Kurpitsa-vuohenjuustolasagne
Keltaisella teemalla kun mennään, ei ole ihme, että kurpitsa oli tukevasti edustettuna ruokakerhon menussa. Emäntä oli taikonut erinomaista kurpitsa-vuohenjuustolasagnea. Tällä reseptillä on hyvä päättää lihaton maaliskuu.
Kun alkuruoka on kurpitsakeittoa ja pääruoka kurpitsalasagnea, oli onnekasta, että edes jälkiruoassa keltainen oli kaivettu mangosta ja ananaskirsikoista. Kolme ruokalajia putkeen olisi ollut yliannostus kurpitsaa kerralla. Varsinkin ottaen huomioon, että tämä oli neitsytmatkani kunnon kurpitsan pariin. Tähän saakka olin elänyt vahvasti virheellisessä käsityksessä, etten pidä kurpitsasta. Syyllinen löytyy hirvittävästä kurpitsapikkelsistä. Totean tässä vaiheessa painokkaasti muille vääräuskoisille: Pikkelsillä ei ole kurpitsan kanssa yhtään mitään tekemistä.
Kurpitsa-vuohenjuustolasagnen ohje on syksyn ensimmäisestä Glorian Ruoka & Viini -lehdestä. Tämä oli niin kertakaikkisen hyvää, että sitä tullaan tarjoamaan meillä myös kotioloissa viimeistään ensi syksynä taas kurpitsakauden kunniaksi. Ja tässä vielä ruoalle hyvä vastapari eli testasimme myös samaisen lehden viinisuosituksen ruokalajille. Erinomainen yhdistelmä.
Olen viettänyt blogissa ja omassa elämässä haasteen seurauksena lihatonta maaliskuuta. Tässä vaiheessa on hyvä ottaa pikkuvilkaisu taaksepäin. Kuukauden aikana söin lihaa kahdesti: Toisella kerralla työpaikan lounasravintolassa kasvisvaihtoehtona oli sienisoppa ja valitettavasti me emme ole sienten kanssa lämpimissä välilöissä ja toisella kerralla tulin treeneistä ja laitakokki yllätti minut putipuhtaalla kodilla, mahtavalla määrällä tulppaaneja ja ihanalla kanapastalla. Eihän sellaisesta tarjouksesta voi kieltäytyä.
Mitä sitten seurasi lihattomasta kuukaudesta vai seurasiko mitään? Itse olin yllättynyt siitä, että en juurikaan huomannut muutosta. Ruokailu ei ollut sen työläämpää ja koska ruokavaliossani oli kala, vaihtoehtoja löytyi mutkattomasti ja tuli kokeiltua monia ruokalajeja, joita muuten en ehkä esimerkiksi ravintolassa olisi valinnut. En kuitenkaan olisi valmis luopumaan lihasta kokonaan, mutta tämä kuukausikin sai aikaa pienen tönäyksen ekologisempaan suuntaan. Jatkossakin aion syödä enemmän kasviksia ja kalaa, lihaa vain muutaman kerran viikossa.
Kurpitsa-vuohenjuustolasagne (ohje Glorian Ruoka & Viini)
Kuudelle hengelle
Paahdetut kasvikset
1 kg butternut squash -kurpitsaa (n. 1 l kuutioina)
2 porkkanaa
2 paprikaa
1 solovalkosipuli
1 punasipuli
1/2 dl oliiviöljyä
3-4 rosmariininoksaa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Tomaattikastike
2 prk kuorittuja tomaatteja
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 1/2 dl kivettömiä kalamata-oliiveja
1/2 dl tuoreita yrttejä (esim. timjamia tai lehtipersiljaa)
Lisäksi
250 g vuohenjuustoa
n. 8 lasagnelevyä
2 dl raastettua parmesan-juustoa
1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori ja leikkaa pieniksi kuutioiksi kasvikset. Kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipuli. Yhdistä kaikki kasvikset ja lisää öljy ja mausteet. Kypsennä kasviksia uunin keskitasossa n. puoli tuntia kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Kasvikset voi valmistaa jo edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin.
2. Tee tomaattikastike kasvisten kypsyessä. Kaada säilötyt tomaatit kattilaan ja anna kiehua keskilämmöllä n. 25 min. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla. Viipaloi aurinkokuivatut tomaat ja oliivit ja hienonna yrtit. Sekoita ne kastikkeeseen. Poista kasviksista rosmariininoksat ja sekoita kasvikset kastikkeeseen.
3. Kokoa lasagne. Levitä hieman tomaattikastiketta vuoan pohjalle ja murustele vuohenjuustoa päälle. Levitä kerros lasagnelevyjä päälle. Lisää kastiketta ja juustoa ja sitten taas lasgnelevyjä. Tee 3-4 kerrosta. Laita päällimmäiseksi kastiketta ja vuohenjuustoa ja parmesan pinnalle
4. Kypsennä uunin keskiosassa n. 25 minuuttia.
Oijoi, mahtoi olla herkkua. Korvamerkkaan ohjeen itsellenikin.Tuo Zinck on muuten oma valkkarilemppari Alkon valikoimasta. Taisin nauttia sitä aika monta pullollista viime kesän aikana :).
Tuota Zinckiä pitää todellakin muistaa ostaa toistekin. Minulla oli mennyt tämä ruoka ihan kokonaan ohi lehdessä, onneksi illan emäntä oli bongannut sen. Oli todella hyvää.
Kurpitsa on hyvää, olen mielessäni kehitellyt monta kertaa ajatusta paahdetuista kurpitsoista pastan kera, mutten ole vielä päässyt sanoista tekoihin. Aplodit lihattomasta kuukaudesta, kiva kuulla, ettei tehnyt tiukkaa/hankaloittanut arkea. Meilläkin on syöty enemmän kalaa esimerkkisi voimalla!
Ihan vielä en olisi valmis luopumaan lihasta kokonaan, mutta ei varmasti tee tiukkaa hiukan vähentää.
Mä olen myös vähentänyt lihan syöntiä lähes huomaamattani, varsinkin punaisen lihan. Silloin kun lihaa ostan niin haluan sitten panostaa tosi hyvään luomulihaan. Innostuin tästä sun lihattomasta kuukaudesta ja ajatuksissa on toteuttaa sellainen myös, mutta taidan odotella kesäkauteen ja siihen kun vanhempien plantaasi alkaa tuottaa satoa. On sitten ainakin vimosen päälle tuoreet ainekset millä kokata.
Minäkin sain alunperin innoitukseni ystävältä, joka toteutti oman tammikuunsa tipattoman sijaan lihattomana. Suosittelen lämpimästi, vaikka on muutoinkaan nyt ole tiukimpia lihansyöjiä, pani tämä hiukan pohtimaan valintojaan. Kesä olisi minulle vaikeaa aikaa, koska minusta on ihanaa grillata myös lihaa, mutta toisaalta silloin ovat kyllä myös kaikki kasvisherkut parhaimmillaan.
Kiitos vaan, vuohenjuustoreseptejä ei voi olla koskaan liikaa 🙂 Tämä oli mennyt minultakin ihan ohi. Täytyy vissiin alkaa lukemaan lehtiä hieman tarkemmin.
Onkos muuten suhde vuohenjuustoon lähentynyt?
Bongaamme usein sisareni kanssa samasta lehdestä ihan eri reseptit. Siitä se rikkaus syntyy.
Teoriani makuaistin kehittymisestä on osoittautunut ihan todeksi, olemme nimittäin vuohenjuuston kanssa ihan välilöissä. Vielä aika miedoissa, mutta kuitenkin.