Tietoa mainostajalle ›

Blog

Potut lytyssä

Lytätyt potut
Tässä vaiheessa vuotta perunat alkavat kyllästyttää jo ihan tosissaan. Ihaniin uusiin perunoihin on vielä ihan liian pitkä aika, eikä männävuotiset ole enää parhaimmillaan. Nämä ovat hyvää vaihtelua ainaiseen keitetyt perunat-perunamuussi-linjaan.

Olen pahasti koukussa erilaisiin ruoka-aviiseihin. Olisin huomattavan paljon sivistyneempi, jos käyttäisin saman ajan vaikkapa venäläisten klassikoiden tai yhteiskunnallisten laatulehtien parissa. Uusi suosikkini on länsinaapurin Lantliv Mat & Vin. Sen voisi usein kokata melkeinpä kannesta kanteen.

Ohje lytättyihin pottuihin on irkkujen uuden suosikkikokin Donal Skehanin ohje helmikuun lehdestä, mutta olen muuttanut suhteita jonkin verran. Meillä nämä tarjoiltiin haukipuikkojen ja tartar-kastikkeen kanssa, mutta yhtä hyvin ne voi laittaa myös vaikkapa lihan kaveriksi.

Lytätyt potut

4 hengelle lisukkeena

reilu puoli kiloa pieniä perunoita
2 valkosipulin kynttä
kourallinen timjamin (ja rosmariinin) oksia hienoksi hakattuna
1 tl dijonsinappia
puolikkaan sitruunanmehu
4 rkl oliiviöljyä (ja lisäksi perunoiden pinnalle)
suolaa ja mustapippuria

1. Keitä perunat kuorineen melkein kypsiksi (15-20 minuuttia).

2. Sekoita sillä aikaa muut aineet morttelissa tai sauvasekoittimella.

3. Laita perunat uunivuokaan, valuta päälle oliiviöljyä, pyörittele perunoita öljyssä. Riko kaikkien perunoiden pinta perunanuijalla tai haarukalla ja jaa öljy-yrtti-valkosipuliseos perunoiden päälle. Rouhi päälle reilusti suolaa ja pippuria ja kaada oliiviöljyä.

4. Paista perunoita 200 asteessa puolisen tuntia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

18 kommenttia “Potut lytyssä

 1. Lyttyperunat ovat ihania! Olen laittanut niitä usein silloin kun on vieraita syömässä.Sinappia tosin en ole laittanut vaan erilaisia mausteita valkosipulin lisäksi.

  • Tästä voi tehdä lukemattomia versioita. Oikeastaan juuri sinapin takia päädyin kokeilemaan tätä versiota, koska sitä ei olisi tullut mieleen itse yhdistää perunoihin. Meilläkin erilaiset yrtti-valkosipuliversiot on useammin kokkausvuorossa.

 2. Campasimpukka on 13.04.2012 at 19:36 sanoi:

  Meilläkin välillä tehdään lyttypottuja. Voisikin huomenna tehdä:)

 3. Näitähän voisi koittaa myös ulkomailta lennätetyistä uuden sadon perunoista. Ei millään jaksa tässä vaiheessa vuotta odottaa meikäläisten satokautta…

 4. Vau kuinka kaunis tuo perunakuva! Lyttypottuihin olen törmännyt viime aikoina useassa blogissa, mutta jotenkin mulle oli jäänyt hieman epäselväksi, että mitä ne oikein ovat! Nyt selkisi ja hyvältä vaikuttavat. Menevät siis kokeiluun 🙂

  • Minä en ollut aiemmin törmännyt kuin tuossa lehdessä, mutta olivat kyllä hyviä eli kannattaa laittaa kokeiluun. Voit vaikka alkaa heti irrotella Nannan voi-öljy-yhdistelmällä 😉

 5. Missä lie tynnyrissä olen elänyt kun nyt vasta kuulen näistä lyttypotuista, mutta vähänpä on herkullisen näköisiä ja näitähän voi maustaa vaikka miten. Nam nam!

 6. Meillä ruttaillaan usein perunoita koko uunipellillinen. Oma kimmokkeeni on lähtöisin pioneerinaiselta, joka TIETENKIN laittaa perunoihin lyttäyksen jälkeen mausteiden lisäksi reilusti SEKÄ voita ETTÄ oliiviöljyä. On niin pirun hyvä yhdistelmä, etten enää pysty jättämään kumpaakaan pois….

  • Meilläkin ryttäiltiin puoli pellillistä, mutta kuvaus ei onnistunut siinä uunipellillä, joten nuo pikkulootat on pelkkää stailausta.

   Seuraavan kerran pitääkin kokeilla se voilisä. Tuleeko se samaan töhnään vai laitetaanko se jotenkin muutoin pottujen päälle?

   • Voipaketti käteen ja toiseen vaikka juustohöylä ja sitten vaan lastut lentelemäänperunoiden päälle. Öljy pirskotellaan ja sitten lisään syolahiyaleet ja yrttejä, mustapippuria yms. en tee tahnaa, too lazy

 7. Tynnyristä päivää. En ole tehnyt lyttypottuja koskaan. Keitetyt potut sellaisenaan eivät kuulu suosikkeihini, mutta muutoin kyllä peruna maistuu erilaisissa muodoissaan. Tänään syömme illallisella lyttypottuja – se on minun demokraattinen valintani lisukkeeksi.

 8. Mulla on tynnyrissä joku kurkistusreikä, koska olen kyllä kuullut näistä jo aikaa siten. Mutta en vaan ole saanut aikaiseksi kokeilla. Varsinkaan, kun en ole mikään perunafriikki. Paitsi uusien perunoiden suhteen. 🙂

  Koitan nyt muistaa nämä ensi kerralla, kun pitää keksiä jotain perunasta.

 9. Lyttypotut on todella hyviä, teen yleensä Nannan kuvailemalla tyylillä. Laitan vielä viime silaukseksi grillivastuksen päälle, niin saa vieläkin rapeamman pinnan.

  Donalin ohje kuulostaa oikein toimivalta, jaksan hämmästellä, miten hyvältä sitruuna maistuu perunoiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation