Tietoa mainostajalle ›

Blog

Tanskalaista hyggeä – paahtopaistipatonki

Paahtopaistipatonki, remouladekastiketta ja marinoitua punasipulia
Tällä kertaa tarjolla ei ole soppaa vaan hetki tanskalaista hyggeä – kyllä se käy myös sopan seuralaiseksi. Harvoinpa pieni elämästä nauttiminen arkeakaan pilaa.

Työskentelin yhdessä vaiheessa elämääni vuoden ajan vähintään kaksi päivää viikosta Kööpenhaminassa. Loppuvaiheessa vuotta toivoin aina maanantaisin kukonlaulun aikaan kentälle mennessäni, että menolento olisi jostain syystä peruttu. Lumimyrsky tai tekninen vika, kumpi tahansa kelpasi, kunhan se todetaan Helsingin päässä. Siitä tietää matkustavansa liikaa töissä, kun lomamatkan estää haluttomuus mennä Helsinki-Vantaalle.

Jatkuva reissaaminen ei onnistunut kuitenkaan pilaamaan Kööpenhamina-suhdettani. Olen ollut siellä muutaman kuukauden pätkän töissä jo ennen tuota jatkuvaa ravaamista ja eihän siitä mihinkään pääse, että tanskalaiset osaavat nauttia elämästään. Osaan arvostaa tanskalaista panostusta rakentaa arkeenkin hyggeä. Yhdetkään syntymäpäivät eivät jää työpaikalla juhlimatta ja perjantai alkaa mukavammin lähileipomon tuotteilla.

Kööpenhaminassa saa hyvää ruokaa ihan joka kulmalta. Sen vuoksi onkin hämmentävää, miten huonoa ruokaa oli tarjolla työpaikkani ruokalassa. Paitsi jos valitsi voileipäpöydän. Vaihtoehdot olivat epämääräinen mössö, josta ei tunnistanut pääraaka-ainetta tai smørrebrød, joka koottiin yltäkylläisestä pöydästä. Ei tarvinne ihmetellä, miksi elin puolet viikosta paahtopaisti- ja kalaleivillä ja kannoin remouladea matkalaukussa myös kotiin.

Sittemmin olen kehittynyt ja teen remouladen ihan itse, mutta edelleen ihminen tarvitsee aika ajoin kunnon paahtopaistileivän ja pienen hetken tanskalaista hyggeä arkipäivään.

Paahtopaistin tein tällä kertaa ohjeella, jonka löysin asialle omistetulta sivulta. Ohessa minun versioni lisukkeista. Kun se uuni siinä nyt on kuumana, kannattaa heittää sinne myös pari kourallista kirsikkatomaatteja, niin saat samoilla tulilla ihania uunikuivattuja tomaatteja.

Remouladekastike

50 g kermaviiliä
3/4 dl majoneesia
1/4 pienestä porkkanasta
1/2 salottisipuli
1/2 dl maustekurkkua silputtuna
muutama kapris
1 tl sinappia
suolaa, mustapippuri

1. Raasta porkkana karkealla terällä ja silppua sen jälkeen vielä raaste pienemmäksi. Silppua salottisipuli, suolakurkku ja kaprikset.

2. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Näillä ainesosilla kastikkeesta tulee suhteellisen löysää eli toki voit tehdä tömäkämmän kastikkeen vähentämällä kermaviilin määrää, mutta kermaviili raikastaa makua.

3. Anna maustua jääkaapissa ainakin jokunen tunti.

Marinoidut punasipulit (ohje Oliviasta)

1 punasipuli
1 rkl balsamicoviinietikkaa
1 rkl öljyä
1/2 tl hunajaa

1. Sekoita viinietikka, öljy ja hunaja. Sekoita ne ohueksi viipaloidun punasipulin joukkoon.

2. Anna maustua kymmenen minuuttia.

15 kommenttia “Tanskalaista hyggeä – paahtopaistipatonki

 1. Köpis on kyllä ihana!Lapsena tuli oltua siellä joskus pitempääkin,kun oli sukulaisia siellä.Ja he osaavat leipoa! Muistan aina kun tädin mies (Tanskassa syntynyt) toi niitä taivaallisia viinereitä Köpiksen matkoiltaan.

  • Ihan minun suosikkikaupunkeja. Ihanan rento ja pingoittamaton tunnelma ja sopiva pikkukaupunkifiilis yhdistettynä suuren kaupungin mahdollisuuksiin. Ja kyllä leipoa siellä osataan. Minun työpaikallani joka perjantai vuorotellen jokainen toi aamiaisen paikallisesta leipomosta. Hyvää!

 2. Hyggelig!

 3. Ai niin,kiitos remoulade-ohjeesta,sitä voisikin joku päivä laittaa:)

 4. Onneksi itse en oo joutunut työmatkoilla lentokentillä luuhaamaan, niin Helsinki-Vantaa on säilynyt minulla sellaisena jännittävänä siirtymispaikkana seikkailuihin. Viime kesänä käytiin Kööpenhaminassa lomamatkalla. Oli kyllä kiva kaupunki. Ja hyvää ruokaa tuntui tosiaan saavan vähän joka puolelta. Syötiin hyvin jopa Kööpenhaminan lentokentällä.

  Ja tuollaisia leipiä pitää ehdottomasti tehdä!

  • Köpis on ihana. Nyt olen viimeiset kolmisen vuotta matkustanut enää aika vähän, joten minullekin kenttä alkaa taas palautua lähtökohdaksi mukaviin seikkailuihin. Seuraava lomaa odotellessa 😉

 5. Tanskalaiset ovat kyllä erinomaisen eteviä luomaan hyggeä, oli se sitten ruokaa, juomaa tai vaatteita! Ei varmaan haittaa, jos korvaan remouladessa osan suolakurkuista kapriksilla, niitä kun olisi jääkaapissa puolikas purkki valmiina…?

 6. Minna on 31.01.2012 at 17:34 sanoi:

  Toivottavasti ei mene hifistelyksi, mutta teetkö majoneesin itse vai luotatko purkkiin?

 7. Pingback: Pettämätön paahtopaistiresepti « masutoaitemu

 8. Charlotte on 30.12.2013 at 16:03 sanoi:

  Vooi! Tanskalaisena tää oli niin ihanaa lukea! Nyt tuli ikävä tanskan ruokaa ja leipomot. Paahtopaistileivät on ihan super hyvät 😀 Namskis namskis 😉

  • Jonna / suolaa&hunajaa on 30.12.2013 at 17:58 sanoi:

   Tanskan leipomoita minäkin ikävöin. Ihanaa on myös, että mm. Aamans on uudistanut smörrebrödit moderneiksi ja silti perinteitä kunnioittavaksi. Oliskohan se taas buukattava Köpiksen matka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Post Navigation