Tietoa mainostajalle ›

Blog

Eilisen potut tuoreeksi rieskaksi – perunarieskat

Pari ylimääräistä perunaa ei haittaa, niistä saa maukkaat rieskat. Ne ovat hävikin vähentäjinä klassikkoainesta.

Täysin subjektiivisen näkemykseni mukaan äitini tekee parhaat perunarieskat. Tekeminen perustuu kuulema sormituntumaan, mutta yritin mittailla oheiseen ohjeeseen vieressä suuntaa-antavat määrät sivusta seuraamalla. Kannattaa treenailla muutaman kerran, että löytää oman maun mukaisen tuntuman taikinaan.

Hävikin vähentämisen kannalta rieskat ovat käteviä, koska pohjana toimivat yhtä hyvin edellispäivien keitetyt perunat tai perunamuussi, muutat vain veden määrää sen mukaisesti. Teetpä pohjan perunoista tai perunamuussista, liikkeelle lähdetään tasaisesta vetisestä löllöstä eli myös muussia kannattaa jatkaa vedellä, niin saat pehmeät rieskat.

Kun rieskat on leivottu, hävikin vähentämisessä auttaa puolestaan leivänpaahdin. Parhaita rieskat ovat toki tuoreina, mutta oikein maukkaita useamman päivän, kun paahtaa rieskan leipomispäivää seuraavina päivinä.

Perunarieskat

400 g  (n. 4 dl) perunaa keitettyä tai muusia
1 muna
noin 1 dl vettä
1 dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
vajaa 1 tl suolaa (huomioi, että muusissa on jo suolaa)
2 -3 rkl  öljyä
1 tl leivinjauhetta (voit jättää pois, jos haluat rapsakampia rieskoja. Leivinjauheella niistä tulee pehmeämpiä)

1. Survo perunat tasaiseksi jatka vedellä löysäksi velliksi.

2. Sekoita joukkoon muut aineet.

3. Taputtele rieskoiksi, pistele haarukalla.

4. Paista 225-250 asteessa.

Hävikistä herkuksi on yli 30 ruokablogin yhteinen tempaus toukokuun ajan. Haluamme innostaa lukijoitamme taikomaan hävikki herkuiksi. Ja samalla pienennämme myös omaa ruokahävikkiämme. Kannattaa käydä Facebookissa tykkäämässä. Sieltä löydät kaikkien blogien inspiroivat ideat.

18 kommenttia “Eilisen potut tuoreeksi rieskaksi – perunarieskat

 1. Oi, maistan jo suussani uunilämpimän rieskan ja sulan voin.. nam!

 2. Ah, rieskaa! Mun mummu tekee parasta peruslättyrieskaa, ilman pottua, ja oon monesti kysynyt siihen ohjetta. Se ohje on sitten sellainen ”sopivasti jauhoja, murunen hiivaa, vettä niin että tuntuu käsissä sopivalta” 🙂 Mutta onko parempaa kuin lämmin rieska, voi että!

 3. Campasimpukka on 29.05.2012 at 18:26 sanoi:

  Näitä minäkin usein teen, ovat nopeita ja menevät kuin kuumille kiville:)

 4. Oi mitä ihanuuksia.Perunaa tulee käytettyä sen verran harvoin ettei jää tähteitä tällaista varten,mutta joskus voisi ostaa pottuja ihan vaan rieskoja varten…

 5. Minun äitini tai mummoni eivät ole koskaan tehneet rieskaa, niin en ole päässyt maistamaan sitä maailman parasta. Pitänee itse sitten kääriä vain hihat. Miten minulla vaan ei ole juuri ikinä ylimääräisiä pottuja tai muussia… Täytyy muistaa ensi kerralla keittää pottuja oikein iso kattilallisen, että jää ylimääräisiä rieskan tekoon. Näyttävät kauhean hyviltä!

 6. Oi kun sä olet hyvin vetänyt näitä hävikkiherkkuja. Mun piti tehdä, tai siis yrittää tehdä punajuuririeskoja, mutta en ehtinyt vaan hävikki kouraisi ankaralla kädellään taas….huokaus…

  • Onneksi ne punajuuririeskat on ihan hyvä vinkki myöhemminkin 😉

   Tämä hävikin vähentäminen on käynyt työstä…huokaus.. Oikeasti tässä oli vähän siis jo äitikin apuna 😉 Olen ollut paljon matkoilla, mikä varmaan selittää, että meillä on kuukausi mennyt aika pienellä hävikillä, mutta ei se ihan vaivatta ole mennyt. Jos näin paljon on joutunut tsemppaamaan, en halua miettiä, mikä on normaalitilanne hävikin suhteen.

 7. Ah ja voih, nää on varmasti ihania! Mun äitikin teki näitä kun olin pieni, täytyykin mankua, että tekisi taas.

 8. Piritta on 28.05.2016 at 16:55 sanoi:

  Huikee resepti.. Tästälähin vain näitä ?

 9. Anna on 27.10.2016 at 19:59 sanoi:

  Kiitos reseptistä. Keliakian vuoksi tein rieskat kaurajauhosta varsin erinomaisia tuli niistäkin. Kaurajauhoja kannattaa laitttaa vähän vähemmän tai lisätä nesteen määrää. Tähän voi myös hyvin kadottaa maidonjämät pois happanemasta..

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 01.11.2016 at 23:14 sanoi:

   Kiitos Anna vinkistä. Kaurassa on ihana maku, pitää testata ehdottomasti ihan senkin takia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation