Tietoa mainostajalle ›

Blog

My Cup of Tea

Wehmaan kartanon iltapäiväteellä pääsee englantilaistunnelmiin keskellä suomalaista maalaismaisemaa.

Olen ajanut tukka putkella Kuopio-Helsinki-väliä lukemattomia kertoja. Mitä nopeammin päästään paikasta A paikkaan B, sitä parempi. Päätin kerrankin luopua matkanteon suorittamisesta, ottaa asiaan savolais-zeniläisen minne sitä immeisellä on kiirus valamiissa mualimassa -asenteen ja poimin matkan varrelle leppoisat pysähdyspaikat. Päädyin pitkälle, nautinnolliselle iltapäiväteelle Wehmaan kartanon pihapiirissä sijaitsevaan, englantilaista teekulttuuria vaalivaan Teahouse of Wehmaisiin Juvalle. Juva sijaitsee Mikkelin pohjoispuolella ja visiitti iltapäiväteellä edellyttää vain muutaman kilometrin poikkeamisen viitostieltä. Paikka on perustettu muutama vuosi sitten ja se on ilmeisesti Suomen ainoa englantilaishenkinen teehuone.

Teen nauttiminen keventää mieltä, selvittää ajatuksia, vähentää henkistä ja ruumiillista ahdistusta ja saa aikaan sellaisen mielenrauhan, että kaikki maalliset huolet voi joksikin aikaa heittää pois mielestään, luvattiin paikan teelistalla kiinalaisen teekeisarin sanoin. Mitäpä sitä sitten muuta kuin mielenrauhaa hakemaan englantilaisten ruusukuosien ympäröimänä.

Löysin teehuoneen Kauppalehti Optiossa olleen jutun perusteella, jossa kahvilan perustanut kartanoa isännöivän Grotenfeltin perheen tytär Anna antoi reseptejä sormileipiin. Artikkeli jäi mieleeni, koska hän totesi siinä, että kaikki muut reseptit ovat jaettavissa paitsi skonssiresepti. Niiden takia asiakkaat ajavat hänen mukaansa Helsingistä asti. Skonssifriikkinä halusin päästä testaamaan kehuttuja leivonnaisia.

Teelistalta löytyy kaikkiaan noin kuutisenkymmentä erilaista teevaihtoehtoa. Menuvaihtoehtoja puolestaan on kaikkiaan viisi. Käytännössä ne koostuvat sormileivistä, makeista leivonnaisista ja skonsseista. Laajuus vaihtelee ja hintahaitari on 10-16 euroa sisältäen kannullisen teetä.

Tilasin English Tea -vaihtoehdon, johon sain makeiden leivonnaisten sijaan vaniljaskonsseja kolmen sortin sormileipien rinnalle. Teeksi valitsin Tempelin, jonka sisältö kuulosti runolliselta. Tee oli listan mukaan koristeltu kanervalla, pionilla ja vadelmalla ja maussa luvattiin olevan vadelmaa, raparperia ja kermaa. Sormileipien täytteet olivat perinteiset kurkku-tuorejuusto sekä lohi ja kolmannessa versiossa oli artisokkaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Leivät olivat oikein hyviä, mutta ne jäivät kyllä kakkoseksi, kun pöytään tuotiin uunilämpimät vaniljaskonssit. Menu oli täyttävä: Kaksi pientä leipää kutakin makua ja kaksi skonssia kermavaahdon ja hillon kera. Pakko tunnustaa, että toisen skonsseista jouduin pakkaamaan tuliaisiksi äidille. Olisi ollut synti jättää sellainen herkku syömättä.

Tavoitteenani on monien muiden ohella ollut löytää vaihtoehtoja aabeeceehelveteille ja muille valmiiksi pakattuja kumileipiä tarjoileville huoltamoketjuille. Haluaisin suosia persoonallisia paikkoja, joissa on maistuvaa tarjottavaa. Tässä yksi sellainen: Teahouse of Wehmaisin takia kannattaa tehdä se muutaman kilometrin poikkema valtaväylältä. Kiireen voi unohtaa unohtaa. Se on onneksi paikan rauhallisessa ilmapiirissä helppoa. Erityiskiitokset myös ystävällisestä ja välittömästä palvelusta.

PS Olimme käyneet Sillä Sipuleiden kanssa paikassa ilmeisesti aika lailla peräjälkeen. Kannattaa lukea myös heidän kokemuksistaan.

24 kommenttia “My Cup of Tea

 1. Ooh, vaikuttaa niin idylliseltä, että paatunut kahvinlatkijakin haluaa nyt tuonne! Skonssikuva sai veden herahtamaan kielelle.

 2. sauvajyvänen on 18.07.2012 at 10:22 sanoi:

  Ihanalta vaikuttava paikka! Tuonne on kyllä päästävä, kunhan vaan keksii asiaa sinne päin.

 3. Herkullisen näköistä. Sehän on kohta pakko itse ryhtyä teekestejä järjestämään kun ei valitettavasti lähiaikoina ole tuonne päin menossa.

  • Skonssit on onneksi helppo tekaista itsekin. Jos tykkää teestä, teehuoneella on myös verkkokauppa, josta saa tilattua kaikkia siellä myytäviä teelaatuja.

 4. Paikka oli kyllä makuja, esillepanoa, sisustusta ja tuotteita myöden I-HA-NA. Menemme taatusti uudestaan, sillä ihastuimme koko perhe. Vaikka olemmekin paatuneita peruskahvi-ihmisiä ;).

  Nuo perhoskupit olivat mielestäni tosi hienot!

  Me olimme paikanpäällä vissiin kolmen aikoihin. Olisi kyllä ollut mainiota tavata. Olisin varmasti tunnistanut sinut facebook-kuvasi myötä.

  • Minäkin ihastuin täysin, pitää tähdätä jatkossakin teehuoneen aukioloaikoina Juvan kohdalle. Kupit olivat todella kauniit – niitä saa muuten muistaakseni sekä Stockalta että Sokokselta 😉

   Mentiin varmaan tunnin verran ristiin. Luulen, että kamera puolin ja toisin olisi helpottanut tunnistamista FB-kuvien ohella 😉

 5. Ihana afternoon tea! Ja uunituoreet skonssit ovat niin hyviä!

  • Niin ovat, löytyykö blogistasi niihin joku ihana resepti? Minulla on yksi luottoresepti, mutta näissä oli vielä hiukan erilainen tuntuma ja ihana vaniljaan vivahtava maku.

 6. Tuonne voisin piipahtaa Helsingistä käsin ihan vain teelle ja skonssille, näyttä sen verta ihanalle paikalle!

 7. Annaleena on 18.07.2012 at 15:18 sanoi:

  Olen miettinyt missä lehdessä oli juttu tuosta teehuoneesta, mutta Optiohan se tosiaan oli 🙂 Harmi kun tuolle suunnalle ei ole asiaa. Teehuone vaikuttaa kovin herkulliselta paikalta!

 8. Olisipa Oulu-Kuopio -välilläkin joku tuollainen aarrepaikka! Nam! Olen käynyt muutaman kerran Wehmaan kartanon Butik på landetissa, mutta silloin siellä ei vielä ollut teehuonetta. Täytyy mennä uudestaan!

  Oothan stopannu Mikkelin pohjoispuolella Tertin kartanossa? Kenkäverokin on piipahtamisen arvoinen (en muista onko siellä kahvilaa, mutta leipomopuoti ainakin on).

  Skonssit on parhautta!

  • Tertin kartanossa olen käynyt vain kerran, mutta Ankerias on suositellut sitä niin lämpimästi, että vielä sinne on päästävä.
   Kenkävero täytyy testata.

   Pohjoiseen päin tulee itse ajettua niin harvoin, etten tiedä sieltä mitään paikkoja. Lapsena ajettiin usein Ouluun ja silloin meillä oli suosikkipaikat, mutta eivät taida olla enää hengissä. Ja saattaa olla, että omatkin preferenssit ovat muuttuneet.

 9. Ihailin tuota paikkaa jo Sillä Sipulien blogissa;aivan ihana! Juvaa olen nähnyt vain hieman ikkunasta Mikkelistä tullessa….Ja tuolla Hannele mainitsee Tertin kartanon,joka sekin on aivan mieletön paikka!

 10. Oot kyllä hyvä löytämään tällaisia mielenkiintoisia paikkoja. Tää haluu muiden tapaan heti tuonne myös! Kyllä teidän lomalaisten kelpaa, kun saatte matkustaa ja löytöretkeillä:)

  • Ei ole nyt säät suosineet näitä löytöjen tekemistä, mutta tästä se kääntyy 😉
   Teillä taitaa välillä olla asiaa tuohon suuntaan, joten kannattaa kyllä käydä, varsinkin kaltaisesi teeharrastajan. Vähän toisenlaista tunnelmaa tosin kuin japanilaishenkisissä teepaikoissa.

 11. Mä olen salaa haaveillut noista Elinnon kupeista. Ne ovat niin kauniit!
  Onneksi on loma edessä ja nolla suunnitelmaa tehtynä. Katsotaan, mihin kaikkialle sitä ehtii.

  Tertissä on tullut monena kesänä pyähdyttyä. Viime vuonna vaan salaatissa oli liikaa lipstikkaa ja suklaakakku oli kuiva. Mutta hei, saattaahan sitä joskus lipsahtaa. Tertin miljöö on upea ja yrttitarha kiva. Ja kauppa kans. Että menkää ihmeessä!

  • Siellä kaupassa pysähdyttiin kerran siskoni kanssa pikaisesti. Pitää ottaa uusiksi ja toivoa, että lipstikka ja suklaakakku olivat kertalipsahduksia.
   Kupit ovat kyllä kauniit, vaikka itse olen ihan minimalisti, mitä astioihin tulee, nämä kupit ihastuttivat silti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation