Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Blog

Say cheese – palak paneer

Juu-juu-juu-juustossa löytyy eli huhtikuun teemana on juustot. Lihattoman kuukauden jälkeen siirrytään juustojen pariin. Ensimmäisenä palak paneer kotijuustosta. Jos tästä lempeän mausteisesta pinaatti-juustocurrysta ei saa voimaa, on ainakin yrittänyt parhaansa.

Vuoden alusta blogissa on ollut kuukausittain teema, jonka mukaista ruokaa kokkaan vähintään kerran viikossa. Tammikuussa tutustuttiin sopan syvimpään olemukseen. Helmikuussa tehtiin kotoista ja lainattiin naapureilta eli pohdin suomalaista ruokakulttuuria. Maaliskuussa sekä blogi että oma ruokavalio olivat lihattomia ja pyrin haastamaan itseäni kokkaamaan kasviksia ja kalaa mahdollisimman monipuolisesti. Huhtikuussa taas sanotaan ‘cheese’ eli kerran viikossa luvassa ruokaa, jossa juusto on jos ei nyt pääosassa niin ainakin naispääosassa – nämä kaksi eivät ole tiettävästi sama asia paitsi Meryl Streepille.

Ensimmäisenä siis curry kotijuustosta. Ensin tunnustus: En ole koskaan maistanut autenttista palak paneeria. Laitakokki on ollut liian kauan töissä ytimessä ja hänen mielessään nepalilainenja intialainen ovat lounasruokakastissa, joten saan ihan liian harvoin seuraa nepalilaiseen ravintolaan ja sitten kun sinne pääsen, päädyn aina valitsemaan kolmesta suosikistani, ettei vaan mene pieleen. En osaa siis sanoa ollenkaan, miten lähelle oikeaa makua tällä reseptillä pääsee. Juusto on jo lähtökohtaisesti erilainen, mutta hyvää tämä on joka tapauksessa: Pehmeän mausteista kastiketta ja runsaasti ihanaa pinaattia. Ja valmista reilussa puolessa tunnissa alusta loppuun – asia, jota arvostaa arkena.

Juustoon voit halutessasi paistaa myös paistopinnan, mutta kuivaa juusto sitä ennen mahdollisimman hyvin. Varoituksen sana: Paistettaessa juustosta irtoaa ihan mahdottomasti nestettä, eikä paistaminen olennaisesti paranna makua eli ihan hyvin voit jättää sen vaiheen väliin.

Palak paneer

2 hengelle

100 g tuoretta pinaattia
vajaa paketillinen kotijuustoa
2 rkl öljyä
1 pieni sipuli
1-2 tomaattia
1/2 vihreä paprika
1 iso valkosipulinkynsi
1 rkl silputtua inkivääriä
1/2 tl korianterin siemeniä
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl currya
1 rkl mietoa currytahnaa
1 vihreä chili silputtuna, siemenet poistettuna
3/4 dl turkkilaista jogurttia
3/4 dl kookosmaitoa tai kermaa
suolaa

1. Ryöppää pinaatti nopeasti ja valuta.

2. Silppua sipuli, paprika, tomaatti, valkosipuli. chili ja inkivääri pieneksi silpuksi. Rouhi korianterin siemenet rikki morttelissa (voit toki korvata siemenet myös jauhetulla korianterilla).

3. Kuumenna öljy pannulla. Lisää kaikki mausteet ja kuullota niitä pannulla jokunen minuutti.

4. Lisää valkosipuli, sipuli ja paprika pannulle ja paista viitisen minuuttia. Lisää tomaatti ja pinaatti. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

5. Lisää kookoskerma ja jogurtti (niiden suhdetta voit vaihdella ihan makusi mukaan). Kuumenna muutama minuutti.

6. Lisää kotijuusto ja kuumenna. Tarjoa basmatiriisin kanssa.

12 kommenttia “Say cheese – palak paneer

  1. Minäkin olen oman taisteluni tämän annokseni kanssa tehnyt. Innostuin todella paistamaan juustoon niin rapeaa paistopintaa, että ei paljon ollut enää juustoa jäljellä… Aion ottaa joskus uusiksi ja valmistaa juuston itse, sen pitäisi olla “piece of cheese.”

    Hyvin sanottu tuo Meryl-jutska!

    • Tuo paistopinnan paistaminen on kaksipiippuinen juttu. Jos paistaa, lähtee juustosta osa nesteestä pois, silloin kastikkeesta tulee minusta mukavasti paksumpi, mutta toisaalta se paistaminen on aika rasittavaa hommaa, kun sitä nestettä tulee aika reilusti. Kerro ihmeessä, kun pääset tuohon piece of cheese -kokeiluun, minä seuraan sinua välittömästi 😉

  2. Ooh, kuulostaa hyvältä! Paljonko sitä kotijuustoa tulee laittaa, ja onko joku parempi vaihtoehto kuin muut? En ole nimittäin koskaan käyttänyt kotijuustoa, joten olen “hieman” ulapalla…

    Meryl Streep <3
    Korianterinsiemenet <3

    • Siis oletko sitä mieltä, että jos antaa kotijuustocurryn ohjeen, kannattaa laittaa reseptiin mukaan myös juusto 😉 Kiitos, että huomasit. Laitoin siihen kahdelle hengelle vajaan paketillisen Valion kotijuustoa. Olen tainnut joskus käyttää myös Ingmannin juustoa.

      Tiedän, korianterinsiemenet on sielläpäin <3

  3. Olen tätä palak paneeria kanssa joskus kokeillut. Taisin käyttää leipäjuustoa. En osaa sanoa oliko se hyvä vai huono idea, kun en ole myöskään aitoa koskaan syönyt, niin oli tosiaan paha arvioida lopputuloksen autenttisuutta. Ihan hyvää se muistaakseni oli ja hyvältä näyttää myös tämä kotijuustosta tehty:)

    • Ja tässä kuitenkin kastike on ainakin minulle se juttu, mutta kyllä se juustokin oli hyvää. Olen kova leipäjuustofani, mutta väittäisin, että tässä kotijuusto toimii paremmin.

  4. Itsellä tämä on ollut pitkään todo listalla, tämä ohje vaikuttaa paremmalta kuin se mikä itsellä tallessa odottamassa. Jostain syystä en ole läheltä löytänyt kunnollista tuoretta pinattia. Täytyy varmaan itse laittaa kasvamaan. Kotijuuston tekeminen itse tuntuu olevan nykyään aika yleistä. Hämmästyin kun lähimarketistakin löytyi juustomuotti.

    • Anoppi rohkaisi minua, että pinaatti on mitä kiitollisin kasvatettava, eli hommiin vaan. Olen löytänyt meidän vakkarikaupasta hyvää luomupinaattia, joka ei edes ole kovin paljon kalliimpaa kuin tavallinen.

  5. Pingback: Haagan hätävara | suolaa&hunajaa

  6. jenni tuulensuuu on 08.05.2012 at 23:54 sanoi:

    Hei vaan, Olen monesti Chili/palak paneeria kokeillut. Pyysin intialaiselta ystavaltani juuston ohjetta, kun ajattelin etta edullisempaa ja ehka jopa maukkaampaa itsetehtyna. Tassa ohje hanelta ja taytyy sanoa, etta hyvaa oli! Ja edukasta 😀

    Preparation of Paneer….Cottage Cheeze ….. Time….45 mins

    1) Take 2 liters of Red Packet Milk (3.5%)
    2) Two Limes…Cut them to halves
    3) big Vessel
    4) A thin Cotton Cloth

    Pour milk in a Big Vessel & let it Boil
    when it is boiling to a level that it raises & there is lot of foaming
    Then Squeeze the Juice from lime in the Milk & Keep rotating the Milk…
    keep adding Lime till….Water & White Matter (Paneer) separates…..
    Collect that White Matter in the Cotton Cloth by Pouring the contents of Vessel through the cloth
    Then Squeeze all water out of the collected matter & Keep it aside for 30 min or More
    After ~30 min when it is a dry and a bit hard….cut it is Cubes of size 3cm each

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation