa rennoissa tunnelmissa. On jotenkin uskomattoman epäsuomalaista istua siellä kaikki sulassa sovussa samassa pöydässä tuntemattomien kanssa.

      Hella & Huone oli minunkin makuuni. C ja Bertha meillä vielä molemmat listoilla seuraaviksi kerroiksi.

  4. Tampere on ihan loistopaikka, pitäisi käydä useammin. Tuo kevätsipulipyre kuulostaa mielettömältä, ajattelin testata illalla.

  5. Nyt vasta huomasin postauksesi ja samantyyppistä narinaahan täältäkin löytyy maanantaisin kiinni olevien ravintoloiden suhteen. 🙂 Vähän voisivat ravintolat tsempata ja pitää puljunsa auki jazzien jälkeisinä päivinä. Menettävät ilmeisen hyviä asiakkaita 😉

    • Olitteko muutes tänä vuonna jazzeilla?

    • Jazzeilla oltiin tänäkin vuonna. Ja vaikka ymmärrän ihan täysin tarpeen vapaapäiviin myös ravintoloiden väelle, saattaisi näin kesäisin ainakin sunnuntaisin riittää asiakkaita. Ihan sama ongelma oli mm. Porvoossa. Ystäväni etsivät siellä sunnuntai-iltana ruokapaikkaa ja auki oli nepalilainen ravintola. Te ilmeisesti ajoitte jazzeilta Turun suuntaan?

  6. Hyviä ruokavinkkejä jälleen kerran. Tuollaisen purilaisen menen kyllä puraisemaan Esplanadiin seuraavalla visiitillä. Tampereella on muuten myös se hyvä puoli, mistä olen todella kade, että siellä voi kiskoa siikaa joesta ihan keskustassa. Hieno kaupunki monella tapaa.

    • Siikaa, yllättävää, etten varmaan ole koskaan nähnyt siellä kalastajia. Pitääkin katsoa vähän tarkemmin ensi kerralla.
      Esplanadi oli kyllä ainakin pubiruokaosaston osalta hyvä paikka.

  7. Pinjansiemen on 06.08.2012 at 22:13 sanoi:

    Kas, olin juurikin lauantaina Urjalassa, olisin voinut tuoda tuliaisia 🙂

  8. Ooh, minkälaisia herkkuja. Taidankin tästä lähteä lounaalle…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation